Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2020 11:11 | Správy | Domáce správy

Matovič nezaháľa: S týmito stranami chce začať rokovať o vytvorení koalície

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič v nedeľu začne koaličné rokovania so zástupcami strán Sme rodina, Sloboda a solidarita (SaS) a Za ľudí.

Povedal to prostredníctvom telemostu v politickej relácií TV Joj Na hrane. Matovič označil výsledky volieb za „koniec zlého sna, ktorý sme tu 12 rokov nechcene snívali“. Podľa svojich slov si ešte pred pár týždňami myslel, že hnutie OĽaNO nebude po voľbách v pozícií strany, ktorá bude tvoriť budúcu vládu. „Nakoniec rozhodol najvyšší sudca – ľudia vo voľbách, ktorý rozhodli úplne inak. Poslední budú prvými. Chcel by som poďakovať všetkým voličom bez ohľadu na to, koho volili. Hlavne, že boli voliť,“ povedal.

Líder víťaznej strany zároveň potvrdil, že je pripravený byť premiérom. Jeho cieľom bude vytvorenie koalície so stranami Sme rodiny, Sloboda a Solidarita a Za ľudí, s ktorými by v parlamente celkovo dosiahli 95 poslaneckých kresiel, čiže ústavnú väčšinu. Matovič potvrdil aj záujem hnutia OĽaNO obsadiť straníckym nominantom post ministra vnútra. Na ministerskej stoličke si vie predstaviť rovno piatich ľudí zo svojho hnutia.

V nedeľnej povolebnej diskusnej relácii TV Markíza zase Matovič zdôraznil, že vládu "nechcú skladať za pomoci médií". Mieni, že súčasťou vládneho programu by mali byť aj výsledky internetovej ankety rozhodni.to, ktoré hnutie zverejnilo krátko pred voľbami do Národnej rady (NR) SR. Deklaroval, že chce, aby kabinet vydržal celé volebné obdobie.

,,Každý z nás má predstavu, niekde to bude možno kolidovať," reagoval Matovič na otázku rozdelenia ministerstiev s dôvetkom, že niekde to možno bude "bezprizorné". V pozícii ministra zdravotníctva si však vie predstaviť Mareka Krajčího (OĽaNO). Chce, aby nad ministerstvami fungovala nezávislá kontrola. Uviedol tiež, že spraví "všetko pre to", aby vláda vydržala štyri roky.

Prostredníctvom telemostu sa v relácii Na hrane objavil aj súčasný premiér Peter Pellegirni (Smer-SD). Ten počas rozhovoru s moderátorom zablahoželal hnutiu OĽaNO k víťazstvu vo voľbách. Spomenul, že budúcnosť strany Smer bude teraz predmetom vážnej diskusie a nezaobíde sa bez výrazných zmien. Počet preferenčných hlasov podľa Pellegriniho ukazuje, že bolo správnym rozhodnutím postaviť ho ako volebného lídra kandidátky. Inak by voľby pre Smer-sociálnu demokraciu pravdepodobne dopadli ešte horšie. Premiér nepriamo naznačil, že bude mať záujem o pozíciu predsedu strany. Dodal, že očakáva najintenzívnejšiu diskusiu o budúcnosti Smeru v jeho doterajšej histórii. Občania podľa Pellegriniho ukázali, že teórie o výmene starých politikov za nových sa ukázali ako nesprávne. Ľudia podľa neho prejavili záujem o zmenu, no v podobe skúsených politikov.

 

Podľa neoficiálnych údajov vyhralo voľby OĽaNO s 25,02 %. Celkovo sa po započítaní 99,91 % zápisníc do parlamentu dostalo šesť strán. Na druhom mieste skončil Smer-SD s 18,29 % a tretiu priečku obsadila strana Sme rodina s 8,24 %. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, štvrtá pozícia patrí hnutiu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko s 7,97 %. Do parlamentu sa ešte dostali dve strany demokratického bloku, a to SaS s 6,21 % a Za ľudí s 5,76 %. Koalícia PS/Spolu zostala s 6,96 % tesne pred bránami Národnej rady SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!