Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Ako pocítime dôsledky koronavírusu na vlastnej koži: Za porušenie karantény pokuta 1650€

Slovensko má už 7 ľudí nakazených koronavírusom! Pre šíriacu sa nákazu je nasledujúcich 14 dní zákaz uporadúvať kultúrne či športové podujatia.

Zároveň ľudia, ktorí sa budú vracať zo 4 krajín, ktoré sú považované za ohniská nákazy, budú umiestnení do domácej karantény. Ak toto nariadenie porušia, hrozí im pokuta 1 650 eur. Nebezpečná nákaza má však dosah aj na našu ekonomiku. Aký výpadok zamestnancov sme schopní ešte ustáť a kedy začne dochádzať ku kolapsu?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Domáca karanténa

„ Dodržujte domácu karanténu,“ s tými slovami apeloval premiér Peter Pellegrini na ľudí, ktorým lekári odporučili stiahnutie sa z práce a bežného života. Zároveň apeloval na rodičov, aby dohliadli na svoje deti, ktoré zostanú doma, aby netrávili čas v spoločnosti ďalších 20 detí. „Ak sme rozhodli o zatvorení škôl, to neznamená, že rodičia deti pustia do nákupných centier a do kín. Zatvárame ich preto, aby deti zostali doma. Aby sme zamedzili stretávaniu a šíreniu nákazy,“ uviedol Pellegrini s tým, že štát nemá medicínske ani laboratórne kapacity na to, aby robil testy preventívne. Nie je preto možné robiť ich ľuďom, ktorí nemajú príznaky a cestovateľskú anamnézu. Na infolinky majú volať len tí, ktorí reálne potrebujú pomoc.

 

Otvoriť galériu
Množstvo ľudí v najbližších dňoch bude v preventívnej karanténe, resp. zostane doma s deťmi. Táto skutočnosť sa dotkne aj bežných služieb. „Mnohé firmy znižujú kontakt medzi zamestnancami a klientmi. Možno na pošte nebude fungovať každá priehradka, v regáloch nebude hneď dokladaný tovar. Tolerujme mieru zníženia nášho komfortu,“ prezradil dosluhujúci premiér. K opatreniam pristupujú aj veľké obchodné reťazce, ktoré zaznamenávajú nákupnú horúčku zákazníkov ako počas Vianoc.

„Pravidelne čistíme priestory našich predajní a skladov. Dezinfikujeme plochy, s ktorými prichádzajú zákazníci do častého styku, ako napr. držadlá nákupných vozíkov. Zamestnancom poskytujeme mimoriadne vitamínové balíčky. Vo všetkých pokladniciach sa nachádzajú dezinfekčné prostriedky pre náš personál,“ uviedol hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák. „Naši zákazníci, ako aj zamestnanci majú k dispozícii hygienické staničky s dezinfekčným prostriedkom,“ uviedla za Kaufland Lucia Langová.

 

Otvoriť galériu

Problémom pre zamestnávateľov nie je samotný koronavírus, teda fakt, že by boli chorí pracovníci, ale sekundárne dôsledky nákazy, a to je zatváranie škôl. Obavy z nasledujúcich dní neskrýval ani výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Pavol Prepiak. „Ak príde k výpadku zamestnancov na úrovni do 10 percent, dokážu slovenské fabriky tento nedostatok nahradiť, výraznejšie výpadky však už môžu mať vplyv na udržanie výroby,“ vysvetlil a dodal, že v súčasnosti ešte netušia, aké kroky podniknú v prípade výrazného úbytku zamestnancov.

„Môže ísť o zníženie výroby, zatvorenie prevádzky, haly alebo aj celej fabriky,“ uzavrel Prepiak. Premiér Peter Pellegrini dodal, že u našich zamestnávateľov bežala včera výroba, ako mala. Vláda je podľa neho pripravená včas v prípade ťažkostí zasiahnuť. „Pripravíme zdroje a mechanizmy, aby sme zachránili slovenský priemysel,“ dodal predseda vlády, konkrétne opatrenia však nešpecifikoval.

 

Otvoriť galériu

Do Talianska sa letecky odvčera už nedostanete. Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair musela zrušiť spoje na svojich pravidelných linkách medzi Bratislavou a talianskymi mestami Bologna a Miláno (Bergamo) a od utorka aj v prípade Alghera a Ríma Ciampino. „Dopravca Ryanair má cestujúcich informovať e-mailom či SMS správou o ďalšom postupe. Nariadenie sa týka všetkých príletov a odletov z Talianska, teda platí i pre obchodné a charterové lety,“ informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Zároveň do karantény budú umiestňovaní ľudia, ktorí pricestujú z Južnej Kórey, Iránu a Číny. V príletovej hale budú naďalej merať telesnú teplotu a potrebné bude vyplniť aj dotazníky. Tie slúžia orgánom na ochranu zdravia na spätné dohľadanie osôb, ak sa potvrdí, že na palube konkrétneho letu bola osoba s potvrdeným ochorením COVID-19. Predpokladá sa, že tento rok zaznamená letisko vďaka ochoreniu prepad oproti roku 2019.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!