Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Dvoma percentami z daní je možné podporiť aj mladé športové talenty

O talente Roberta Ruffiniho ml. sa športoví fanúšikovia na Slovensku dozvedeli prostredníctvom grantového programu Ukáž sa!. Pre najlepších v ňom rozdelili nadačné granty v celkovej výške 60-tisíc eur. Bez pomoci partnerov by však podobné programy nevznikli. Aktivity Slovenského olympijského a športového výboru, jeho nadácie i novozriadeného rezervného fondu Pripravení pomáhať môže v súčasnosti prostredníctvom asignácie dane podporiť aj verejnosť či podnikatelia.

Robert Ruffíni ml. sa venuje dvom športom, ktoré na prvý pohľad so sebou takmer nesúvisia – skoku do výšky a alpskému lyžovaniu. Najmä zimný šport je finančne náročný a financovanie nemôže byť iba na pleciach rodičov. Aj syn slovenského rekordéra v skoku do výšky chcel získaných 4000 eur z grantu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru investovať predovšetkým do skvalitnenia prípravy. „Snažím sa byť vynikajúcim športovcom. Veľmi som chcel zapojením sa do programu Ukáž sa! pomôcť mojim rodičom s financovaním mojich športových aktivít. Šport mi dáva veľa životnej energie, optimizmu a sily prekonávať všetky výzvy v živote,“ hovoril po zapojení sa do grantového programu Robert Ruffini ml.
Aj projekt Ukáž sa!, ktorého podporovateľmi sú aj exkluzívny partner SOŠV TIPOS i hlavný partner SOŠV KOOPERATIVA, napĺňa jeden z cieľov Slovenského olympijského a športového výboru - podporiť mladých talentovaných športovcov. SOŠV pravidelne pomáha tým najtalentovanejším a vytvára im optimálne podmienky pre ich športovú prípravu s cieľom rozvíjať ich talent a eliminovať sociálne rozdiely. Individuálne žiadosti o finančnú podporu športovca môžu zasielať rodičia, tréneri, školy, kluby, zväzy, ale aj ďalšie subjekty športového hnutia. Podporení môžu byť aj tréneri, ktorí sa starajú o rozvoj mladých talentov. O vyriešení žiadosti rozhodne správna rada nadácie v súčinnosti s kompetentným zväzom.
Teraz môžu podporiť projekt i činnosť ďalších zložiek Slovenského olympijského a športového výboru prostredníctvom asignácie dane, takzvaných 2 percent zo zaplatenej dane, aj verejnosť a právnické osoby. Získané prostriedky poputujú nielen na podporu rozvoja mladých talentov, ale aj na ďalšie formy podpory olympizmu a rozvoja športu. „Ak chceme pôsobiť ako kľúčová inštitúcia v oblasti športu, mať prirodzenú autoritu, zastupovať záujmy športovcov a pomáhať im v rozvoji ich športovej kariéry, je prirodzené, že musíme viac angažovať širokú verejnosť do našich aktivít,“ hovorí prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Otvoriť galériu
Robert Ruffini
Zdroj: SOŠV

AKO DAROVAŤ 2 ČI 3 PERCENTÁ ZAPLATENEJ DANE PRE SOŠV

Údaje, ktoré je potrebné uviesť do daňového priznania:
IČO: 30811082
Právna forma: Občianske združenie
Obchodné meno/názov: Slovenský olympijský a športový výbor
Ulica: Kukučínova
Číslo: 26
PSČ: 838 08
Obec: Bratislava

1. ZAMESTNANCI (ak do 15. februára požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a dostali tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane)
- Z potvrdenia je potrebné vypočítať 2%. Ak daňovník odpracoval ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať 3%.
- Je potrebné vyplniť formulár vyhlásenia o poukázaní dane.
- Tlačivá (potvrdenie, vyhlásenie, prípadne potvrdenie o dobrovoľníctve) je potrebné doručiť na daňový úrad podľa miesta trvalého bydliska do 30. apríla 2020.

2. FYZICKÉ OSOBY (SZČO, zamestnanci, ktorí samostatne podávajú daňové priznanie):
- Súčasťou daňového priznania je aj vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Ak fyzická osoba odpracovala ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať až 3 %.
- V časti VIII. daňového priznania je potrebné vyplniť sumu a požadované údaje.
- Posledný termín na podanie daňového priznania sa posunul do 31. mája 2020.

3. PRÁVNICKÉ OSOBY
- Právnické osoby môžu poukázať 2 % (1 %) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur.
- Ak právnická osoba (firma) v roku 2019 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2020 NEDAROVALA financie vo výške minimálne 0,5 % z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať iba 1 % z dane.
- V daňovom priznaní pre právnické osoby – Časť IV. sú uvedené kolónky na poukázanie 2 % (1 %) z dane v prospech jedného prijímateľa.
- Riadne vyplnené daňové priznanie je potrebné doručiť v lehote na podanie daňového priznania na daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Otvoriť galériu
Robert Ruffini
Zdroj: SOŠV

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny