Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 03:00 | Správy | Domáce správy

Vláda rokovala s najvýznamnejšími firmami: 7 požiadaviek veľkých zamestnávateľov

Po tom, ako sa predstavitelia najväčších firiem na Slovensku minulý týždeň sťažovali, že vláda nerieši ich problémy, nastala zmena.

Po tom, ako bola predstavená pomoc pre živnostníkov a menšie spoločnosti, prišli na rad aj oni. S predstaviteľmi štátu včera rokovali o opatreniach, ktoré by chceli zaviesť. A celkom si porozumeli. Čo konkrétne pre nich urobí štát, predstavia v najbližších dňoch. Princíp by mal byť podobný tomu, ako pri menších zamestnávateľoch.

Predstavitelia zamestnávateľských zväzov a združení včera rokovali s vládou o opatreniach na ich podporu v čase boja s koronavírusom. Podľa vyjadrení oboch strán našli spoločnú reč a dohodli sa. „Zásadnou vecou, na ktorej sme sa dohodli je, že vláda ešte tento týždeň príjme opatrenia, ktoré sa budú týkať veľkých spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku. Rozhodujúce je to, aby sme udržali zamestnanosť, aby sme ľudí neposielali na úrady práce,“ povedal Peter Mihók, prezident Slovenskej obchodnej priemyselnej komory.

Ako dodal, dôležité je, aj aby sme si udržali konkurencieschopnosť. „Veľmi ma potešilo, že všetky návrhy, body tohto zoznamu sú triezve, vo veľkej väčšine oprávnené,“ zhodnotil návrhy zamestnávateľov minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa predsedu vlády Igora Matoviča chcú vyslať jasný signál aj veľkým firmám, že ich nenechajú v štichu.

 

„Rovnako, ako sme pomohli malým a stredným podnikateľom, pomôžeme aj veľkým,“ vysvetlil premiér. Ako dodal, počíta s tým, že konkrétnosti predstavia v najbližších dňoch. Zástupcovia veľkých zamestnávateľov sa s vládou dohodli na pravidelných stretnutiach, na ktorých budú riešiť problémy ekonomiky.

 

Toto navrhujú firmy štátu

1. Štát by mal prevziať časť nákladov na mzdy zamestnancov (podľa vzorca: 60 % príspevok štátu, 20 % príspevok zamestnávateľa a 20 % príspevok zamestnanca)

2. Vyhlásenie moratória pre podnikateľov na splácanie úverov, leasingových splátok vrátane úrokov z nich.

3. Pozastaviť účinnosť zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Uprednostniť by sa mala reštrukturalizácia pred konkurzom, je to po vzore Nemecka.

4. Zmeniť systém stanovovania poplatkov za distribúciu elektriny a plynu tak, aby sa tieto faktúrovali len v takej výške, akú odberateľ počas mesiaca využil.

5. Vyčleniť dostatok úverových zdrojov prostredníctvom EXIMBANKY, SZRB, SIH pre všetky podnikateľské subjekty na bezúročné pôžičky.

6. Uzákoniť kompetenciu pre ministerstvo hospodárstva, udeliť individuálnu štátnu pomoc podnikom v odôvodnených prípadoch.

7. Vypracovať schému kompenzácií, ak podnik vyrába, ale pre sprísnenie podmienok mu vzrástli výrazne náklady.

 

Opatrenia pomôžu trhu práce

Otvoriť galériu

- Z doterajších poznatkov očakávame, že najvýznamnejší dopad na ekonomiku bude viditeľný už v priebehu prvej polovice roka 2020 a potom by malo začať oživenie – ale presne aké rýchle bude, je momentálne ťažké odhadnúť. My predpokladáme postupný návrat k pozitívnemu rastu ekonomiky.

Trh práce tiež pocíti vplyv náročnej ekonomickej situácie, aj keď opatrenia zo strany štátu môžu dopady zmierňovať. Zatiaľ predpokladáme v tomto roku nárast miery nezamestnanosti na 7,8 %, pri prepade zamestnanosti o 2,2 %. Tento vývoj by však mal byť dočasný a už v budúcom roku očakávame postupné zlepšovanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Samuel L. Jackson
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny