Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 17:35 | Správy | Peniaze

Exminister Kamenický to vidí jasne: Slovensko si blackout nemôže dovoliť

Každý skúsený krízový manažér sa pripravuje na všetky scenáre. Jeden z nich počíta s tým, aby Slovensko zamedzilo novému koronavírusu čo najskôr, aby mohlo byť pripravené, keď sa "zapnú" veľké ekonomiky.

V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister financií Eduard Heger (OĽaNO), ktorý tak reagoval aj na úvahy o takzvanom blackoute. Heger podotkol, že nikto nerobí rozhodnutie, kým nie sú na stole kvalitné dáta. Poukázal na odborníkov v nepretržitom krízovom štábe. "Tí na konci dňa povedia, ktorý z tých scenárov odporúčajú, pretože sa tomu venujú celé dni a noci," zdôraznil Heger s tým, že to nebude rozhodnutie od stola. V súčasnosti bude podľa neho dôležité pripraviť štát na oživenie ekonomiky.

Bývalý minister financií a súčasný poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický vyhlásil, že slovenská ekonomika si blackout momentálne nemôže dovoliť. Podotkol, že Slovensko je veľmi otvorená ekonomika a týmto spôsobom by sa popretŕhali dodávateľské reťazce. "Treba skôr pripraviť plán na to, keď sa vyrieši situácia s koronavírusom v celej Európe, lebo zavriete a za mesiac si donesiete koronavírus naspäť, tak urobiť plán, ako to potom postupne uvoľňovať, aby sme sa dostali do štádia, keď budeme mať normálny život," poznamenal Kamenický v diskusnej relácii. Kritizoval tiež spôsob komunikácie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) aj o tejto téme. "Nemôže len tak vypustiť nejakú informáciu, a potom zrazu všetci sú vyplašení a nevedia, čo sa bude zajtra diať," dodal.

 

Slovensko sa podľa Hegera nepripravilo na "neúrodné" roky. Nemecko či ČR podľa jeho slov za posledné roky hospodárili s prebytkami, pričom Slovensko tento benefit nemalo. "Dnes, práve v tých kritických časoch sa ukazuje, ako je dôležité byť v tých dobrých časoch zodpovedný," myslí si minister. Kamenický oponoval, že Slovensko predchádzajúca vláda odovzdávala vo veľmi dobrom ekonomickom stave.

V prípade veľkonočných sviatkov zároveň podľa Kamenického netreba zatvárať krajinu, ale stačí upozorniť ľudí, čo treba robiť. Heger tvrdí, že toto obdobie bude kľúčové, aby SR nestratila výsledky obmedzení z posledných týždňov. Podľa ministra financií nová vláda urobila dobré opatrenia, spomenul aj odklad splátok v bankách. Toto opatrenie však momentálne podľa Kamenického pre ľudí nie je výhodné, pretože úver viac preplatia a narastie doba splácania. Poukázal na prípad v Česku, keď banka pristúpila k tomu, že počas troch až šiestich mesiacov nebude pýtať pri odklade hypotekárneho úveru úroky. "Toto by som považoval za veľmi ústretový krok a v takomto prípade by som si dokonca vedel predstaviť napríklad aj odpustenie časti bankového odvodu," podotkol Kamenický. Heger zároveň dodal, že nasledujúci týždeň budú oznamovať ďalšie opatrenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov