Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2020 10:42 | Správy | Domáce správy

Chlapca a mladú ženu zavraždili v roku 2004: Prešlo 16 rokov a stále sa nedočkali spravodlivosti

Približne štyri roky sa riadne nepojednávalo v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zahynul nevinný chlapec a partnerka jeho otca, a skoré definitívne ukončenie dlhoročnej súdnej kauzy sa nemôže očakávať.

Nový zákonný sudca Okresného súdu (OS) v Bratislave I v prípade Roland Kemény vytýčil minulý rok dva termíny, a to v októbri a júni, no pojednávania musel odročiť, lebo nemal vykázané doručenie predvolania poškodeného expolicajta Juraja Gálu. Ten mal byť obeťou vražedného atentátu štvorice obžalovaných na čele s bývalým bosom zemplínskeho podsvetia Branislavom Adamčom a jeho komplicmi. "Súd zisťuje aktuálny pobyt poškodeného prostredníctvom súčinnosti s Policajným zborom a Interpolom z dôvodu potreby doručenia predvolania poškodenému," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak s tým, že až potom môže súd vytýčiť termín procesu.

Naposledy v októbri 2019 mal súd dodatočne rozhodnúť o návrhu prokurátora, aby sa voči obžalovanému Karolovi Mellovi, nachádzajúcemu sa v Belize, konalo ako voči ušlému. "Z okolností tohto prípadu, ale aj iných prípadov, kde je na Karola M. vydaných niekoľko medzinárodných zatýkacích rozkazov, vyplýva, že sa trestnému stíhaniu v tejto veci vyhýba pobytom v cudzine," vysvetlil prokurátor.

Obhajca Karola Mella Peter Schmidl však zdôraznil, že OS Bratislava I má k dispozícii aktuálnu adresu Karola Mella, a ten je so súdom v kontakte, ako je aj v kontakte s orgánmi činnými v trestnom konaní. Zatykače sú podľa obhajcu vydané nezákonne a obžalovaný sa pobytom na Belize len chráni pred nezákonným postupom orgánov.

 

V prípade sú okrem na doživotie odsúdeného Adamča a Karola Mella spoluobžalovaní Jozef B. a Nikola Pajdič. Naposledy sa v kauze riadne pojednávalo v lete 2016. Potom predseda senátu Ján Jamrich išiel do dôchodku. Nový sudca Kemény musel spis nanovo naštudovať. Následne sa nepojednávalo preto, že spisový materiál sa dlhšie nachádzal na Ústavnom súde SR v Košiciach z dôvodu, že v roku 2018 podali ústavnú sťažnosť dvaja obžalovaní - Adamčo a Jozef B.

Mladú ženu a desaťročného chlapca Riška zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, expolicajt Gála. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Od jesene 2013 sa na OS Bratislava I na samostatnom konaní pojednávalo voči údajnému objednávateľovi vraždy Gálu Radoslavovi Minárovi a voči Róbertovi Baloghovi. Spod obžaloby ich napokon OS Bratislava I a následne aj KS Bratislava oslobodil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Demi Moore (61)
Foto
Celebrity na Met Gala 2024 žiarili ako nikdy: Ohromujúca Demi Moore, no nezaostávali ani mladšie krásky!
Lucia Hablovičová
Lucia Hablovičová žije rozprávku mimo reflektorov: Spoznáva svet!
Maďarský premiér Viktor Orbán
Telefonát Orbána a Zelenského: Na tomto sa chce Maďarsko podieľať
(ilustračné foto)
Rozsiahly raketový útok si vyžiadal odstávku elektriny: Úrady varujú pred možnými výpadkami
K možnému koncu trénera Weissa sa vyjadril Ivan Kmotrík mladší: Čo prezradil generálny riaditeľ Slovana?
Shot of a mature man lying on his bed feeling exhausted
Deje sa vám toto v posteli? Zbystrite pozornosť: Môže ísť o prvý varovný signál infarktu
Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky