Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2020 11:20 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kolegovia spomínajú na Mojžiša († 94) s láskou: Prečo legendárny zvolenský herec nikdy neprijal ponuku do SND

Už predvádza svoje umenie v nebeskom divadle! Legenda divadelného či televízneho herectva Andrej Mojžiš († 94) sa dožil úctyhodného veku, počas ktorého sa zaradil medzi skutočné herecké hviezdy.

Jeho kolegovia naňho spomínajú len s láskou. Viacerí sa zhodli, že herec bol lokálpatriotom zvolenského divadla, ktoré miloval. A ani opakovaným ponukám Slovenského národného divadla nepodľahol a zostal svojej srdcovke verný.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
Mojžiša všetci poznali ako mimoriadne talentovaného umelca. Začínal v ochotníckom divadle v dedinke Bartošova Lehôtka. „Mal kamaráta Tonka Vozára a s tým u nás začali robiť divadlo. Aj ja som s ním hrávala. Pamätám si, že ja som hrala divú Báru a on hájnika. Na viac hier s Ondríkom si už však nepamätám. Bolo ich viac,“ spomína hercova priateľka z mladosti Jozefa Vozárová.

Film či televízia boli miesta, kde herec hviezdil. Jeho postavy vo filmoch, ako sú Drak sa vracia, Sebechlebskí hudci, Louis Pasteur, Výlet do mladosti a mnoho iných, sú nezabudnuteľné. Jedny z posledných filmov, kde sa predviedol, boli V zajatí lásky, Sokoliar Tomáš a Nedodržaný sľub. Mojžiš však nedal dopustiť na svoje milované Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene. Bol mu verný a nedokázal ho opustiť.

 

„Cením si ho okrem iného za vernosť, lebo dokázal, čo málokto - nepodľahnúť zvodom umeleckých príležitostí sústredených v Bratislave, on ostal celoživotne verný svojim zvolenským divákom.A to napriek mnohým príležitostiam, ktoré sa mu ponúkali a vďaka ktorým som si s ním aj ja zahrala v televíznych inscenáciách, povedala Novému Času Marína Kráľovičová a dodala: „Patril k tej hŕstke nadšencov, ktorí do divadla vošli len tak z ulice na konkurz a svojím elánom, pracovitosťou, oddanosťou profesii dokázali robiť skvelé divadlo.“ Mojžiš mal na neprijatie ponuky do SND, ako aj na ponuky do iných divadiel vysvetlenie. „A prečo by som mal? Veď aj tu sú ľudia,“ netajil sa v minulosti herecký bard zo zvolenského divadla.

Otvoriť galériu

Veľmi som si ho vážil ako človeka aj ako umelca. Bol vzorom pripravenosti, veľmi citlivý a pokorný. Mali sme ho veľmi radi, pretože všetky úlohy, ktoré mal, robil na sto percent. V duchu som si vždy hovoril, že to, že bol vo Zvolene, že tam stále zostával, vzhľadom na jeho talent a to, aký bol herec, bolo od neho veľmi obetavé.

Otvoriť galériu
Emília Vášaryová
Zdroj: Tibor Géci, Nový Čas
Spomínam si naňho predovšetkým z mojich detských liet. Keď chodievalo pravidelne hrávať do Banskej Štiavnice aj Zvolenské divadlo. Vždy sa mi páčil. Bol to krásny muž. Veľmi som ho obdivovala a myslím si, že keby sa narodil niekde inde, tak by urobil veľkú kariéru aj pred kamerou. Bol to skvelý človek, láskavý, milý a vynikajúci herec.

Otvoriť galériu
Andy Hric
Zdroj: gt
Bol úžasný, bol pre mňa v istom zmysle vzorom. Lebo to bol jeden kultivovaný pán a zvolenský lokálpatriot. Volali ho do SND, no on nešiel, hoci by to bolo preňho veľmi výhodné. Ostal vo Zvolene až do penzie. Bol neskutočne milý. Ja som bol zasran, ale okamžite si so mnou potykal. Nepoznám človeka, ktorý by naňho povedal jedno zlé slovo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: row, Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!