Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2020 10:30 | Správy | Domáce správy

Máte otázky o cestovaní a hrozbe koronavírusu? Odborníci odpovedali online

Koronavírus straší celý svet. Hoci Slovensku sa zatiaľ vyhol, ľudia začínajú podliehať panike.

Koronavírus sa objavil už vo všetkých susedných krajinách, na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol. Napriek tomu nie je dôvod na paniku, ani na nejaké zásadné opatrenia. Treba myslieť v prvom rade na to, že pôvodcom tohto ochorenia je vírus, takže sa správa nanajvýš podobne, ako chrípka. 

Cestujete do rizikových oblastí? Ako je to s poistením? Na vaše otázky zodpovedali Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr a Anetta Pucheggerová, manažérka Generali Poisťovňa, a.s., Európskej cestovnej poisťovne.

 

Viac k téme:
Online rozhovor
Položte otázku pre nášho hosťa:
:) :D :-X :-O :-( <3
Ostáva Vám ešte 2000 znakov
Posledná aktualizácia:
11:48 Evucha Dobrý deň, o týždeň mám naplánovanú dovolenku do Dubaja. Aj keď SAE nepatria do rizikovej oblasti , váham či odcestovať. Prosím poradiť. Ďakujem.
Ako pisete, SAE je mimo vyskytu virusu, preto nie je dovod , aby ste vycestovali. Momentalne je situacia rovnaka ako napriklad v Nitre alebo v Dubaji,
11:50 mainz Mám svokru v Nemeckom Mainz zajtra má priletiet do Krakova máme sa obávat nákazy? Pojdeme zajtra pre nu
Urcite nenechajte svokru na letisku, neprepadavajme panike. :-)
11:54 Bet Dobrý deň, bola som informovaná, že nárok na vrátenie peňazí za kúpený zájazd od cestovnej kancelárie mám až keď MZV vyhlási zákaz vycestovať do danej krajiny, prípadne ak by uzavreli hranice. Takáto situácia však pravdepodobne nikdy nenastane. Nemalo by sa v prípade takýchto epidémií pristupovať zodpovednejšie a zákazník by mal mať nárok na zrušenie bez storno poplatkov? Nejde predsa o jeho rozmarné rozhodnutie, ale o ochranu seba aj obyvateľstva krajiny.
klienti CK maju narok na bezplatne storno, ak je cielove miesto uzatvorene a v karantene - cestovnym kancelariam neuznaju storno v hoteloch, ktore su v plnej prevadzke.
11:54 Viera Malkova Dobrý deň! Mňa by zaujímalo či sa dá odhadnúť dĺžka trvania vírusu.Dokedy sa budú objavovať nové prípady. Ďakujem. Viera
otazka na virologa
11:56 andrej.n Dobry den, koncom mesiaca sa chystame ist do Pariza, nejdeme letecky ale chceme navstivit aj muzea.Myslite ze to je bezpecne alebo mame cestu odlozit? Dakujem za odpoved.
su ludia ktori take rozhodnutie zvazuju a su taki, co si prehliadky uzivaju vdaka mensieho naporu - ak su v prevadzke
11:57 Simona Dobry den 27.3. cestujeme do Egypta je to bezpecne??
nemame hlaseny vyskyt - prajem peknu dovolenku
11:59 Simka Dobrý deň cestujeme až koncom augusta na dovolenku do Chorvátska a pozorne sledujeme ako sa situácia vyvíja no sme znepokojení ci budeme môcť vycestovať. A syna čaká cesta v máji na Malorku no bojíme sa ako sa to bude ďalej vyvíjať.
mate dost casu, vyckajte aka bude situacia
12:01 marienka Dobrý deň,môžem sa stretnúť s neterou ,ktorá pricestuje na Slovensko,ale pôjde z letiska vo Viedni.Ďakujem za odpoveď
ak prichadza z oblasti kde nie je hlaseny vyskyt - tak ano
12:02 Katka Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či sa dá nejako predpokladať, že by sa situácia s koronavirusom do leta zlepšila? Pýtam sa kvôli letným dovolenkám napr. do oblasti Talianska...
Ja pevne verim ze sa situacia dostane pod kontrolu a dovolenku si uzijete
12:03 Alexandra Dobrý deň. Mala by som ísť zo školy do Holandska. Byt na mojom mieste, išli by ste momentálne tam? Ďakujem
nie je hlaseny vyskyt tak ja by so isiel
12:07 Katarina Dobry den, isli by ste teraz v nedelu lyzovat na sever Talianska? Prosim necitujte mi doporucenia MZV. Chcem vediet Vas nazor ako osoby.
do dnesneho dna sa nevyskytol virus v ziadnom lyziarskom stredisku - ak mate zajazd zaplateny, tak ho nenechajte prepadnut - davajte pozor na hygienu a uzite si lyze
12:10 Dana Dobry den, ako je to s cestovanim do Berlina/koniec marca/? Staci standardne cestovne poistenie? Dakujem
Poistenie liecebnych nakladov je rozumne uzatvorit, Dbajte na hygienu
12:15 Erika Majú CK a poisťovne pripravený plán čo v prípade, že sa situácia na Slovensku alebo vo svete výrazne zhorší? Čo so zakúpenými zájazdami na najbližšie obdobie?
