17.04.2020, 19:30 | Správy | Domáce správy

Otvorený list vláde: Pomoc potrebujú aj mestské dopravné podniky, hrozí hromadné prepúšťanie

Integrovaný odborový zväz (IOZ) a Odborový zväz (OZ) Kovo v súvislosti s opatreniami zavedenými pre nový koronavírus žiadajú v otvorenom liste vládu SR o rozšírenie pomoci na udržanie zamestnanosti aj na mestské dopravné podniky.

Informovala o tom Anna Kmeťová zo sekretariátu OZ Kovo.

"Hlásime sa k výzve mestských dopravných podnikov Bratislava, Košice, Prešov a Žilina a súhlasíme s ich požiadavkou na rozšírenie prvej pomoci na udržanie zamestnanosti tak, aby bola určená aj dopravným podnikom, ktoré sú subjektmi verejnej správy. V plnom rozsahu sa stotožňujeme s ich požiadavkou smerovanej vláde SR, aby sa aj mestským dopravným podnikom vo vlastníctve miestnych samospráv poskytla prvá pomoc rovnako, ako súkromným dopravcom, ktorí majú na príspevok nárok," uviedli okrem iného v liste odborové zväzy.

Uviedli zároveň, že mesačný pokles tržieb v Dopravnom podniku Bratislava, a. s., predstavuje 91 %, Dopravný podnik mesta Košice, a. s., vykazuje 80 %, Dopravný podnik mesta Prešov, a. s., 80 % a Dopravný podnik mesta Žiliny, s. r. o., 90 %.

Dôsledkom postupného poklesu tržieb, ktoré vznikajú dopravným podnikom 'vis major', je podľa odborových zväzov hroziace hromadné prepúšťanie asi 1400 zamestnancov. Vzhľadom na skutočnosť, že zo súčasných opatrení vlády na podporu udržania zamestnanosti sú vylúčené subjekty verejnej správy, sú ohrozené pracovné miesta v týchto mestských podnikoch, ktoré sa v uplynulom období len ťažko darilo napĺňať.

"Žiadame odstrániť tvrdosť opatrenia pre subjekty vykonávajúce výkony vo verejnom záujme a zrovnoprávniť ich so súkromnými subjektmi. Tieto tzv. verejné subjekty taktiež vo veľkej miere svoju činnosť zabezpečujú z vlastnej podnikateľskej činnosti, vrátane náležitostí vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov zamestnancov tak, ako už spomínané súkromné subjekty. Preto predmetné opatrenia vlády SR vnímame ako diskriminačné nielen pre tieto subjekty, ale predovšetkým z pohľadu a postavenia zamestnancov, nakoľko im hrozí nielen pokles príjmov, ale aj strata pracovných miest," dodali IOZ a OZ Kovo.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Jakub Voráček fanúšika Toronta rýchlo uzemnil.
Jakub Voráček na tlačovke ostro vynadal novinárovi: Si iba obyčajný podrazák!
(ilustračné foto).
Nemecko očkuje ako o život: Prvú dávku vakcíny dostalo už viac ako milión ľudí
Na snímke brankár Peter Hamrlík (Bratislava) počas hokejového zápasu 2. kola Ice Hockey League medzi iClinic Bratislava
Bratislava Capitals nenadviazala na víťaznú šnúru: Na domácom ľade prehrali s Dornbirnom vysokým rozdielom
Ľudia protestujúci proti pandemickým opatreniam.
Vo Viedni sa stretlo 10-tisíc rozčúlených protestujúcich bez rúšok: Poburujú ich prísne opatrenia v krajine
Dobrodinec jej zaplatí luxusnú dovolenku, aby si mohla oddýchnuť od detí.
Mama 8 detí čelí vlne kritiky: Plánuje ísť sama na dovolenku do Španielska, druhé rozhodnutie to zaklincovalo
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na archívnej snímke z roku 2013
Nemecko trvá na dôkladnom preskúmaní prípadu Navaľného: Rusku poskytlo dôležité prepisy jeho rozhovorov
Krajčí po prevalení škandálu s Cibulkovou: Toto bude nasledovať
Minister zdravotníctva Krajčí prezradil plány: Prečo chceme otestovať Slovákov!
Vianočné stromčeky pri stojiskách smetných nádob na Dolných honoch.
Mesto Humenné je nespokojné so správaním obyvateľov: Ich vianočné stromčeky končia tam, kde nepatria
Hansi Flick, tréner Bayernu Mníchov.
Hansi Flick prehovoril o kríze Bayernu: Najlepšie mužstvá sa vedia rýchlo vrátiť do starých koľají
Toto by od katolíckych mníšok nikto nečakal: Na sociálnej sieti rozveselujú ľudí trendy videami
Toto by od katolíckych mníšok nikto nečakal: Na sociálnej sieti rozveseľujú ľudí trendy videami
(ilustračné foto).
Horskí záchranári pomáhali vo Veľkej Rači mladému sánkarovi: Po náraze zostal v bezvedomí
Furious couple arguing while having problems in their relationship.
Počas sexu nazval milenku menom svojej manželky: Nasledovala hádka, ktorú ukončil chladnokrvný čin