Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2008 08:00

Ako sa brániť proti tyranovi

Žiť v spoločnej domácnosti s tyranom je vec preťažká. Dostať ho z bytu preč a tak si zachrániť život a zabezpečiť dôstojné bývanie pre seba a svoje ratolesti je v istom okamihu to jediné, na čom záleží.

„Obraciam sa na vašu redakciu s prosbou o pomoc. Som zúfalá. Moje manželstvo, o ktorom som snívala ako o nikdy sa nekončiacej rozprávke, sa zmenilo na katastrofu,“ opisuje trápenie čitateľka Anna z Michaloviec. „Igor bol spočiatku úžasný. Ani sa mi veriť nechce, že sa takto zmenil,“ vzdychne si nešťastná žena a matka dvoch maloletých synov. „Je síce pravda, že sme sa museli vziať, pretože náš prvorodený syn sa akosi nečakane rýchlo hlásil na svet, ale nevideli sme v tom tragédiu. Ľúbili sme sa.“

Kde sa stala chyba?

„Na túto otázku neviem odpovedať. Boli sme mladé manželstvo, síce bez prostriedkov, ale ja som to videla ako výzvu a manžel tiež. Povedali sme si, že všetko zvládneme a pomaly si vybudujeme svoje hniezdočko lásky. Lenže Igor zmenil zamestnanie a dostal sa do partie čudákov, ktorí viac milujú pohľad na dno pohárika ako svoje rodiny.“ O niekoľko mesiacov po nástupe do novej práce začal Igor strečkovať. Nepomáhal, ba dokonca sa tváril, že druhý syn, ktorý prišiel na svet pol druha roka po prvom, je nechceným prídavkom do jeho života. „Bol z toho nervózny, dokonca ma nútil ísť na interrupciu. Neposlúchla som,“ povie pani Anna a pohladí mladšieho zo synov.

Dostal sa do šlamastiky

Stále častejšie neskoré príchody manžela z práce s nechcenou spoločníčkou „motolicou“ v hlave začali byť na dennom poriadku. „Vrieskal na mňa, dokonca aj na susedov. Sťažoval sa, že nič nestíham. A stále častejšie začal vykrikovať, že žijeme v byte, ktorý nám pridelili do nájmu, a že odtiaľ aj tak s tými faganmi vystrelím, keď sa mu zachce. Lenže byt dodnes nemáme odkúpený,“ pani Anna opisuje nestabilné bytové zázemie. „A okrem toho v práci niečo vyviedol, mal dokonca aj súd. Odsúdili ho za priestupok.“ V rozvodovom konaní je potrebné preukázať násilnícke správanie partnera.

Aj facky sa mu mália...

„Bitka sa stala niečím, na čo som si začínala pomaly zvykať. Bola som mu vďačná za to, že ma trieskal až vtedy, keď už chlapci spali. Dokonca som bola šťastná, že to robí až vtedy. Predstavte si, že som to z jeho strany brala ako ohľaduplnosť,“ vzdychne si a pokrúti hlavou. „Ale keď po prvý raz skríkol – zabijem ťa, pochopila som, že musím niečo spraviť.“ Pani Anna zobrala odvahu a spísala žiadosť o rozvod. Keď mu prišiel domov list, v ktorom to stálo čierne na bielom, opäť zaútočil. „Neveril mi, že to urobím. Najskôr ma chcel zbiť, potom niekam zmizol. Strašne som sa bála, čo bude, keď sa vráti. Poraďte mi, prosím, ako to bude ďalej s bytovou otázkou. Neviem manžela vyplatiť, nemám z čoho. Budem musieť trpieť aj s deťmi, kým nás nebodaj nezabije?“

ČO NA TO ODBORNÍK?

Mgr. Róbert Dobrovodský, LL.M., právnik

Informujte políciu

Násilnícke správanie sa preukazuje tak, že sa obeť obráti na políciu. Po jej privolaní by mala obeť, v tomto prípade pani Anna, spolupracovať s políciou a navrhnúť všetky dôkazy, ktoré by mohli dosvedčiť, že sa manžel voči nej dopustil násilia. Svedecké výpovede, správy o lekárskom ošetrení a iné dôkazy majú hodnovernú výpovednú silu. Obeť môže v trestnom konaní nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu, navrhovať doplnenie vyšetrovania a žiadať náhradu ujmy spôsobenej násilníckou osobou.

Zostane za dverami

Už v rozvodovom konaní je potrebné preukázať, že hlavnou príčinou rozvodu je jeho násilnícke správanie. Po tom, čo rozsudok o rozvode nadobudne právoplatnosť, je potrebné obrátiť sa na súd s návrhom na zrušenie práva spoločného nájmu bytu manželmi. Dané konanie môže však trvať i niekoľko rokov, až do definitívneho rozhodnutia. Preto ak bude násilnícka osoba pokračovať vo svojom správaní, je možné ten istý súd požiadať o vydanie predbežného opatrenia, ktorým tejto osobe dočasne zakáže vstupovať do bytu. Toto predbežné opatrenie zostane v platnosti až do rozhodnutia o návrhu na zrušenie práva spoločného nájmu bytu manželmi.

Staňte sa výlučnou nájomníčkou

Ak budú synovia zverení do starostlivosti matky, tá môže žiadať, aby bola určená za výlučnú nájomníčku. Podľa zákona by mala bývalému manželovi zabezpečiť bytovú náhradu. Ak však v tomto konaní preukáže, že sa bývalý manžel dopúšťal násilia, súd rozhodne, že mu bytová náhrada nepatrí.

Zákon na strane obete

Na zlepšenie postavenia obetí násilia v rodine je v parlamente na schválení novela zákona o policajnom zbore, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť 15. 12. 2008. Odvtedy bude môcť policajt vykázať na mieste činu násilnícku osobu priamo z bytu, a to až na 48 hodín. Ak obeť stihne podať návrh na spomínané predbežné opatrenie, platnosť vykázania sa predlžuje až do vydania predbežného opatrenia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup