Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2020 15:53 | Správy | Domáce správy

Zúfalí živnostníci žiadajú urýchlené stretnutie s Matovičom: Opatrenia, ktoré by nám pomohli prežiť!

Slovenský živnostenský zväz žiada, aby štát pomohol živnostníkom.

Odoslal list novému premiérovi SR Igorovi Matovičovi so žiadosťou o urýchlené stretnutie a prejednanie ním navrhnutých opatrení na pomoc živnostníkom a ostatným SZČO, ktorí sú postihnutí ekonomickými dopadmi spôsobenými zákazmi činnosti, obmedzeniami pohybu osôb a karanténnymi opatreniami z dôvodu zamedzenia šírenia koronavírusu.

Mnohé európske štáty už prijali podľa zväzu opatrenia na podporu živnostníkov a malých a stredných podnikov. Slovensko podľa zväzu zaostáva a vláda zatiaľ neschválila zásadné riešenia na podporu tohto segmentu v krajine. "Dennodenne dostávame mailové správy a prosby od živnostníkov, ktorí nemajú možnosť vykonávať svoju prácu, aby vláda myslela na to, že sa ocitli v situácií bez akéhokoľvek príjmu, bez nároku na nezamestnanecké dávky, sú zmluvne zaviazaní financovať náklady, ktoré naďalej pretrvávajú – nájom, energie, odvody, poplatky, ale aj mzdy a odvody za svojich zamestnancov. Častokrát zamestnávajú aj rodinných príslušníkov a tak sú celé ich rodiny v situácii veľkej neistoty z budúcnosti. Práve teraz očakávajú podporu od štátu, aby prežili," hovorí prezident zväzu Stanislav Čižmárik.

Slovenský živnostenský zväz pripravil návrhy, ktoré smerujú do viacerých oblastí. Napríklad zrušenie platieb sociálnych a zdravotných odvodov SZČO za marec, apríl, máj, pričom tieto platby navrhuje zväz následne rozpočítať na platby odvodov počas nasledujúcich 18 mesiacov, počnúc od júna 2020. Zväz ďalej navrhuje kompenzáciu príjmov pre všetky SZČO, ktoré stratili príjmy z dôvodu povinného uzatvorenia prevádzok alebo obmedzenia styku osôb v rámci preventívnych opatrení. Táto kompenzácia by mohla predstavovať fixnú sumu, napríklad 1 500 eur alebo určitý pomerný percentuálny podiel z príjmov, ktoré SZČO dosahovala v predchádzajúcom roku podnikania. V prípade predĺženia preventívnych opatrení na viac ako tri mesiace by mohla byť kompenzácia vyplatená opakovane.

 

Zväz navrhuje zaviesť príspevok zo strany štátu na úhradu minimálne 70 % náhrady mzdy pre zamestnancov živnostníkov a malých podnikov, ktorí nemôžu, resp. nesmú zamestnancom prideľovať prácu, z dôvodu povinného uzatvorenia prevádzok alebo obmedzenia styku osôb v rámci preventívnych opatrení. Išlo by o náhrady mzdy za mesiace trvania preventívnych opatrení pre zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zväz navrhuje ďalej oslobodenie výplat a náhrad mzdy vyplatených zamestnancom vyššie určenej skupiny živnostníkov a malých podnikov, v prípade prekážok na strane zamestnávateľa od sociálnych, zdravotných odvodov a dane z príjmu.

Taktiež by to mohlo byť poskytnutie prekleňovacích bezúročných pôžičiek na prevádzkové náklady živnostníkov a malých a stredných podnikov, a to prostredníctvom štátnej pokladnice, z eurofondov alebo zo SZRB. Išlo by o formu splátkových úverov so splatnosťou minimálne dva roky, s odloženým začiatkom splácania istiny o šesť mesiacov. Zároveň Slovenský živnostenský zväz požaduje zriadenie centrálneho informačného miesta, napríklad na webovej stránke Úradu vlády SR, kde budú aktuálne zverejňované všetky schválené zmeny daňových, ekonomických a sociálnych zákonov, aby podnikatelia mali včasné a presné informácie o platne prijatých opatreniach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?