Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 14:17 | Správy | Zahraničné správy

Budete si ťukať na čelo: Zarazí vás, k čomu musel orgán na kontrolu chorôb vyzvať Nemcov

Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) - oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb - v pondelok varoval obyvateľov krajiny, aby neorganizovali takzvané domáce "korona párty" po tom, čo zostala väčšina klubov zatvorených v snahe spomaliť šírenie koronavírusu.

Informovala o tom agentúra DPA. "Nie je rozumné, aby ste namiesto v klube zorganizovali veľkú párty u vás doma alebo išli na oslavy, kde sa stretne veľa ľudí," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Berlíne podpredseda RKI Lars Schaade. "Prosím vás, nerobte to. Ostaňte doma vždy, keď je to možné a čo možno najviac obmedzte svoj sociálny život," vyzval obyvateľov Nemecka.

Viaceré spolkové krajiny počas víkendu nariadili okrem iného uzatvorenie barov, klubov, divadiel, kín či múzeí. Od pondelka sú vo väčšine spolkových krajín zatvorené aj školy a škôlky, iné tak plánujú urobiť v priebehu niekoľkých dní.

Nemecko patrí ku krajinám najviac zasiahnutým koronavírusovou pandémiou, keď dosiaľ zaznamenalo podľa denníka Die Süddeutsche Zeitung 6378 potvrdených prípadov nákazy a 15 úmrtí.

 

RKI označil za rizikové oblasti najnovšie aj americké štáty Kalifornia, Washington a New York, kde podľa zdravotníckych orgánov USA dochádza k prenosu koronavírusu medzi obyvateľstvom.

RKI za rizikové oblasti doteraz považoval Taliansko, Irán, niektoré regióny Číny, Južnej Kórey, Francúzska (Grand Est), Rakúska (Tirolsko), ako aj hlavné mesto Španielska Madrid. V Nemecku je mimoriadne zasiahnutý najmä okres Heinsberg v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Koronavírus ovplyvnil aj chod letísk

Nemecká spolková krajina Bádensko-Württembersko v nadchádzajúcich dňoch zastaví leteckú dopravu. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Oznámil to v pondelok hovorca lokálnej vlády. Kabinet však podľa neho zvažuje výnimky pre nákladnú leteckú dopravu. V Bádensku-Württembersku totiž sídlia niektoré z najväčších nemeckých firiem a tiež letiská Stuttgart a Karlsruhe. Zároveň ale patrí medzi spolkové krajiny, ktoré najviac zasiahol nový koronavírus.

Belgicko

Počet letov prevádzkovaných z letiska Zaventem v Bruseli aj naďalej klesá. Dôvodom je epidémia nového koronavírusu, uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga.

Hovorkyňa letiska Nathalie Pierardová upozornila, že po tom, ako v priebehu minulého týždňa počet letov klesol najskôr o pätinu, a potom o štvrtinu (25 %), v pondelok už bol počet zrušených letov na úrovni 40 percent.

Pokles počtu cestujúcich je ešte výraznejší, pretože miera obsadenosti lietadla pasažiermi je nižšia, ako býva obvykle. V pondelok bolo zrušených 215 z celkovo 570 naplánovaných letov. Doprava do krajín ako Poľsko, Maroko, Česká republika, Egypt, Bulharsko a Turecko sa úplne alebo takmer úplne zastavila, uviedla Pierardová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica
Americký prezident Joe Biden.
Uniklo, čo spravia USA pre Ukrajinu: To sa Putinovi nebude páčiť!
V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!