Cestovna kancelaria stornuje zajazd bez poplatkov v pripade ze cielove miesto je uzatvorene a nedokaze poskytovat sluzby cestovneho ruchu. Odporucam pockat ako sa situacia vyvinie
12:23 Mirka Dobrý deň, na letnú dovolenku sme zvažovali Egypt alebo Turecko. Z obavy koronavirusu sme to zatiaľ nezajednali. Myslíte, že je nejaká obava cestovať do týchto krajín? Aký mate názor, či teda zajednat dovolenku už teraz s tým rizikom, že teda situácia s koronavirusom sa môže zhoršiť alebo radšej počkať a keď bude situácia lepšia tak dovolenku zajednat. Ďakujem za odpoveď
Ak si zakupite dovolenku vo first moment a v letnych mesiacoch sa objavi korona v letovisku, mozete stornovat zajazd bez poplatkov.
12:23 Milan Dobrý deň. Cez leto (7.8) mám ísť do CHorvátska na 8 dní. Zatial je zaplatená iba záloha. Mám to zrušiť? Ďakujem.
Odporucam jednoznacne pockat
12:25 Vlasta Dobrý deň, začiatkom Júna máme ísť na dovolenu do Turecka. Je to bezpečné alebo máme radšej zrušiť dovolenku. Ďakujem
Na zrusenie mate dost casu, pockajte ako sa situacia vyvinie - verim ze sa to cele upokoji a vy si uzijete peknu dovolenku
12:28 Luba Dobrý deň. Budúci týždeň mame odcestovať na lyžovačku do Rakúska, ktorú už máme zaplatenú. Oblasť Filzmoos. Co by ste nám poradili? Máme ju absolvovať alebo radšej zostať doma? Ďakujem za odpoveď.
V lyziarskych strediskach sa nevyskytuje virus, dbajte na hygienu
12:30 Erika Dobrý deň syn bude cestovať v marci do Portugalska - konkretne Faro. Táto oblasť nie je zastiaľ riziková nebude problém s poistením? Letí z Viedne Dakujem
S poistenim problem nebude, odporucam skontrolovat ci poistenie obsahuje liecebne naklady.
12:33 Jaros Dcera leti buduci stvrtok do Skotska. Existuje moznost a v akom pripade by prestalo platit cestovne poistenie? Nejde cez CK.Sukromne.
Poistenie platit neprestava, naopak kryje liecebne naklady vratane prevozu spät na Slovensko aj v pripade, ze sa cestujuci nakazi virusom.
12:42 hanuskova@centrum.sk Dobrý deň, 27.04. 2020 máme plánovaný poznávací zájazd do Francúzska - Monako, kaňon Verdon Cannes, Nice a 13.05.2020 by sme mali zo Sliača odletieť do Egypta, mám celoročné cestovné poistenie ale bez storna zájazdu/ešte z predchádzajúceho roku/, chcem sa poistiť nanovo aj so stornom,ak sa zrušia tieto zájazdy bude platiť moje nové poistenie?
Nemozem hovorit za vsetky poistovne ale v Europskej cestovnej poistovni si mozete uzavriet poistenie vratane storna a prerusenia cesty, ktore sa bude vztahovat na Vas uz zakupeny zajazd. Toto poistenie v takomto pripade zacina platit na 10. den od jeho uzavretia. Vyuzijete ho pocas dovolenky v pripade ak v danej oblasti vypukne epidemia koronaviru a sucastne Ministerstvo zahranicnych veci SR vyhlasi varovanie pred cestou do tejto oblasti. Z tohto poistenia budu hradene naklady na prerusenie cesty to znamena dodatocne vzniknute naklady na cestu spät. Liecebne naklady su samozrejme kryte tiez.
12:47 Lucia Dobrý deň, 1.5.2020 mám plánovanú cestu na Južný Cyprus na 4 dni, letenky sú zaplatené, hotel na 50 %. Keby som sa rozhodla zrušiť cestu, peniaze mi zrejme nikto nevráti, že áno? Odporučili by ste mi cestovať vzhľadom na informácie, ktoré máme k dnešnému dňu k dispozícii? Vopred ďakujem za odpoveď
Cestovne poistenie nekryje nenastupenie na cestu v tomto pripade. Momentalne by som nepodliehal panike a sledoval vyvoj situacie. Aktualne je juzny Cyprus bez nakazenych koronavirusom.
12:50 Peter Vymenujte prosim riziká, v súvislosti s koronavírusom, ktoré nepoisťujete. Ďakujem
Nie je poistene nenastupenie na cestu. Prerusenie cesty je poistene za predpokladu , ze Ministerstvo vyhlasilo varovanie pred cestou do danej oblasti. Vtedy ma poisteny narok na preplatenie dodatocne vzniknutych nakladov na cestu spät na Slovensko.
12:57 M. Cernak Dobrý deň, mám zaplatený pobyt v Livigno, Taliansko. Co hradí poistenie a ci mam v prípade karantény nárok na odškodnenie vynutenych nákladov v zahraničí. V prípade nakazenia a hospitalizácie toto je tiež hradené poisťovňou? Ďakujem.
V pripade nakazenia hradi poistenie klientovi liecebne naklady a repatriaciu spat na Slovensko
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí