Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.02.2020 13:49 | Správy | Domáce správy

V Bratislave aj Nitre je o voľby vysoký záujem: Ľudia stoja v radoch, dokonca museli pridať plenty

Sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné.

Mnohé okrskové volebné komisie hlásia veľký záujem voličov. Miestami stoja v radoch, niekde museli pridať volebné plenty či vyprázdniť volebnú urnu, keďže bola naplnená. TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv.

Vysoký počet voličov hlási napríklad Nové Mesto, hovorca Marek Tettinger hovorí o "brutálne" veľkom záujme. V niektorých volebných okrskoch museli pre pohodlie občanov uplatňujúcich si svoje volebné právo doplniť volebné plenty, aby nemuseli dlho čakať. Volebné lístky okrskových komisiám podľa neho zatiaľ stačia a priebeh volieb je doposiaľ pokojný.

Výrazne vyšší záujem ako pri predchádzajúcich voľbách eviduje aj Ružinov. "Okrskové volebné komisie hovoria o výraznom nadpriemere oproti voľbám v minulosti," skonštatovala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu. Voliť chodia všetky vekové kategórie, miestami sa pred niektorými volebnými miestnosťami tvorili aj rady. "Ale ľudia sú pokojní, nehundrú," poznamenala.

 

Vysokú účasť potvrdzuje aj najväčšia mestská časť Petržalka. Podľa Evy Štefánikovej z referátu organizačných vecí petržalského miestneho úradu chodí voliť veľa ľudí, stalo sa už, že museli dvakrát vysypať volebnú urnu, keďže bola plná.

Priebeh volieb je zatiaľ podľa nej pokojný, bez väčších incidentov. Evidujú však prípad, keď sa voľby domáhala pani so slovenským občianstvom, bez trvalého pobytu, žijúca v zahraničí. Po vysvetlení podmienok, ktoré sú iné pri každých voľbách a ktoré pre parlamentné voľby nesplnila, však svoju chybu uznala. Voliť chcelo podľa Štefánikovej aj niekoľko voličov, ktorí si nevyzdvihli včas na pošte hlasovacie preukazy.

Zároveň priznala, že ráno museli niektoré komisie dopĺňať chýbajúcich členov. "Včera sme mali všetko 'vyšperkované', ale dnes sme museli v niektorých okrskoch doplniť ľudí, lebo niektorí členovia ochoreli," doplnila Štefániková.

Pokojný priebeh volieb má zatiaľ aj Staré Mesto. "Ľudia chodia voliť, voľby sú pokojné a bez incidentov," povedal staromestský hovorca Matej Števove.

V Bratislave sa v sobotných parlamentných voľbách volí v 402 volebných okrskoch.

Vysokú účasť hlási aj Nitra

Doterajší záujem voličov o voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v jednotlivých okrskoch v Nitre naznačuje vysokú účasť. Potvrdili to členovia viacerých okrskových komisií na území mesta. V šiestom volebnom okrsku zriadenom v Centre voľného času Domino v Nitre je evidovaných 2500 voličov, z toho viac ako tisíc má ako miesto trvalého pobytu zapísané mesto Nitra. V dopoludňajších hodinách odvolilo viac ako 300 z nich.

V minulosti sme mali hluché miesta, keď naozaj dlhší čas nikto neprišiel do volebnej miestnosti. Dnes sa od rána nezastavíme, ľudia prúdia bez prestávky, potvrdil zapisovateľ okrskovej volebnej komisie číslo šesť Tomáš Holúbek.

V okrskovej volebnej komisii číslo sedem je zapísaných 434 voličov, tretina z nich už odovzdala vo voľbách hlasovacie lístky. Z celkového počtu zhruba 800 voličov zapísaných vo volebnom okrsku na Fatranskej ulici na sídlisku Chrenová v dopoludňajších hodinách odvolila viac ako štvrtina. Vo všetkých predchádzajúcich voľbách sme najvyššiu účasť zaznamenávali v čase medzi 17. až 20. hodinou. Ak sa táto situácia zopakuje, budeme mať rekordnú účasť, potvrdil Holúbek.

V Nitre je zriadených 71 volebných okrskov. V zozname voličov je zapísaných 65.646 oprávnených voličov, z toho 631 prvovoličov. Na Mestskom úrade v Nitre vystavili približne 1700 hlasovacích preukazov. O možnosť voliť poštou tento rok požiadalo takmer 850 Nitranov, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta, ale zdržiavajú sa v zahraničí. Najviac žiadostí prišlo z Českej republiky, Nemecka, ale i Japonska, Izraela, Guatemaly, Libanonu, USA. Najviac obálok, vyše 50, je zriadených v okrsku Kultúrne centrum Zobor. O možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky požiadalo zhruba 200 občanov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo