Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2020 22:12 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Veterán Tom vyzbieral 30 miliónov pre zdravotníkov: Takto sa mu odvďačili 10-tisíce ľudí

Viac než 65 000 ľudí poslalo narodeninovú pohľadnicu bývalému britskému vojakovi Tomovi Mooreovi, ktorý pre tamojší zdravotnícky systém (NHS) vyzbieral takmer 30 miliónov libier v čase, keď krajina bojuje proti koronavírusovej pandémii.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Moore sa o niekoľko dní dožíva 100 rokov, informovala v stredu agentúra DPA. Kráľovská pošta (Royal Mail) v anglickom meste Bedford zverejnila na sociálnej sieti Twitter fotografiu škatúľ obsahujúcich "vyše 40 000 pohľadníc, listov a darčekov" pre bývalého kapitána Moorea. Stanica BBC oznámila, že počet pohľadníc pre "kapitána Toma" medzičasom dosiahol už 65 000. Škatule s listami otvárali asi dve desiatky dobroľníkov.

Veterán, ktorého v priebehu niekoľkých dní spoznala celá krajina, sa rozhodol splniť výzvu, vďaka ktorej vyzbieral pre zdravotnícky personál v prvej línii milióny libier. Sám si stanovil za cieľ prejsť stokrát okruh po svojej 25 metrov dlhej záhrade v juhoanglickom meste Bedford s pomocou chodúľky, ktorá mu zaisťuje stabilitu pri chôdzi.

 

Veterán chcel tento cieľ dosiahnuť do dňa svojich stých narodenín, ktoré oslávi 30. apríla. Podarilo sa mu to však už o 13 dní skôr. Moore podľa vlastných slov začal svoju charitatívnu kampaň preto, že "zdravotnícki pracovníci sú národní hrdinovia".

"Úžasná britská verejnosť darovala na zdravotníctvo toľko peňazí, že je to až dojímavé," uviedla jeho rodina vo vyhlásení. "Zaslúžia si každý jeden cent," povedal Moore pre BBC.

Britský systém verejného zdravotníctva (NHS) je momentálne preťažený starostlivosťou o osoby, ktoré sa nakazili novým typom koronavírusu. Ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva, podľahlo v Británii už vyše 18.000 ľudí.

Mooreovi vyjadrili podporu a obdiv mnohé britské osobnosti vrátane princa Williama, ktorý o ňom povedal, že sa preňho stal "absolútnou legendou". Petíciu na podporu udelenia vyznamenania pre veterána podpísalo už viac než pol milióna ľudí. Tí žiadajú, aby bol Moore povýšený do rytierskeho stavu.

Samotný Moore, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v Indii, chcel svojou iniciatívou okrem iného aj vyjadriť vďaku zdravotníkom, ktorí mu v minulosti pomohli vyliečiť sa z rakoviny a zotaviť sa zo zlomeniny v oblasti bedrového kĺbu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?