Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Bezpečnostné opatrenia pre koronavírus: Na letisku v Bratislave sa začalo s meraním teploty prilietajúcich pasažierov

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave sa už podrobili meraniu teploty prví cestujúci, ktorí prileteli na Slovensko.

Podobné kontroly pasažierov by mali trvať až do odvolania, a to aj na letiskách v Košiciach a Poprade. Opatrenie nariadila Bezpečnostná rada SR v súvislosti s hrozbou koronavírusu. S meraním na bratislavskou letisku sa začalo v piatok. V rámci monitorovania sa sleduje, či má pasažier teplotu nad 38 stupňov. Podľa vedúcej hygieničky rezortu Kataríny Chudíkovej zatiaľ nemuseli riešiť žiadny takýto prípad.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ak by sa však podobný prípad vyskytol, cestujúci by bol podľa nej odvedený do osobitného priestoru v rámci letiska, kde sa s ním spíše podrobná anamnéza. "Tá bude zameraná na tú cestovateľskú anamnézu, to znamená, či bol v nedávnej dobe v epicentre nákazy, respektíve, či bol v kontakte s človekom podozrivým na nákazu alebo s potvrdenou nákazou," priblížila v piatok na letisku Chudíková. Ak sa potvrdí podozrenie, pasažier bude musieť byť odvezený do príslušného zdravotníckeho zariadenia.

Cestujúci sú informovaní aj prostredníctvom materiálov, ktoré sú k dispozícii na letisku. Budú sa im tiež rozdávať letáky s inštrukciami zamerané na to, aby sa pasažieri sledovali a v prípade zvýšenej teploty oslovili zdravotnícke zariadenie. Zdôraznila, že je vhodnejšie zavolať rýchlu zdravotnú pomoc a nenavštevovať ambulancie osobne. Kontroly by sa mali podľa Chudíkovej na letiskách vykonávať do odvolania. "Pokiaľ sa tá situácia nezlepší, neupokojí, tak, bohužiaľ, budeme musieť byť stále pripravení na všetky možné eventuality a riešiť situáciu potom podľa toho, ako sa bude vyvíjať," skonštatovala.

Hygienici kontrolujú všetkých pasažierov priamo v príletovej hale. K dispozícii majú teplomery aj termokamery. Ako uviedol rezort dopravy, v priestoroch letiska sú zariadenia na penovú dezinfekciu rúk pre cestujúcich a zamestnancov a v najbližších dňoch bude k dispozícii aj zariadenie na celopriestorovú povrchovú dezinfekciu, ktorou je možné čistiť vzduch.

 

Príznaky, pri ktorých je podľa nej potrebné kontaktovať lekára, sú podobné príznakom chrípkového ochorenia. Na základe toho sa v zdravotníckom zariadení vykoná vyšetrenie, či už röntgen pľúc a virologické potvrdenie na prítomnosť vírusu. Tým sa podľa jej slov potvrdí alebo vyvráti, či je daný človek postihnutý koronavírusom. V rámci preventívnych opatrení je podľa nej dôležitá osobná hygiena, časté umývanie rúk aj dezinfekcie priestorov. Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy sa aj preto v nariadeniach smerom k letisku zameral na to, aby sa stierali plochy ako držadlá či kľučky dezinfekčnými prostriedkami.

Pracovníci letiska, ktorí prichádzajú do kontaktu s cestujúcimi, musia byť vybavení respirátormi a rukavicami. Momentálne je za ministerstvo dopravy v opatreniach zapojených 15 zdravotných pracovníkov celkovo, teda nielen na letisku v Bratislave, ale aj v Košiciach a Poprade. Doposiaľ sa na letisku realizovali opatrenia bez merania, pričom zahŕňali aj vyplnenie formulára, ktorý hovorí o tom, či sa u posádky alebo pasažierov prejavili príznaky ochorenia. Týkalo sa to všetkých letov z Talianska. Od piatka sa na medzinárodných letiskách SR vykonáva meranie teploty každého pasažiera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí