Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2020 15:05 | Tip od Vás | Zahraničie

Druhý domov markizáckeho šéfkuchára v červenej zóne: Manželia Záhumenskí o situácii v Taliansku

Krajinu bohatú na umenie, kultúru a históriu celkom zatienili udalosti posledných mesiacov. Hrozba koronavírusu sa v Taliansku zvýšila až tak, že je celé v červenej zóne.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Na zmenu uvedomovania a správania sa občanov upozorňujú ľudia naprieč celým Talianskom, od celebrít až po tých najobyčajneších domácich, ktorí sa pre dobro všetkých v zlej situácii zdržujú doma. Svoj druhý domov a biznis tam má aj známy slovenský pár - šéfkuchár Martin Záhumenský a jeho manželka Zdenka. Ako upozornila čitateľka Lucka, práve manželka Záhumenského opísala smutnú situáciu v nádhernom Toskánsku svojim priaznivcom prostredníctvom sociálnych sietí v utorok.

"Dnes ráno sme sa v Toskánsku zobudili do zvláštneho rána... Nebesky modrá obloha je síce bez mráčika a slnko neúnavne svieti, kraj je rovnako čarovný a teraz aj krásne rozkvitnutý, ale atmosféra a netradičné ticho sú doposiaľ niečím novým... Domáci začínajú brať situáciu konečne vážne, nás nevynímajúc... Nielen vláda, ale aj vplyvné osobnosti všetkých vekových kategórií šíria osvetu, aby sme sa k situácii postavili zodpovedne, aby sme sa zdržiavali doma. Internetom sa šíri aj kampaň #iorestoacasa (zostanem doma) a napríklad jedna z najslávnejších influenceriek @chiaraferragni vyzbierala v priebehu dňa vyše 3 milióny eur pre nemocnice," uvádza Záhumenská s tým, že sa monitoruje aj pohyb medzi mestami a dedinami. Kontrolovať sa má tiež dôvod cestovania.

Otvoriť galériu
9.jún 2018 - Dvojica si povedala áno len pred pol rokom.
Zdroj: Instagram/Ivana Butalová photographer

Na verejnosti je potrebné dodržiavať minimálne metrovú vzdialenosť, všade sa rozmiestnili dezinfekcie a na pultoch obchodov a barov visia oznamy o základných opatreniach. "Je až dojímavé vidieť tak kontaktný národ, akými Taliani sú, dodržiavať od seba odstup a nevidieť na každom kroku zhluky priateľov, ich milované objatia, bozky a vrúcne podania rúk. Mnohí z vás sa nás pýtate, prečo sme sa v sobotu vrátili späť do Talianska, keď tu vládne taká nepriaznivá situácia... Rozumné dôvody vám napísať neviem, je to vec srdca, ak aj vy milujete Taliansko a všetko s ním spojené, ak naň prechovávate krásne spomienky, alebo je vašim snom ho raz navštíviť, buďte s nami aj v ťažkých chvíľach a neukazujte na nás, prosím, prstom. Na Slovensko posielame rovnako veľa síl, solidarity, zodpovedných činov a pozitívnych myšlienok...," odkazuje na Instagrame Zdenka Záhumenská.

Otvoriť galériu

Výzva na uzavretie celého regiónu

Guvernér severotalianskeho regiónu Lombardsko Attilio Fontana vyzval v stredu vládu v Ríme, aby na severe Talianska v dôsledku epidémie spôsobenej novým koronavírusom nechala na 15 dní zatvoriť všetky podniky a zrušila dopravné spoje, ktoré nie sú životne dôležité. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Výzva guvernéra Lombardska prišla v čase, keď nákaze spôsobenej novým koronavírusom podľahlo v Taliansku 631 osôb a počet nakazených prekročil 10 000, čo je najviac na svete s výnimkou Číny, odkiaľ sa epidémia na konci decembra začala šíriť. "Ak sa nákaza aj naďalej bude šíriť týmto tempom, systém to už dlho nevydrží," povedal Fontana pre denník Corriere della Sera. "Naozaj melieme z posledného. Je jasné, že situácia začína byť nebezpečná," dodal Fontana pre televíziu Sky TG24 s tým, že starostovia 12 lombardských miest sa zhodli v názore, že vláda v Ríme nerobí v boji s koronavírusom dosť. Talianska vláda v stredu vyhlásila, že na boj s novým koronavírusom vyčlenila ďalších 25 miliárd eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!