Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2008 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Salinger a dubnická mafia: Po stopách výbuchov na Považí!

ŽILINA - Policajti hovoria o prepojení dubnickej mafie s bossom žilinského podsvetia Františkom Salingerom (38).

Chronológia niektorých výbuchov v Žilinskom kraji 1994 - 2002

Trenčianskym a Žilinským krajom v 90. rokoch otriaslo niekoľko výbuchov. Autá, reštaurácie aj telefónna búdka lietali do povetria. A ľudia zomierali. Z vraždy jedného z dubnických bossov bol podozrivý aj Jozef Roháč (52), ktorého po deviatich rokoch na úteku chytili v Prahe.

Trenčianski policajti stále nenašli dvanásť ľudí, ktorí sa stratili v druhej polovici 90. rokov. Medzi nimi sú aj svedkovia nezákonných aktivít či „biele kone“. Žilinskí kriminalisti niektorých stratených z tohto obdobia našli už mŕtvych. Vykopali ich z tajných hrobov a z vraždy obvinili Salingera. Najmenej štyria ľudia, ktorí sa s Malým Ferom stýkali a zmizli, však stále chýbajú. Bez svedkov nechutného zabíjania, ktorí prehovoria, policajti len ťažko nájdu ďalšie hroby. Na dubnickú mafiu, ktorá úradovala v 90. rokoch, a na vyšetrovanie zatiaľ neobjasnených prípadov sme sa chceli opýtať trenčianskeho krajského policajného riaditeľa.

Ten na otázky nechcel odpovedať, pretože v tom čase nebol vo funkcii. V Dubnici medzi sebou súperili chromiakovci a kucmerkovci, ktorí sa podľa policajného zdroja venovali najmä výpalníctvu. A podnikateľom, ktorí odmietali platiť, vybuchovali autá. Žilina bola v 90. rokoch mestom, ktorého ulicami otriasali výbuchy najčastejšie na Slovensku. Nový Čas v rokoch 1994 až 1999 písal o štrnástich explóziách. Žilinskí policajti zatiaľ vyriešili dva prípady z tohto obdobia. Výbuch auta policajta († 28) z apríla 1997. Z vraždy obvinili Salingera. Podľa polície má na krku aj výbuch auta v novembri 1997, pri ktorom sa zranili muž a jeho priateľka. Ostatné prípady kriminalisti odložili.

„Predpokladám, že v najbližšom období objasníme niektoré ďalšie prípady výbuchov, medzi nimi aj výbuch telefónnej búdky v júli 1998,“ povedal žilinský krajský policajný riaditeľ František Posluch. Týždeň predtým otriasli výbuchy aj Budapešťou. Zomrel maďarský podnikateľ a ďalší traja ľudia. Polícia u našich južných susedov z výbuchov podozrieva Jána Roháča (52), alias Potkana, z Levíc. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka uviedol, že Roháč by mohol byť svedkov vo viacerých doteraz nevyriešených prípadoch na Slovensku. Mohol stáť aj za žilinskými a dubnickými výbuchmi? „Je to hypotetická otázka a na také neodpovedám,“ povedal Trnka.


Boss František Salinger (38)
Vyučený automechanik František Salinger ľuďom, ktorí sa nevyznali v účtovníctve, istý čas prispieval na živobytie. Potom na ich mená založili firmy. Konatelia týchto firiem povystavovali fiktívne faktúry. Podľa polície zisk išiel Salingerovi. A „biele kone“ naraz zmizli. A zmizli aj svedkovia, ktorí by mohli prehovoriť. Kriminalisti až teraz nachádzajú ich hroby. Má na krku päť obvinení z vraždy, dve z návodov na vraždy a rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Podľa polície mal Salinger prepojenie aj na dubnickú mafiu. S Dubnicou ho spája aj jedna z jeho priateliek (33), ktorá z tohto mesta pochádza.

Boss Laco Chromiak († 27)
Do okna bytu mu v lete 1998 hodili kameň. Keď prišiel k oknu, vystrelili na neho. Skončil v nemocnici. Zomrel na jar 2000 na otravu krvi. Za jeho vraždu skončili v base piati ľudia z Ošovej skupiny. Ošov ochrankár dostal 13 rokov, jeho vodič 10. Ďalší muž 13 rokov a iný 11,5 roka. „Salingera som nikdy nevidel. Už som počul, že ho spájajú s Ošom, ale nič o tom neviem,“ povedal Chromiakov brat. V Dubnici sa šíria správy, že Chromiak žije v Thajsku. Práve do tejto krajiny často cestuje jeho brat. „Sú to hlúposti s exhumáciou hrobu, aj s tým môj syn žije,“ povedala Chromiakova matka. „Nebol žiaden mafián, slušne podnikal, štyri roky bol UNPROFOR-e. A druhý syn, keď sa to stalo, mal iba sedemnásť. Ako mohol byť mafiánom,“ dodala. Oficiálne mal Laco Chromiak štyri firmy.

Boss Ošo († 37)
Jozef Kucmerka, alias Ošo, mal dve firmy. O život prišiel v lete 1999. Na sídlisku ho zasiahli strely. Postrelený bol aj jeho ochrankár a dvaja náhodní ľudia. Za jeho vraždu dvaja muži dostali po 12 rokov. Tretí 10 rokov. Na jeho likvidáciu si trojica najala Čecha. Toho stíhali v Českej republike. Vraždu mal najskôr vykonať istý Maďar, toho zadržali s falošnými dokladmi. Hovorilo sa, že bol spojkou medzi maďarskou a slovenskou mafiou. Z vraždy podozrievali aj Jozefa Roháča. O život prišiel aj Ošov nevlastný brat Roman Hruška († 24). V lese ho našli obeseného v novembri 1992. Blízki Ošovej rodiny sú presvedčení, že sám si na život nesiahol. „Bol mladý, pracoval ako čašník. Pomýlili si ho so straším bratom,“ povedali. Ošova priateľka (33) z mesta odišla hneď po jeho smrti. Žije v zahraničí, podľa všetkého v USA. Byt, v ktorom býval Ošo v čase, keď ho zavraždili, je napísaný na jej meno. Žijú v ňom však podnájomníci.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte