Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2020 12:19 | Správy | Servis | Rodina

Sú tehotné ženy náchylnejšie na nákazu koronavírusom? Gynekológ zodpovedal to najdôležitejšie

Odborníci zatiaľ podľa súčasných dôkazov zatiaľ nemajú dôvod predpokladať, že by tehotné ženy boli náchylnejšie na infekciu novým koronavírusom ako netehotná populácia.

Uviedol prednosta gynekologickej kliniky v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský. Podľa jeho slov však treba myslieť na to, že vírus je vysoko infekčný, takže napáda aj človeka s dobrým imunitným systémom a pomerne rýchlo sa šíri v populácii.

Pre tehotné ženy podľa pôrodníka neplatia žiadne mimoriadne nariadenia. Správať by sa mali ako mimo pandémie, a zároveň ako všetci ostatní počas pandémie. "Dôležitá je zvýšená osobná hygiena, časté umývanie rúk, nosenie rúška. Gumené rukavice majú výhodu, že bránia podvedomému siahaniu na tvár vonku. Samozrejme, ideálna by bola dobrovoľná karanténa, pobyt v domácnosti, pokiaľ je to čo len trocha možné, tak ako to platí pre každého z nás," komentoval. Záhumenský poukázal aj na to, že gélové nechty sa horšie dezinfikujú bežným umytím aj dezinfekčným prostriedkom, preto by v aktuálnej situácii odborník zvážil ich nosenie.

 

Na otázku, či ženy môžu prípadne dojčiť, ak už porodili a boja sa, že majú nový koronavírus, pôrodník uviedol, že nový koronavírus sa nepotvrdil v materskom mlieku. Preto je podľa jeho slov dojčenie z tohto pohľadu bezpečné. "No u rodičky, ktorá mala jednoznačne potvrdenú infekciu, je aj počas laktácie potrebné dodržať bariérový prístup, ktorý je pomerne náročný a únavný," pripustil. "Na základe skúseností z Číny zatiaľ možno povedať, že infekcia novým koronavírusom u tehotných nemá iný priebeh ako u netehotnej populácie. Nebol zistený zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, úmrtí plodu alebo potratov u žien, ktoré sa nakazili počas tehotnosti," reagoval prednosta gynekologickej kliniky v ružinovskej nemocnici na otázku, čo hrozí dieťaťu, ak sa jeho matka nakazí ochorením COVID-19.

Záhumenský tiež povedal, že štúdie na skupinách tehotných nepotvrdili prítomnosť vírusu v plodovej vode, v pupočníkovej krvi ani v steroch z nosohltanu novorodenca. Poukázal však na to, že sa objavili dve správy o zadokumentovanej novorodeneckej infekcii, preto sa zatiaľ k riziku prenosu nedá presne vyjadriť. Odborníci predpokladajú, že riziko nákazy plodu je minimálne.

Súčasná situácia nemá podľa názoru odborníka v novodobých dejinách analógiu a nedá sa prirovnať k ničomu, čo sa píše v knihách. "Naša spoločnosť je vystavená obrovskej skúške, o ktorej sa budú dlhé roky viesť isto polemiky, budú sa hodnotiť stratégie jednotlivých krajín a ľudstvo z tejto skúsenosti vyjde zase výrazne múdrejšie a pripravenejšie čeliť ďalším hrozbám," mieni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste