Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2020 09:55 | Správy | Domáce správy

Pesimistické odhady analytikov o šírení nákazy na Slovensku: Zmení niečo oteplenie?

Veľa alebo málo? Analytici z Inštitútu zdravotnej politiky na základe predpokladanej mobility Slovákov vypracovali tri odhady rýchlosti šírenia koronavírusu.

Napriek značným rozdielom vo výsledku majú jedno spoločné - údaj o počte ľudí nakazených jedným človekom. Z akého čísla vychádzajú a ako sa ich odhady môžu ešte zmeniť? Je to len jedno číslo, ale dokázalo narobiť poriadny rozruch. Reč je o parametri R0, ktorý hovorí, koľko ľudí v priemere nakazil jeden človek na Slovensku. Analytici ministerstva zdravotníctva mu priznali hodnotu 4, netajac, že sú pesimisti.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kritici analýzy hovoria, že to je veľa, veď v Číne to je len 2,5. „Najväčšia otázka je, ako nastaviť hodnotu R0. Ak by každý človek nosil rúška a dezinfikoval si ruky ráno - večer, R0 sa pohybuje okolo 0,5 a možno ani to nie,“ hovorí riaditeľ inštitútu Martin Smatana. Naopak, pre ignoráciu hygienických opatrení a neobmedzený pohyb ľudí sa podľa neho môže vyšplhať na 15, ba aj 22.

 

Pribudnú vstupné údaje

Prísne hygienické opatrenia a prerušenie výroby vo veľkých slovenských fabrikách zrejme prispejú k spomaleniu šírenia koronavírusu. Slovenská populácia však nie je homogénna skupina. V sociálne vylúčených spoločenstvách, čo sú najmä rómske osady, sa akákoľvek nákaza šíri výrazne rýchlejšie ako v majorite. Analytici avizovali, že svoje odhady budú aktualizovať, a jednou z noviniek bude práve to, že zohľadnia spôsob života obyvateľov na okraji spoločnosti. „Marginalizovaným komunitám dáme vyššie R0. Tým ostatným dáme približne 2,4,“ tvrdí Smatana.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Ďalšie odhady inštitútu by mali rátať aj s vplyvom počasia na šírenie ochorenia. Problém je, že štúdia, ktorá by preukázala ich vzájomný vzťah, zatiaľ neexistuje, nikto nevie, či vírus bude na oteplenie reagovať pozitívne, alebo negatívne. No a napokon by nasledujúce scenáre analytikov mali získať na pravdepodobnosti aj vďaka údajom mobilných operátorov o pohybe obyvateľstva. „Ak ich už budeme mať, budeme vedieť, ako sa ľudia hýbu. Lebo ak zistíme, že mobilita sa neredukovala na úroveň, akú sme očakávali, ale hýbu sa viac, tak to (R0) pošleme smerom hore. Ak sa hýbu menej, tak pôjdeme dole,“ pokračuje šéf IZP. Analytici pripomínajú, že hlavným cieľom ich odhadu bolo ukázať ľuďom, že reštriktívne opatrenia sme urobili včas a sú efektívne. „Keď dopracujeme túto fázu modelu, veľmi radi by sme ho posunuli virológom a epidemiológom, aby nám oni dali svoj expertný odhad, aby sme mali aj iné scenáre,“ dodáva Smatana.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Nie je to pravdepodobný scenár

Šéfredaktor denníka Postoj Fero Múčka píše, že hodnota parametra R0 na úrovni 4 je v terajších podmienkach zbytočne hrozivá. „Pre model ministerstva zdravotníctva sa počítalo s vírusom s takou nákazlivosťou, ktorá sa na väčšom priestore nepotvrdila ani tam, kde neboli prijaté žiadne hygienické opatrenia, žiadne rúška, žiadna zvýšená dezinfekcia,“ tvrdí. Takýto postup nespochybňuje, no nemožno ho podľa neho pokladať za pravdepodobný scenár. „Je to skôr odhad analytikov o tom, čo by nás čakalo, ak by sa vírus na Slovensku prenášal najvyššou teoretickou rýchlosťou a my sme sa ho pokúšali zastaviť iba obmedzeniami v mobilite obyvateľov,“ dodáva Múčka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jozef Čavojec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?