Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2020 07:55 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Prokurátor Šanta pred záverečným verdiktom súdu: Ruskovi s Kočnerom navrhol 20 rokov basy!

Zmenky za desiatky miliónov eur dostali Mariána Kočnera (56) za mreže oveľa skôr ako bol obžalovaný z vraždy novinára.

Práve táto kauza, v ktorej sa podľa obvinení s pomocou Pavla Ruska (56) snažil neoprávnene obrať televíziu Markíza o 69 miliónov eur, sa mu môže stať osudná. Prokurátor Ján Šanta na súde navrhol zavrieť oboch na 20 rokov do basy. Oni však obvinenia odmietajú a opätovne vyhlasujú, že všetko prebehlo v súlade so zákonom.

V stredu sa po 24 pojednávacích dňoch čítali záverečné reči oboch strán. Prokurátor Šanta bol k Ruskovi s Kočnerom nekompromisný. „Šialený rozsah v dejinách kriminalistiky. Nevídaný, neslýchaný čin a verím, že už žiadna kauza tento rozsah nedosiahne,“ povedal a pripomenul, že okresná sudkyňa jednu zmenku za 8 miliónov Kočnerovi odklepla, čiže ide podľa neho o dokonaný trestný čin. „Obžalovanému Ruskovi priťažuje, že zneužil svoju pôvodnú funkciu štatutára Markízy na dosiahnutie neprimeranej výhody,“ citoval jeho stanovisko Denník N.

Otvoriť galériu

Pre oboch obžalovaných navrhol 20 rokov basy. „Na základe všetkých skutočností a vykonaných dôkazov som dospel k záveru a navrhujem súdu uznať obžalovaných za vinných z falšovania peňazí a cenných papierov a marenia spravodlivosti,“ povedal Šanta. O Ruskovi hovoril ako o nemajetnom a „vydržiavanom Kočnerom“.

 

Práve mafiánskemu podnikateľovi navrhol uložiť finančný trest vo výške 300 000 €. „Čin vo veľkom rozsahu sa začína na hranici 133-tisíc eur. Tu sa však bavíme o sume 69 miliónov eur,“ pripomenul prokurátor s tým, že páchatelia konali koordinovane, cielene a po spoločnej dohode.

Organizátor Marián

Tvrdí, že zosnovateľom tejto kauzy je Kočner. „Avšak bez aktívnej spoluúčasti a vernosti Ruska by tento trestný čin spáchať nemohol. Ich miera účasti je 50 na 50.“  Obhajca Ruska Marek Para tvrdí, že v  procese bolo viackrát zasiahnuté do prezumpcie neviny. Pavol Rusko sa vo svojej reči vyjadroval aj k tomu, prečo nie sú zmenky v účtovníctve. „Nedal som to tam preto, lebo tam chýbalo strašne veľa vecí a preto, aby sa o tom nikto nedozvedel. Na to, že som to tam nedal, sú svedkovia, ktorých ste, žiaľ, nepredvolali.“

Otvoriť galériu
Ján Šanta
Zdroj: tasr

Kočner rovnako potvrdzuje jeho verziu a svedkov, ktorí zmenky nepotvrdili, odmieta. „Boli to svedkovia, kde bolo od začiatku jasné, že o nich nič vedieť nemôžu. Prečo by o nich mali vedieť? Veď taká bola naša dohoda s Ruskom, že tomu nikomu nepovieme.“

Rozsudok v kauze zmeniek Markízy vyhlásia dva dni pred voľbami. Súd hlavné pojednávanie odročil za účelom udelenia posledného slova na 27. februára.

Ako odôvodňoval Šanta vysoký trest

- Pán Rusko vraj zachraňoval ľudské životy a aktivity nejakých gangov. Na konci dokazovania sme sa dozvedeli, prečo zmenil podpisy. A že sme všetci, ako tu sedíme, riadení americkou ambasádou. Absolútna drzosť, beznádejná.

- Domnievam sa, že keby sme tu sedeli ešte týždne, tak sa dozvieme, že Rusko podpísaním zmeniek zachraňoval klimatické zmeny, rozšírenie koronavírusu a aj svetový mier.

- Čo je dôvod tejto kauzy? Nenásytnosť a mamon Kočnera v roku 2016, keď sa dozvedel, že Kováčik a Fiľo získali predajom svojich podielov po asi jednej miliarde a Rusko len 500 miliónov.

- Threema je samostatná kapitola. Spoločenský problém, ktorý odkryl špinu, neskutočné dno. Kam až môžu jeho účastníci klesnúť, kam až môže človek v sudcovskom či prokurátorskom talári klesnúť pre svoj prospech?

- Kočner si v roku 2016 myslel, že je bohorovný, že kontakty ako Jankovská a Trnka mu umožňujú páchať takéto rabovačky. Len dočasne. Na každého príde.

- Len dovtedy sa chodí, pán Kočner, po vodu s Kočnerom, kým sa ucho neodtrhne. Hádam ste si toho vedomý.

- Kočner a Jankovská. Z komunikácie medzi nimi jednoznačne vyplynulo, ako má sudkyňa Maruniaková rozhodnúť v zmenkovej kauze na Okresnom súde Bratislava V a kto jej má asistovať.

- Slovami iného komunikujúceho by som povedal, že obžalovaný Kočner neskutočne ‚hýčka‘ obžalovaného Ruska ako údajnú protistranu v civilnom spore.

- Našiel sa niekto, kto o týchto zmenkách vedel? Stále nie a ani sa nenájde.

- Zo všetkých dôkazov vyplynulo, že nikto nikdy zmenky do roku 2016 nevidel, nikde neboli evidované, napriek tomu, že bolo zákonnou povinnosťou troch subjektov tieto zmenky riadne, zákonne evidovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom