Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2020 15:55 | Správy | Domáce správy

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej: Mám husiu kožu z toho, keď počúvam, ako bol vedený Policajný zbor

"Mám husiu kožu z toho, keď počujem, ako bol vedený policajný zbor," vyhlásil právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica po skončení stredajšieho pojednávania v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, kde sa čítali najmä svedecké výpovede svedkov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Informácie, ktoré boli zo strany niektorých príslušníkov polície zabezpečované, boli podľa Kvasnicu s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou prípravy vraždy. To, či to skutočne nariadil v súčasnosti už bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, sa podľa právneho zástupcu Zlatice Kušnírovej už zrejme nedozvieme. "Nebudú na to dôkazy, aby bol ktokoľvek z týchto ľudí postavený pred súd. Bojím sa, že to sa nestane," uviedol s tým, že je presvedčený, že lustrácia Kuciaka s jeho vraždou súvisí. Kvasnica zároveň potvrdil, že sa snažia robiť všetky kroky na to, aby zistili majetkové pomery obžalovaného Mariana Kočnera. "Či disponuje finančnými prostriedkami, ktoré by mohli byť prípadne zneužité, aby svedkovia alebo spoluobžalovaní vypovedali iným spôsobom," vysvetlil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa po skončení pojednávania vyjadril aj k námietke zaujatosti voči senátu, ktorú vzniesol obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para. Obhajca podľa prokurátora využil všetky prostriedky, ktoré mu trestný poriadok umožňuje, a mal na to plné právo, no prokuratúra považuje túto námietku za neadekvátnu. Para poukazoval v tomto smere po skončení pojednávania na judikatúru Súdneho dvora Európskej únie. "Ja mám problém s tým, že môjho klienta označia za vinného už vopred a legitímne nemôžem očakávať žiaden iný verdikt ako ten, že bude uznaný za vinného. Nemôže jeden senát v tom istom skutku prijať dva rozdielne výroky," vysvetlil.

Splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic uviedol, že obhajoba môže podávať rôzne námietky a návrhy, ale mali by byť aj rozumne zdôvodnené. O tomto, ako tvrdí, nevie, čo si má myslieť. V prípade bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, obvineného pre lustrovanie Kuciaka, sa prikláňa k tej výpovedi, kde Pavol Vorobjov spomína, že pokyn dostal od bývalého policajného šéfa Gašpara. Lipšic tvrdí, že Gašpar sa už dlhšiu dobu verejne sťažuje, ako z vyšetrovaní unikajú informácie do médií. "Zjavne mu však nevadí, že za jeho pôsobenia v Policajnom zbore unikali kľúčové utajované informácie osobám podozrivým a obvineným z toho, že patrili k zločineckým skupinám," povedal Lipšic.

 

Zároveň informoval, že v prípade pojednávania v kauze vraždy Kuciaka súd rozšíril rozsah dokazovania aj o dôkazy, ktoré navrhli predložiť znalkyni. Okrem komunikácií v rámci aplikácie Threema ide aj o zvukovú nahrávku rozhovoru Mariana Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom či videodokumentáciu zaistenú u Mariana Kočnera. "Tieto dôkazy po vykonaní môžu preukazovať určitý hodnotový svet Mariana Kočnera, ktorý môže mať relevantný vplyv aj na prognózu resocializácie," povedal Lipšic s tým, že tieto dôkazy by podľa neho mali byť vykonané. Nesúhlasí s názorom prokurátora ÚŠP, že takéto dôkazy nemajú relevanciu pre rozhodnutie o výške trestu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv