Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2020 05:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Pendleri sa búria proti novému nariadeniu: List Slovákov z rakúskeho pohraničia!

Po novom sa takzvaní pendleri musia preukázať pri každom vstupe na Slovensko negatívnym testom na Covid-19.

Ten nesmie byť starší ako 30 dní. Slováci, ktorí žijú v pohraničnej oblasti však v novom nariadení vidia neprekonateľne prekážky. Náročná finančná stránka je len jednou z nich. O novom opatrení, ktoré začne platiť 1. mája, rozhodol Ústredný krízový štáb.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ak sa budú chcieť pendleri dostať na Slovensko, budú musieť testy na Covid-19 podstupovať každý mesiac. Platí to pritom pre každého člena rodiny. Pendlerom bol v nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR definovaný človek, ktorého vzdialenosť miesta práce, respektíve miesta bydliska od otvoreného hraničného priechodu je 30 kilometrov pozemnou cestou.

Pendleri sú z nového opatrenia zhrození. Vláda im podľa ich vyjadrení opatreniami hádže pod nohy ďalšie polená. Pre 4-člennú rodinu žijúcu v pohraničí sa totiž náklady na testovanie môžu vyšplhať až na neuveriteľných 280 eur za mesiac. Finančná stránka však nie je jedinou prekážkou. Druhým problémom môže byť kapacita testovaných, keďže za hranice pendlujú tisícky Slovákov. Novinárka Petra (35) však naďabila na ďalší problém.

 

„Medirex netestuje deti do 11 rokov. Ako im rodičia majú papier zabezpečiť, ak s nimi budú musieť ísť napríklad na pohotovosť?“ pýta sa Petra. „Testovanie na ochorenie COVID-19 je určené pre ľudí od 10 rokov. V prípade, ak pacient ešte nemá 18 rokov, je potrebné, aby prišiel v sprievode zákonného zástupcu, ktorý udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa,“ uvádza sa na stránke súkromného laboratórneho centra Medirex.

List Slovákov z rakúskeho pohraničia

„Dovolíme si Vám adresovať tento list z rakúskeho pohraničia, keďže sme už niekoľko týždňov konfrontovaní stále novými opatreniami ohľadne prechodu slovensko-rakúskych hraníc, ktoré sa nás, vyše 10-tisíc Sloveniek a Slovákov žijúcich v rakúskom pohraničí, bezprostredne týkajú. Nové nariadenie zo 17. 4., ktoré nám, Slovenkám a Slovákom žijúcim v rakúskom pohraničí, nariaďuje s účinnosťou od 1. mája podrobiť sa každý mesiac testu na COVID-19, je nielen značne diskriminačné, ale vo veľkej miere aj neopodstatnené. Slovenská republika sa zamerala na problém, ktorý problémom nie je.

Ak by existoval, musel by sa dať doložiť číslami a faktami: napríklad alarmujúcimi počtami infikovaných z pohraničia. Okrem tu uvedeného je každých 30 dní sa opakujúca požiadavka testu COVID-19 neštandardná a z nášho pohľadu aj nelogická: z akého dôvodu bola stanovená 30-dňová lehota ako záruka toho, že osoba prekračujúca dennodenne hranice sa počas tejto lehoty nenakazí (je v tomto prípade úplne jedno, či to bude na Slovensku, alebo v Rakúsku), a následne nenakazí ďalších vo svojom okolí?

Novým nariadením ÚVZ ste dostali nás, Slovenky a Slovákov žijúcich v Rakúsku, do nezávideniahodnej situácie. Sme občanmi Slovenskej republiky, ale stávajú sa z nás občania, ktorí dostávajú úplne bezdôvodne povinnosti navyše. A navyše si tieto povinnosti máju hradiť zo svojich súkromných zdrojov!?“

Je to pre nás veľké obmedzenie - Michal (34), Rajka, zdravotný pracovník

Otvoriť galériu
Michal
Zdroj: tasr

- Najnovšie opatrenie vlády beriem ako ďalšie obmedzenie pre nás z Rajky, Bezenye, ale aj pre iných ľudí v Maďarsku či Rakúsku, ktorí žijú v pohraničí. Ako zdravotný pracovník by som mal byť testovaný zdarma, len netuším kedy, keďže viem, že niektorí kolegovia už boli. Cena za test je dosť vysoká a v rodine, kde sú 3 či 4 ľudia, je to dosť veľký problém.

Keďže nám už vyše mesiaca nefunguje autobus ani vlak do Bratislavy, auto nemám, bicyklom ísť nemôžem, tak riešim dopravu tak, že oslovím ľudí na facebooku. Ale asi 2x som aj stopoval z Rajky. Poznám človeka, ktorý je už mesiac doma a žije z úspor, ale tiež nevie, ako to bude s prácou ďalej.

Otvoriť galériu
Petra
Zdroj: apk

- Len v maďarskom pohraničí pri Bratislave žije približne 6 tisíc Slovákov. Keď počítame Rakúsko, toto číslo je násobne vyššie. Keďže pre nás platí pravidlo 30 km bez toho, aby sme museli ísť do štátnej karantény, jediné miesto, kde si môžeme dať spraviť odber, je Bratislava. V Bratislave máme dve odberné miesta. Tie sú však schopné do daného termínu otestovať max 800 osôb. Viac k tomu asi nie je potrebné vysvetľovať.

Ak sa nariadenie neupraví, prakticky si štát uväznil pár km od hlavného mesta tisíce Slovákov. Nadväznosť na ekonomiku tiež bije do očí. Pendleri sú ľudia, ktorí chodia na Slovensko pracovať a niektorí, ak musia, tak idú k lekárovi či na veterinu. Zhrnuté a podčiarknuté: Aktívnu ekonomickú silu štát donúti sedieť doma na zadku a poberať napríklad PN-ky, alebo zavrieť svoje prevádzky.

Otvoriť galériu

Takzvaní pendleri by mali s testovaním ešte „pár dní počkať“, povedal premiér Matovič. Opatrenie o ich povinnom testovaní má platiť od 1. mája, vláda ho ešte budúci týždeň môže spresniť alebo revidovať. Podľa Matoviča bude ešte záležať na tom, ako sa bude vyvíjať počet nakazených na Slovensku a v susedných krajinách. „Doteraz sme boli premianti, ale to sa začína meniť. Pokiaľ nám stúpne počet nakazených a budeme mať rovnaké percento ako v okolitých krajinách, tak to opatrenie stráca zmysel,“ povedal premiér.

Výnimky z karantény

Opatrenie o výnimke absolvovania povinnej štátnej karantény vstupuje do platnosti 20. apríla. Osoby, ktoré majú výnimku, majú doložiť potvrdenie od lekára, prípadne zamestnávateľa a výsledok negatívneho testu na Covid-19, ktorý nemôže byť starší než 48 hodín.

Týka sa to týchto osôb:

  •  zdravotnícki pracovníci s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí pracujú v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravskosliezskom, Olo- mouckom kraji
  •  tehotné ženy, osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu
  •  vodiči nákladnej dopravy, posádky lodnej dopravy a rušňovodiči, ktorí cestujú na územie SR inými spôsobmi dopravy
  •  osoby, ktoré vstupujú a opúšťajú SR s cieľom liečby vážnych zdravotných stavov, tranzit príslušníkov z členstva v Európskej únii a príslušníci Ozbrojených síl SR a NATO
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú