Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2020 11:55 | Správy | Voľby 2020

Manuál pre parlamentné voľby: Ako hlasovať, aby váš hlas neprepadol?!

Už v sobotu rozhodneme, kto nám bude nasledujúce štyri roky vládnuť! V sobotu ráno sa o 7. hodine otvoria volebné miestnosti a svoj hlas vybranej politickej strane budeme môcť odovzdať až do 22. hodiny.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Túto možnosť má takmer 4,5 milióma ľudí, z toho 213-tisíc z nich pôjde k urnám vôbec po prvý raz. Nielen pre nich prináša Nový Čas manuál, ako správne odvoliť.

Po príchode do volebnej miestnosti sa musíte komisii preukázať platným občianskym preukazom (OP), v tomto prípade nie je možné použiť pas. Ak sa vám v deň volieb stane, že ste občiansky stratili, alebo vám ho ukradnú, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová odporúča jediné. „Ak stratíte OP, choďte na nabližšiu policajnú stanicu, kde vám vydajú náhradný doklad, s ktorým možete odvoliť,“ vysvetlila.

Ďalšou možnosťou je použiť hlasovací preukaz, ktorý by ste si však museli vybaviť v predstihu. Ten vám umožňuje voliť kdekoľvek na Slovensku. Komisia vám vydá hlasovacie lístky a obálku s úradnou pečiatkou. Prevzatie dokumentov potvrdíte svojím podpisom. Následne sa odoberiete za plentu, kde si vyberiete jeden lístok s vašou preferovanou politickou stranou. Tento lístok buď ponecháte čistý, alebo môžete zakrúžkovať najviac 4 kandidátov, ktorým tým dáte preferenčný hlas.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času
Kedy môžu byť za plentou dvaja

Volič, ktorý nemôže sám upraviť lístok z dôvodu postihnutia alebo preto, že nevie čítať alebo písať, si môže za plentu vziať druhú osobu, ktorá mu pomôže. Nesmie o to požiadať nikoho z volebnej komisie. Rovnako je zakázané, aby za plentou krúžkovali spolu napríklad rodinní príslušníci. Ak vám zdravotné dôvody neumožňujú prísť do volebnej miestnosti osobne, môžete obec či komisiu požiadať, aby ste svoj hlas mohli hodiť do prenosnej urny. Ak sa pomýlite, na požiadanie vám okrsková volebná komisia vydá nové hlasovacie lístky. Tie nesprávne sa následne vhadzujú do rovnakej schránky, do ktorej idú aj nepoužité hlasovacie lístky.

 

Prvé priebežné výsledky volieb budú zverejnené postupne po uzavretí volebných miestností, teda po 22.00 hod. Podľa predsedu Štatistického úradu Alexandra Balleka budú aktualizované približne každých desať minút. „Dáta budú zverejňované na stránke ihneď po doručení, spracovaní a potvrdení okrskových zápisníc vo volebnom informačnom systéme,“ skonštatoval s tým, že budú obsahovať výsledky na úrovni SR, krajov, okresov a sumáre preferenčných hlasov na úrovni SR. Priebežné výsledky budú zverej- nené na webstránke www.volbysr.sk.

Telefonická linka

Ministerstvo vnútra v pondelok 24. februára 2020 sprístupnilo informačnú linku k voľbám do Národnej rady SR na telefónnych číslach 02/5094 2317, 02/ 5094 2312 v čase od 7.30 hod. do 15.30 hod. počas celého týždňa môžete odborným pracovníkom ministerstva vnútra klásť otázky týkajúce sa volieb. V deň volieb v sobotu 29. februára 2020 bude infolinka fungovať počas celého dňa, až do uzavretia volebných miestností. Telefónne čísla linky sú určené pre verejnosť.

Posledná možnosť vybaviť si voličský preukaz

Ak nebudete v deň konania volieb v mieste svojho bydliska, máte dnes poslednú možnosť vybaviť si voličský preukaz, s ktorým môžete odvoliť kdekoľvek na Slovensku. Požiadať oň musíte už len osobne na svojom mestskom či obecnom úrade, kde vám ho vydajú na počkanie a vyškrtnú vás zo zoznamu voličov. Dajte si pozor na úradné hodiny, v piatok bývajú zvyčajne kratšie.

Otvoriť galériu
Približne 15 podnetov doteraz dostalo ministerstvo vnútra na spôsob vedenia volebnej kampane pred sobotnými parlamentnými voľbami. Najviac (až 10) ich podala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Doplnila, že v tejto súvislosti zatiaľ neudelili žiadnu sankciu. Pre rezort je teraz podľa jej slov prioritou vybavovať sťažnosti voličov, keďže podnety na vedenie kampane je možné vyhodnotiť aj počas dvoch- -troch mesiacov.

Otvoriť galériu
Volič je povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Ak tak neurobí, dopustí sa priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur. V prípade hlasovania mimo volebnej miestnosti, volič nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky znehodnotí pred členmi okrskovej volebnej komisie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!