Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2020 14:33 | Správy | Domáce správy

Súd uznal Marčeka vinným z vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Aký dostal trest?

Špecializovaný trestný súd uznal Miroslava Marčeka vinným z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Úhrnný trest v dĺžke 23 rokov väzenia za vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára a ďalšie skutky uložil v pondelok senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalovanému bývalému vojakovi Miroslavovi Marčekovi z Kolárova.

 

Odpykať by si ho mal v zariadení s najprísnejším stupňom stráženia. Takisto mu súd vymeral ochranný dohľad na dobu troch rokov. Poškodeným rodičom Jána Kuciaka by mal tiež uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 140-tisíc eur, matke Martiny Kušnírovej 70-tisíc eur a sestre Petra Molnára Silvii 40-tisíc eur. Miroslav Marček sa k žalovaným skutkom priznal, preto bol vylúčený na samostatné konanie.

Na začiatku zdôvodnenia vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu. "Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," uviedla na margo zavraždenej dvojice. Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Miroslav Marček žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Miroslav Marček nedostal objednávku. "Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku. Doplnila, že Miroslav Marček neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly. "Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola," reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Miroslava Marčeka spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že "chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie". Miroslav Marček podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou. Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Miroslav Marček spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Miroslava Marčeka.

Odškodné pre pozostalých

Súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana Kočnera a sprostredkovania cez Alenu Zsuzsovú. Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Také niečo nikto nečakal: Neuveríte, kto sa objavil na Ukrajine! Zazneli silné slová
S nehodami politikov sa roztrhlo vrece.
FotoVáš Tip
S dopravnými nehodami politikov sa roztrhlo vrece: Podstatný rozdiel medzi incidentmi Spišiaka a Danka!
Catholic priest on altar praying with hands joined during mass service in church
Telá rozrezané na kusy a vydieranie: Odvážny biskup bojuje s gangmi, uniesli ho?! Nové správy
Na archívnej snímke z 19. apríla 2024 dym stúpa zo sopky Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi.
Najvyšší stupeň varovania! Strašidelné dianie v krajine: Uzavreli aj letisko
Varovanie pred búrkami
Užívajte si teplo, kým môžete: Počasie sa POKAZÍ! Kedy príde radikálna ZMENA?
Spoznávate chlapca na fotke?
Foto
FOTOhádanka: Viete, kto je tento rozkošný chlapec? Dokázal veľa aj napriek vážnej nehode
Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil