Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2020 23:39 | Správy | Zahraničné správy

V Španielsku hlasovali o eutanázii: Členmi parlamentu lomcovali búrlivé emócie

Debata plná búrlivých emócií predchádzala v utorok v španielskom parlamente hlasovanie o návrhu zákona o eutanázii, ktorý španielski poslanci následne valnou väčšinou postúpili na ďalšie prerokovanie.

Proti návrhu vládnych socialistov hlasovala len Ľudová strana (PP) a krajná pravica, ktorých poslanci obvinili vládu, že chce pripravovaným zákonom ušetriť za výdavky na vážne chorých pacientov.

Poslanec PP Ignacio Echániz označil pri dnešnej debate návrh zákona o eutanázii za "sociálne inžinierstvo", ktorým vláda podľa neho maskuje snahu o ušetrenie výdavkov v zdravotníctve. Echániz použil v tejto súvislosti aj termín "konečné riešenie", ktorý používali počas druhej svetovej vojny nacisti pre snahu vyhladiť Židov ( "konečné riešenie židovskej otázky").

 

"Sociokomunistická vláda chce takto manifestovať najvyššiu moc nad životom a smrťou," vyhlásila v utorok poslankyňa krajne pravicovej strany Vox Lourdes Méndez. Podľa nej je návrh zákona reakciou vlády na "krachujúci dôchodkový systém". Podľa Méndez nová legislatíva urobí zo štátu "stroj na zabíjanie" a z lekárov budú podľa nej "popravcovia".

Na kritiku pravice reagoval okrem iného ľavicový poslanec Pablo Echenique, ktorý je kvôli spinálnej svalovej atrofii pripútaný na invalidný vozík. "Aké odporné veci ešte musíme počuť," povedal. Načo sa z lavíc pravicových poslancov ozvalo: "Odporné je, že ty toto hájíš."

Echenique vyzval na schválenie návrhu zákona a spomenul okrem iného asi najznámejšieho Španiela, ktorý bojoval za právo na smrť a o ktorom bol natočený aj oscarový film Hlas mora. Išlo o Ramóna Sampedra, ktorý bol takmer 30 rokov ochrnutý pripútaný na lôžko, a v roku 1998 mu pomohla zomrieť jeho priateľka. Pre nedostatok dôkazov nakoniec nebola odsúdená. Eutanázia aj asistovaná samovražda sú v Španielsku stále nelegálne a hrozí za ne trest až osem rokov väzenia.

Postúpenie návrhu zákona umožňujúceho eutanáziu či asistovanú samovraždu na ďalšie prerokovanie schválili v utorok ľavicové strany koaličnej vlády a menšie regionálne strany, vrátane katalánskych separatistov či baskických nacionalistov. Celkovo bolo pre 201 poslancov v 350-člennej dolnej komore parlamentu. Proti hlasovalo 140 poslancov a dvaja sa zdržali.

Teraz sa bude návrhom zaoberať parlamentný výbor pre zdravotníctvo, potom pôjde návrh do Senátu a potom sa vráti na konečné schválenie poslancom. Minister zdravotníctva Salvador Illa povedal, že dúfa vo schválenie do júna.

Možnosť úmyselne usmrtiť nevyliečiteľne chorého pacienta na jeho vlastnú žiadosť s cieľom skrátiť jeho utrpenie, takzvaná eutanázia, je vo väčšine krajín nezákonná. V Európe je legálne len v Belgicku, Luxembursku a Holandsku. Niektoré krajiny sveta, napríklad Švajčiarsko, umožňujú asistovanú samovraždu, teda samovraždu vykonanú s pomocou inej osoby. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec