Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2020 09:15 | Správy | Domáce správy

Prešovský Ikaros Anton Zděnek († 82) pri jednom skoku zošedivel: Lietal ako basejumper už pred 60 rokmi

Legendárny vzduchoplavec! Znie to neuveriteľne, ale to, čo sa ešte aj dnes považuje za mimoriadnu atrakciu, predvádzali v Prešove už pred vyše 60 rokmi!

Parašutista Anton Zděnek († 82) totiž skákal z viac ako dvojkilometrovej výšky podobne ako súčasní basejumperi. Po oblohe kĺzal voľným pádom oblečený v špeciálnom obleku s krídlami, ktorý si sám vymyslel. Túžbu vznášať sa vo vzduchu tento odvážny muž naplnil spolu 35-krát. Aj preto ho volali prešovský Ikaros.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Anton Zděnek sa inšpiroval francúzskymi bratmi Guyom a Géradom Masseliniovcami, ktorí podobné zoskoky absolvovali ako prví v Európe. Obaja však pri svojich zoskokoch zahynuli. Prešovský parašutista sa rozhodol ich systém a techniku lietania vylepšiť, aby minimalizoval riziko tragédie. „Kombinézu mu ušila manželka a krídla podľa jeho náčrtu zhotovili v prešovských Odevných závodoch kapitána Nálepku,“ povedal šéf prešovského leteckého klubu Viliam Zbiňovský, ktorý uchováva historické materiály o jedinečnom prešovskom Ikarovi.

Tóno, ako ho volali v tomto meste, totiž bol aj príslušníkom 22. paradesantnej brigády v Prešove a tiež členom miestneho aeroklubu. Viliam Zbiňovský pozná aj tajomstvo úspechu nášho legendárneho parašutistu. „Rozdiel medzi francúzskym modelom a Tónovým bol v tom, že medzi nohami mal stabilizačnú plachtu. Ale čo je najdôležitejšie, kým Francúzi mali ušité krídla napevno, náš parašutista držal ich konce v prstoch a boli odopínateľné,“ vysvetľuje zanietený znalec histórie prešovského letectva a po chvíli pokračuje. „Keby sa vyskytli ťažkosti, mohol ich pustiť z rúk a sami by sa tlakom vzduchu odopli. Takže Tóno by mohol bezpečne pristáť na padáku,” dodal Zbiňovský.

Otvoriť galériu

Kedy otváral padák

Prešovský Ikaros spočiatku skákal z výšky vyše troch kilometrov a padák rozprestieral po pár stovkách voľného letu. Výšku otvárania padáka postupne znižoval a pri najodvážnejších letoch ho otváral iba 200 až 300 metrov nad zemou. „Na rozdiel od Francúzov, ktorých voľné pády nebolo vo vysokých výškach vidieť, náš parašutista si pripevnil na telo dymovnice, aby sa dal pozorovať jeho pohyb.

Posledný zoskok na krídlach pripomínajúcich dnešné ‚wingsuit‘ uskutočnil v roku 1964,” uzavrel Zbiňovský s tým, že Anton Zděnek sa stal prvým parašutistom v Európe, ktorý lietal novátorským spôsobom a pri svojich kúskoch nezomrel. Isto však nie je bez zaujímavosti, že Anton Zděnek počas jedného zo zoskokov ošedivel. Paradoxne sa mu to nestalo pri skoku v špeciálnom odeve, ale pri bežnom parašutistickom zoskoku. Padák sa mu otvoril len niekoľko metrov nad zemou a hrôza, ktorú zažil, tomuto odvážnemu mužovi zmenila výzor. 

Vtáčie experimenty sa skončili tragédiou

Bratia Guy a Gérard Masseliniovci sa zapísali do histórie parašutizmu ako dvojica vtáčích mužov. Prvý z dvojice sa zabil pri svojom 5. pokuse, Gérard mu sľúbil, že v tom, čo začali, bude pokračovať. „Je to jediné dobrodružstvo dôstojné muža,” hovoril Gérard. Nemal však šťastie, lebo francúzska vláda zakázala jeho „vtáčie“ experimenty. Preto Gérard odišiel do západného Nemecka, kde sa mu podarilo 16-krát doplávať vzduchom zo 40-metrovej výšky k zemi.

Otvoriť galériu
Spolu s ním do Nemecka prišla aj manželka a rodičia, ale aj francúzska televízia. Všetci sa stali svedkami zlyhania jeho krídiel, keď Gérard skočil z lietadla a rútil sa k zemi ako kameň. Pri svojom poslednom 17. zoskoku , ktorý sa uskutočnil 16. septembra 1963, sa mu neotvoril ani padák. Zaujímavosťou je, že Gérardov skok sa dostal do zoznamu 10 najväčších tragédií zachytených na filme od vzniku prvých kamier.

Otvoriť galériu

  • stabilizačná plachta medzi nohami.
  • odopínateľné krídla, ktoré boli špeciálnymi lanami upevnené o celý trup. Konce krídel držal v ruke a hýbal nimi palcom.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?