Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2020 12:26 | Správy | Zahraničné správy

Ruskí pranksteri si vystrelili zo Sandersa: Sú napojení na Kremeľ?

Ruské duo pranksterov Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov si "vystrelilo" z uchádzača o demokratickú nomináciu do amerického prezidentského súboja Bernieho Sandersa.

Zatelefonovali mu a k telefónu mu dali dievča, ktoré predstieralo, že je Greta Thunberg, a ponúklo mu svoju podporu v predvolebnej kampani, s ktorou Sanders okamžite súhlasil. Kto vystupoval v úlohe švédskej ekologickej aktivistky, nie je známe, no jeden z dvojice ruských pranksterov, Alexej Stoljarov, vystupoval v role jej otca Svanteho.

Zo zvukovej nahrávky, ktorá sa objavila na YouTube, je zrejmé, že Sanders sa tejto ponuke veľmi potešil, a hneď aj sám navrhol, ako by mohla Gretina podpora vyzerať. Švédka by mohla podľa neho vydať stanovisko, v ktorom by vyhlásila, že ho podporuje, a pri jej najbližšej návšteve v Spojených štátoch by sa mohli aj stretnúť.

Falošná Greta vzápätí Sandersovi navrhla, aby spolu naspievali "rapovú pesničku" pre jeho predvolebnú kampaň, v ktorej by zároveň "vystupovali aj speváčka Billie Eilish alebo rapper Kanye West". Tento nápad naopak Sandersa vôbec nepotešil, označil ho za "príšernú myšlienku" a snažil sa hovor ukončiť.

 

Dievča v úlohe Grety Thunberg však rýchlo zmenilo tému, Sandersovi oznámilo, že sa chystá na návštevu Ruska, a spýtalo sa ho, čo by mu americký politik pred cestou do Ruska poradil.

Sanders odvetil, že Greta si má dať v prvom rade pozor na to, aby ju nezneužili ruskí politici na čele s prezidentom Vladimirom Putinom na politické účely, a snažil sa na ňu apelovať s tým, že Putin podporuje uhlíkovú ekonomiku. "Majú veľa ropy, je dôležitá pre ich hospodárstvo, zarábajú na nej veľké peniaze," vysvetľoval Sanders falošnej Grete.

Vzápätí dievča opäť zmenilo tému a Sandersa obvinilo z toho, že je údajne "spiacim agentom" bývalej sovietskej tajnej služby KGB. "Teraz je čas sa zobudiť a naplniť svoju misiu, stať sa prezidentom Spojených štátov, vybudovať komunizmus v Amerike a pracovať pre Rusko!" hovorí dievča. Sanders už v tej chvíli zrejme definitívne pochopil, že nehovorí so skutočnou Gretou, a položil.

Hoci niektoré pasáže z telefonátu sú pomerne vtipné, podľa agentúry The Associated Press (AP) zrejme nejde len o nejaký nevinný humor. Dvojica pranksterov Kuznecov - Stoljarov je už dlhú dobu spájaná s Kremľom a mnohí pozorovatelia upozorňujú, že si "strieľa" väčšinou len z ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom nepohodlní Putinovi a stoja proti záujmom jeho režimu.

V tejto súvislosti AP pripomína dve skutočnosti. Po prvé, dvojica natočila rozhovor so Sandersom už v decembri, no zverejnila ho až vtedy, keď sa mu začalo v demokratických primárkach pred prezidentskými voľbami nečakane dobre dariť.

Druhou zaujímavou skutočnosťou je informácia z prostredia americkej FBI, ktorá potvrdzuje, že viacerí poprední členovia Demokratickej strany v minulých mesiacoch "zaznamenali telefonáty od niekoho, kto tvrdil, že zastupuje Gretu Thunberg a pokúšal sa dohodnúť telefonické hovory" medzi ňou a danými politikmi. Viacerí demokrati sa s tým obrátili na políciu, keďže im to bolo podozrivé.

To, že by bol Sanders v minulosti agentom KGB, nie je podľa všetkého pravda, a priznáva to aj samotný Stoljarov. Prirovnania k ruskému agentovi si vyslúžil od svojich politických oponentov za to, že je ľavicovo orientovaný, plus možno preto, lebo v 80. rokoch navštívil Rusko.

"Mnohí žartujú, že Bernie Sanders je agentom KGB a chce vybudovať v USA komunizmus. Keďže aj sám seba nazýva demokratickým socialistom, rozhodli sme sa pohrať s touto témou - témou Sandersa ako ruského agenta," povedal Stoljarov pre AP. "Nie je to nelegálne, a my sme už veľmi populárni aj v USA," obhajuje sa ruský prankster.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo