Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2020 05:00 | Správy | Voľby 2020
Video

PS/Spolu utrpeli debakel, do parlamentu sa nedostali pre chýbajúcich 925 hlasov: Čo stojí za ich fiaskom

Koalícia PS/Spolu utrpela debakel! Len málokto čakal, že sa liberáli, ktorí do kampane naliali milióny eur, nedostanú do parlamentu.

Slovákom sľubovali nový vietor v politike, no napokon v Národnej rade nebudú sedieť po tom, čo sa nedostali k siedmim percentám hlasov. K úspechu im chýbalo smiešnych 925 hlasov. Podľa lídra Progresívneho Slovenska Michala Trubana (36) to teraz nemajú ľahké a o ďalšom smerovaní sa chcú poradiť vnútri koalíce.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Štandardné strany potrebovali na vstup do parlamentu 5 % hlasov, pri PS/Spolu to bolo 7 %, keďže ide o dvojkoalíciu. Podľa predbežných výsledkov od exit pollu Markízy mali získať 9,7 % hlasov. Toto číslo sa Trubanovi spočiatku zdalo malé a netajil sklamanie z toho, že čakali dvojciferný výsledok. Neskôr svoje slová oľutoval. Pri postupnom sčítavaní hlasov Štatistickým úradom im totiž percentá rástli len veľmi pomaly. ,,Stále veríme v dobrý výsledok,“ povedal Truban, keď bolo zrátaných 60 % hlasov.

Progresívci napäto čakali na výsledky až do rána. Percentá im stúpali, no nakoniec sa zastavili na čísle 6,96 %. Dvojkoalíciu volilo 200 780 ľudí, no na získanie kresiel v parlamente im chýbalo 925 hlasov, čo mnohí označujú za najtesnejšiu prehru v histórii. „Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte. V najbližších dňoch ideme intenzívne rozmýšľať, čo ďalej. Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme,“ povedal Truban.

 

Nie je vylúčené, že sa spolu s lídrom strany Spolu Beblavým vzdajú funkcie, keďže podľa viacerých je debakel ich chybou. „Strany sú predovšetkým vnímané cez lídrov a Michal Truban zlyhal na plnej čiare, prepáč, Michal,“ vyjadril sa neúspešný prezidentský kandidát Róbert Mistrík.

 

Najväčšie chyby koalície PS/Spolu

Podľa politológa Tomáša Koziaka je viacero vecí, ktoré môžu za debakel PS/Spolu. „V prvom rade je to nezvládnutá politická kampaň a komunikácia lídrov. Ukázalo sa, že nie sú dobrí politickí stratégovia,“ vysvetľuje odborník. „Na Slovensku máme tri liberálne strany - SaS, PS/Spolu a do istej miery aj Za ľudí Andreja Kisku. A zrejme ten rybník, kde by sa dali loviť liberálni voliči, nie je taký veľký, aby dokázal uživiť tri strany na Slovensku,“ dodáva s tým, že za neúspechom koalície môžu byť aj Beblavého príhovor po výhre prezidentky, protesty voči extrémistom, blokovanie rečníckeho pultu v NR SR či slogan „Poďme do nich“.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány