Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2020 15:12 | Správy | Domáce správy

Kauza zmenky: Lipšic sa v záverečnej reči opieral o komunikáciu cez Threemu

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic vo svojej záverečnej reči v kauze falšovania televíznych zmeniek viackrát citoval komunikáciu obžalovaného Mariana K. cez šifrovanú aplikáciu Threema. To, že sa s ňou nemanipulovalo, potvrdili podľa jeho slov aj znalci z Europolu v kauze vraždy Jána Kuciaka.

Lipšic čítal komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Podľa neho ovládala sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá jednu zo zmeniek prisúdila Marianovi Kočnerovi v civilnom konaní. Lipšic poukazoval aj na správu Mariana Kočnera s otázkou, či je Maruniaková v poriadku. Jankovská mala odpovedať, že je trocha preľaknutá, načo jej odkázal, že má robiť to, čo má, "lebo skončí na Kuciaka". Správu mal poslať v deň, keď polícia našli telo mŕtveho novinára.

Splnomocnenec Markízy pripomenul aj správy medzi Marianom Kočnerom a advokátom Andrejom Šabíkom. Pre Mariana Kočnera mal zisťovať, kedy boli spísané notárske zápisnice vo veci zmeniek. Lipšic to považuje za dôkaz, že boli sfalšované, keďže chemická analýza papiera pre stanovenie veku listiny je možná iba dva roky po vyhotovení. Vo svojom posudku to konštatoval aj americký znalec Gerald Laporte. Obhajoba ho chcela predviesť z USA, čo senát Špecializovaného trestného súdu napokon odmietol. Laporte sa na Slovensko pôvodne nedostal pre americké sankcie voči Marianovi K.

Lipšic vo svojej záverečnej reči tiež zopakoval, že zločin Mariana K. a Pavla R. bol dobre premyslený, avšak situácia sa pre nich drasticky zmenila po vražde novinára. "Podľa mňa to bolo pomerne tesné, že sa im nepodarilo dokonať tento zločin," vysvetľoval Lipšic. Druhý splnomocnenec Markízy Tomáša Kamenec ich legendu považoval za hlúpu a fungujúcu iba preto, že mal Marian Kočner vplyv na vyšetrovacie orgány a sudkyňu Maruniakovú.

 

Závery Lipšicovej záverečnej reči sa rozišli s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Jánom Šantom iba v tom, že nepovažuje pomer vykonávania skutku medzi obžalovanými za rovnomerný. "Podľa mňa Marian Kočner bol ten, čo to celé zrežíroval," vysvetlil s tým, že bol hnací prvok za celým podvodom. Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi trest odňatia slobody vo výške 20 rokov.

Obžalovaní podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!