Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2020 10:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Zemetrasenie na Slovenskej technickej univerzite: Takmer 40 zamestnancov FIIT vstupuje do štrajku

Takmer 40 zamestnancov Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FIIT STU) v pondelok vstupuje do štrajku.

Ako informovali agentúru SITA, ich „Dobrý štrajk“ sa uskutoční v pondelok medzi 13:00 až 14:00, počas tejto doby prečítajú ciele štrajku. Dodávajú, že na základe tohto kroku bude výučba ovplyvnená len minimálne. Rozsah a trvanie štrajku budú priebežne prehodnocovať na základe rokovaní a ochoty vedenia splniť ich ciele.

Štrajkový výbor, ktorý tvorí 36 zamestnancov garantujúcich takmer 50 predmetov, uviedol, že nechce nikoho obmedzovať. Podotkli, že vyčerpali všetky možnosti na zmierlivé riešenie situácie. Zamestnanci do svojich požiadaviek zaradili zabezpečene „riadnych a férových volieb“ do Akademického senátu (AS FIIT) či zastavenie zastrašovania akademických zamestnancov v štrajkovej pohotovosti. „Prijatie náhrady za týchto zamestnancov (len na základe ich vstupu do štrajkovej pohotovosti bez toho, aby reálne prišlo k vyhláseniu štrajku), považujeme za osobné manažérske zlyhanie dekana,“ napísali zamestnanci.

Žiadajú aj bezodkladné zosúladenie prednášajúcich a garantov predmetov, od ktorého závisí aktuálne platná akreditácia študijných programov na fakulte. „Náhrady za množstvo špičkových vedecko-pedagogických odborníkov vzbudzujú pochybnosti o zabezpečení kvalitného vzdelávania, ktoré bolo v nedávnej minulosti potvrdené aj medzinárodnou akreditáciou,“ podotýkajú zamestnanci vo svojom stanovisku. „Vzhľadom na kroky podniknuté dekanom Ivanom Kotuliakom a vedením uvítame vyvodenie jeho osobnej zodpovednosti ako prejav dobrej vôle k nastoleniu spoločenského zmieru na fakulte,“ uzavreli.

Rektor STU Miroslav Fikar verí, že obe strany sporu nájdu spoločnú reč. Tvrdí, že vníma tiež záujem o riešenie sporu zo strany IT firiem a partnerov fakulty i univerzity, ako aj hrozbu ukončenia ich spolupráce s FIIT. Jeho stanovisko TASR poskytol hovorca STU Fedor Blaščák. Fikar vysvetlil, že rektori univerzít majú limitované kompetencie vstupovať do rozhodnutí orgánov fakúlt, a preto nedokáže spor priamo exekutívne riešiť. Dodal, že aktérom môže dohovárať, o čo sa podľa vlastných slov snažil, no bez výsledku.

Pred a počas víkendu dostal dekan FIIT STU emaily od 30 zamestnancov, ktorí boli v štrajkovej pohotovosti, kde ho informujú o tom, že "tak ako doteraz aj naďalej riadne vykonávam svoje pracovné povinnosti a začínam s výučbou letného semestra". V emailoch dekana ďalej informujú, že zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

 

"V pondelok vedenie FIIT STU dostalo oficiálnou cestou cez podateľňu informáciu, že 21 z týchto zamestnancov na základe ich ústavného práva vstupuje do hodinového štrajku 17. februára medzi 13.00 až 14.00 h," uviedla Karoliová. Ako dodala, táto situácia nenaruší pondelkový začiatok letného semestra ani chod fakulty, vedenie fakulty je na ňu pripravené a výučba je zabezpečená. "Z dôvodu, že sme počet a zloženie štrajkujúcich dostali až v pondelok ráno, vznikol fakulte problém vo vzťahu k novým externistom, ktorých sme pre hrozbu štrajku zabezpečili a ktorý bude potrebné vyriešiť," uzavrela Karoliová.

Spory na FIIT STU sa vyhrotili po tom, ako dostala výpoveď Kotuliakova predchodkyňa Mária Bieliková 9. januára. Neskoršie rokovania na upokojenie situácie zo 14. januára prinieslo dohodu o voľbách do Akademického senátu, zrušení výpovede Bielikovej aj o jej odstúpení z kandidatúry do senátu. Problémom na fakulte tiež bolo, že dekan pred voľbami do AS fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu. Situáciu na univerzite mohli čiastočne upokojiť voľby do AS FIIT STU. Tie však boli volebnou komisiou vyhlásené za neplatné, pretože nastal nesúlad počtu voličov vo volebnom zozname, ktorým bol vydaný hlasovací lístok a počtom odovzdaných lístkov. Ďalšie voľby do AS sa budú konať 17. marca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli