Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2020 14:00 | TOP Čas

Majiteľ firmy si pred rokmi znížil plat, aby ho mohol zvýšiť svojim zamestnancom: Toto nečakal ani on sám!

Vyplatilo sa to! Veľkorysý krok muža zabezpečil jeho firme ešte lepšiu kondíciu.

Bol rok 2015, keď sa Dan Price (35) z USA, majiteľ americkej kartovej spoločnosti Gravity Payments, odhodlal k veľkej zmene - zvýšiť minimálnu mzdu svojim zamestnancom a sebe plat zoškrtať. 

Inšpiroval ho k tomu rozhovor s kamarátkou Valerie, bývalou členkou armády a veteránkou z Iraku. Hovorila mu o tom, ako jej ani príjem z dvoch zamestnaní nestačí na život v Seattli, a borí sa preto s finančnými problémami. Hoci zarábala ročne 40-tisíc dolárov (35 900 eur), na zaplatenie účtov a nájomného jej to vo veľkomeste nestačilo. 

View this post on Instagram

The guardian and the observer do a deep dive cover story to discuss Gravity Payments and the future of work: http://www.theguardian.com/society/2015/nov/29/future-of-work-dan-price-gravity-ceo-cut-own-pay-to-give-staff-increased-minum-wage

A post shared by Dan Price (@danpriceseattle) on

Vtedy 31-ročný Dan bol v úplne opačnej životnej situácii - jeho firma mu ročne zarobila 1,1 milióna dolárov (989 400 eur). Práve tieto obrovské rozdiely ho prinútili zamyslieť sa aj nad svojimi zamestnancami. Vďaka životnému príbehu kamarátky si uvedomil, že musí zamestnancom zvýšiť platy, a tak aj urobil. Vo svojej firme zvýšil minimálnu mzdu všetkým 120 zamestnancom na 70-tisíc dolárov ročne (62 900 eur, čo predstavuje mesačný plat približne 5-tisíc eur). To však nebolo všetko. Aby to mohol urobiť, znížil si vlastný plat, vzdal sa svojich úspor a dvoch domov.

 

Hoci čakal obrovskú radosť a prekvapenie, zamestnanci spočiatku nemohli jeho slovám uveriť. Pre tretinu z nich to totiž znamenalo okamžité zdvojnásobenie mzdy.

Týmto rozhodnutím sa však nepolepšilo len zamestnancom, ale aj samotnej firme. Počet zamestnancov sa zdvojnásobil a platby, ktoré firma spracováva, vzrástli z 3,8 miliardy dolárov na vyše 10 miliárd dolárov ročne.

Dana teraz po piatich rokoch od zvýšenia platov teší aj ďalšia vec. Zvýšila sa "pôrodnosť vo firme", keďže zamestnanci si môžu dovoliť rodinu a takisto si viacerí z nich mohli zohnať vlastné bývanie. 

Ako píše ladbible.co.uk, nenaplnili sa ani obavy, že by ľudia peniazmi mrhali, alebo že by sa v práci flákali. "Stal sa opak, ľudia si šetria a takmer štvrtina zamestnancov si vyplatila dlhy z minulosti," dodal majiteľ firmy. 

Dan dúfal, že jeho činy budú inšpirovať ďalšie podniky, aby nasledovali rovnaký model a usilovali sa o vyplnenie medzery v bohatstve v USA. Opak sa však ukázal byť pravdou, čo Dana, ktorý stále poberá minimálnu mzdu, skutočne mrzí. Čo ho však nemrzí je fakt, že pomohol svojim zamestnancom i firme a ako hovorí, nebolo to jednoduché, no teraz je šťastnejší než kedykoľvek predtým. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kde sa nezhodne so straníckym šéfom?
Foto
Danko sa vyjadril k odvolávaniu Šimkovičovej: Takto komentoval kroky ministerky
(ilustračné foto)
Dodávky elektrickej energie budú obmedzené! Krajina musí konať: Je za tým sucho
Polícia pátra po nezvestnom 13-ročnom Filipovi Blažekovi z Praznova.
Kde zmizol Filipko? Polícia pátra po 13-ročnom chlapcovi, naposledy ho videli na tomto mieste
Vodič v smere od obce Slavec na obec Plešivec poriadne dupol na plyn.
Chlapík poriadne dupol na plyn: Z výšky pokuty vás rozbolí hlava! Bolo mu to treba?
Režisér Mohammad Rasulof
Strašné, za čo odsúdili oceňovaného režiséra: Z toho TRESTU vám príde nevoľno
Pekelné horúčavy zabíjajú! Hlásia desiatky obetí: Strašidelné, čo sa deje
Trenčín získal 10,5 milióna eur na rekonštrukciu Zimného štadióna Pavla Demitru.
Zimný štadión Pavla Demitru čakajú dobré správy: Trenčín získal na projekt veľké množstvo peňazí!
Foto
Sporné dresy Švajčiarov: Dostali zákaz, budú ich musieť na MS meniť?
Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová.
Aktualizované
Dolinková reagovala na návrh na jej odvolanie: Poslanci diskutujú aj v prípade Šimkovičovej
(ilustračná foto)
Rekonštrukcia podchodu v krajskom meste: Cena prác sa vyšplhá do závratnej výšky!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin to navrhol! Ruský prezident spravil krok, na ktorý všetci čakali
(ilustračné foto)
Robí vám táto SPOJKA problémy? Takto rýchlo spoznáte, ako ju správne použiť