Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2020 15:00 | Správy | Domáce správy

Úspech úzkokoľajky z filmu Nevera po slovensky: Turisti sa majú na čo tešiť

Uspela vo svetovej konkurencii! Úzkokoľajná lesná železnica v Čiernom Balogu (okr. Brezno), známa z Jakubiskovho filmu Nevera po slovensky, predbehla Nemecko či Rakúsko.

Mala totiž najlepší projekt revitalizácie, vďaka čomu získala až 17 električkových vozňov zo Švajčiarska. Ako vysvetlil riaditeľ železnice Aleš Bílek, získaním týchto električiek za 75 772 eur ušetrili neuveriteľných 51 miliónov €, ktoré by museli vynaložiť na nákup nových vozňov. Čiernohronská železnica, ktorá vlani oslávila 110 rokov, je svetovým unikátom. Kedysi slúžila na zvážanie dreva, prepravu ľudí, ale aj munície pre partizánov. Vozili sa po nej aj hrdinovia kultovej komédie Nevera po slovensky a filmu Pokoj v duši.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jej prevádzka bola definitívne zastavená v roku 1982. Od mája 1992 prevádzkujú obľúbenú turistickú atrakciu – úzkokoľajnú lesnú železnicu s rozchodom 760 mm, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, nadšenci z Čiernohronská železnica, n. o. Ročne sa tam prevezie 70-tisíc návštevníkov. Na trati sa však podpísal zub času. Preto v rámci jej obnovy sa úzkokoľajka rozhodla uchádzať o zánovné vozne zo Švajčiarska a podarilo sa.

Nielen pre turistov

Električky s príslušnou infraštruktúrou získali od spoločnosti Walderburgerbahn. Švajčiari vyhodnotili projekt z Horehronia ako najúspešnejší spomedzi 6 ponúk z Nemecka, Rakúska a Rumunska. 

 

„Ešte spracovávame definitívnu projektovú dokumentáciu pre obnovu a elektrifikáciu železničného úseku budúcej trate Podbrezová – Valaská – Hronec – Čierny Balog. Predpokladá sa, že túto trať by mohlo v budúcnosti využívať okolo tisíc cestujúcich denne. Za ideálneho stavu očakávame realizáciu a dokončenie celého projektu Revitalizácia Čiernohronskej doliny do piatich rokov,“ vysvetlil riaditeľ železnice Aleš Bílek. Profitovať z obnovy však nebudú iba turisti. Vozne budú i s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja zabezpečovať aj cestu do práce pre zamestnancov Železiarní Podbrezová či Zlievarní Hronec – ZLH PLUS Hronec.

Kedy pocestujeme

Ponuka električiek pre úzkokoľajky je v Európe limitovaná. „Nám sa to podarilo za 80 000 švajčiarskych frankov (čo je v prepočte 75 772 €), čím sme ušetrili približne 51 mil. €, ktoré by sme museli vynaložiť, ak by sme kupovali nové vozne,“ pripomenul Bílek. Električky by mali prísť na Slovensko na jar v roku 2021. Prevážať ich bude po ceste česká firma, ktorá sa na prevoz električiek špecializuje. „Riadiace vozne, ktorých je 10 kusov, majú 49 miest, a motorové, ktorých je sedem, majú kapacitu 37 miest,“ spresnil Bílek a dodal, že do budúceho roka ešte musia pripraviť pozemok pre depo.

Vlak zo Švajčiarska

Výroba: 1992 - 1995

Rýchlosť: 40 km/h

Vozne: 17

Trasa: Liestal - Waldenburg s dĺžkou 13,1 km

Rozchod koľají: 750 mm

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!