Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2020 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Slovenské celebrity boli v zahraničí aj napriek hrozbe koronavírusu: Ako sa chránia pred nákazou?

Nový vírus, na ktorý zatiaľ neexistuje protiliek, sa napokon nevyhol ani Slovensku.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Čo si o koronavíruse myslia celebrity, ktoré často cestujú alebo dokonca žijú v Taliansku? Ako sa chránia? Alebo považujú súčasnú panikuza prehnanú?

Miloš Bubán (58), gastroenterológ: Lekári sú ohrození viac

Otvoriť galériu
Miloš Bubán
Zdroj: jac, Nový Čas

Lekár a známy moderátor Miloš Bubán je známy záľubou v cestovaní. Navštívil už takmer všetky krajiny sveta, a preto sme sa ho spýtali, či ho hroziaci vírus odradil od ďalších cestovateľských plánov. „Tým, že som lekár, vždy dodržiavam aj pri cestovaní zásady ochrany zdravia a mal by som ísť príkladom. Absolvoval som všetky potrebné očkovania a správam sa aj v zahraničí zodpovedne podľa krajiny, v ktorej som, čo sa týka pomerov epidemiológie a hygieny. Pri spomínanom víruse sme odkázaní na obmedzenia, ktoré krajina vyhlási. Takže sa môže stať, že aj plány treba zmeniť podľa situácie a dovolenku podľa potreby aj zrušiť,“ myslí si.

 

Pri cestovaní dodržiava prísnu hygienu. „Tým, že som na cestách pomerne často, tak sú základné hygienické postupy nutné stále. Časté umývanie rúk, obmedzenie najužšieho kontaktu s ľuďmi a podobne.“ Rúško si však nasadil len raz. „Mal som ho len v Tokiu, ale to skôr zo špásu pri fotení, lebo tam to nosia pomerne často, ale nebol som tam v čase epidémie.“ Paniku podľa uznávaného gastroenterológa šíriť netreba. „Panika, samozrejme, vzniká pri dezinformácii a pri zlej informovanosti. Napríklad rúško chce teraz niekoľko sto miliónov ľudí a pritom na vírus ochorelo len niekoľko tisíc. Ale HIV infekciu má 32 miliónov ľudí a aj tak nepoužívajú kondómy.“

Je teda podľa neho nutné v tomto období cestovať a ako sa chrániť? „Určite by som teraz necestoval do inkriminovanej oblasti. Jednoznačne časté umývanie rúk mydlom a rúška na ochranu pred kašľom a kýchaním sú nutnosť. Ak nemáte rúško a chce sa vám kýchnuť, určite nie do dlane, ale skôr do predlaktia a tiež obmedziť priateľské podávanie rúk, objímanie a bozkávanie. Pri podozrení na vírusové ochorenie musí byť izolácia,“ vysvetľuje a koronavírusu sa obáva. „Vzhľadom na ešte nedostatočné vedomosti o tomto novom víruse, majú lekári vždy obavy z toho, ako sa bude správať a tiež vzhľadom na povolanie, pretože sme viac ohrození ochorením od pacientov ako tí, čo majú iné zamestnanie. Sme takpovediac v prvej línii.“

Erika Barkolová (42), moderátorka: Cesta so strachom

Otvoriť galériu
Musím sa priznať, že keď som odlietala spolu s dcérami 1. februára na karibský ostrov Aruba cez Toronto, tak som silno zvažovala, že nepôjdeme. Nakoniec sme sa rozhodli, že to riskneme. Respirátor som síce mala, no vydržať s ním deväť hodín by bolo naozaj dlho. Pred pristátím v Toronte sa kúsok odo mňa rozplakala Ázijčanka, že jej je zle a má vysokú teplotu - nuž, nebolo mi všetko jedno. Smerom z Toronta do Karibiku v tom čase nikto o respirátoroch či víruse ani nechyroval. Minulý týždeň som sa vrátila z Izraela. V celom lietadle sme boli s rúškom iba dvaja. Dokonca sa ma niektorí cestujúci pýtali, na čo to vlastne mám. 

Daniela Nízlová (33), speváčka: Na juhu Talianska pokoj

Otvoriť galériu
Daniela Nízlová
Zdroj: Archív D. Nízlovej
Speváčka, ktorá nedávno porodila dcérku Lindu známemu slovenskému futbalistovi Stanovi Lobotkovi (25), s ním žije v Neapole. A práve na severe Talianska je situácia s koronavírusom dramatická a počet obetí sa počíta v stovkách. „My na juhu Talianska zatiaľ nepociťujeme žiadnu paniku napriek tomu, že aj tu boli potvrdené nejaké prípady. Potraviny tu nie sú vôbec vykúpené, nikto tu nechodí s rúškom. Čo sa týka hygieny, tak ju, samozrejme, s malou dodržujeme na 100 %, aj keby nebol koronavírus. Neustále si umývam ruky, ale aj so Stankom si vždy, keď sa vrátime odniekiaľ domov, vydezinfikujeme mobilný telefón, lebo ten často položíte hocikde a ani si neuvedomujete, koľko je tam baktérií. S dcérkou sme väčšinu času doma, nemáme potrebu chodiť niekam von, máme dom a môžem ju kočíkovať na záhrade. Medzi ľudí vybehneme tak raz do týždňa. Zatiaľ sa však ničoho neobávame.“

Alena Stračiaková (29), moderátorka: Je dobré zvýšiť hygienu

Otvoriť galériu
Alena Stračiaková
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas

Nedávno sa z výletu v Londýne vrátila moderátorka Ranných novín TV JOJ. „Trochu som sa bála cestovať. Keď som išla zháňať rúško, boli v Bratislave všade vypredané. Keď sme sa o to pokúšali v Londýne, tiež ich nemali. Na letisku v Bratislave som videla asi troch ľudí v rúšku, ale v Anglicku nikoho. Bývali sme s manželom v Airbnb a keď sme povedali chalanovi, ktorý nám ho prenajímal, ako u nás ľudia šalejú z koronavírusu, tak tomu nerozumel. V Londýne to zatiaľ nikto neprežíva. Jediné, čo nás stresovalo, bola možnosť, že pre sychravé počasie prechladneme a na letisku zistia, že máme teplotu... Mám pocit, že sa zbytočne vyvoláva panika, na druhej strane si myslím, že to je dobré a ľudia si častejšie umývajú ruky, lebo hygiena sa často podceňuje.

Dara Rolins (47), speváčka: Amerike veští paniku

Otvoriť galériu
Dara Rolins
Zdroj: instagram/dara rolins
Keď vírus vypukol, speváčka sa práve nachádzala na dovolenke na Bali. „Prebudili sme sa do zvláštneho rána, keď táto informácia na nás vyskakovala z každej stránky a  všetkých správ. Boli sme z toho nervózni. Keď však potom o tom začnete viac čítať a dozviete sa relevantné fakty, že je to percentuálne len zlomok toho, na čo všetko v dnešnej dobe ľudia zomierajú, tak sa upokojíte. Samozrejme, je to hrozba tak ako každá iná choroba. Keď sme leteli späť, mali sme medzipristátie v Dubaji a tam nosili rúška takmer všetci, tak sme si ich dali aj my. Teraz som v Amerike a je to len pár dní, čo sa tu objavil prvý prípad, takže Američania zatiaľ koronavírus veľmi neriešia, ale pri ich bláznivej povahe si myslím, že ak sa tu o tom začne viac rozprávať v médiách, tak tu hrozí absolútna panika. Rúška máme pre prípad so sebou.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?