Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Globálne otepľovanie je tu: Ako na nás vplýva stále teplejšia zima?

Tohtoročná zima zatiaľ nie je to, čo bývala! Už máme za sebou január a v mnohých lokalitách Slovenska sme ešte sneh poriadne ani nevideli. Teploty lámu rekordy, nie však v nameraných mrazoch, ale vo výške hodnôt. Odborníci priznávajú, že globálne otepľovanie je realitou a má vplyv nielen na naše zdravie, ale aj poľnohospodárstvo a zver v prírode.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
Chladné počasie sme si na Slovensku túto zimu príliš neužili. Nielen toto obdobie bolo rekordne teplé, ale vyššie teploty ako v minulosti sme mali počas celého roka 2019. „Minulý rok bol na našom území ako celok veľmi teplý. Priemerná ročná teplota dosiahla v polohách do 300 m nad morom väčšinou 10 až 12 °C, ojedinele bolo aj teplejšie,“ zhodnotil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Uplynulých 13 mesiacov bolo ako celok extrémne teplých.

 

Dokonca ešte v októbri namerali u nás v niektorých oblastiach teplotu 25 stupňov, čo je považované za letné teploty. Rekordy lámali aj novembrové teploty a zahanbiť sa nenechal ani posledný mesiac minulého roku. Teplomery ukazujú vysoké teploty aj v tomto roku. „Vyplýva z toho to, že globálne oteplenie tu je, atmosféra je teplejšia,“ vysvetlil meteorológ Jozef Iľko. Ako dodal, pozorovanie ukazuje, že keď je v zime teplejšie obdobie, ideme na horné teplotné rekordy a keď je chladnejšie obdobie, tak sa dostaneme len na normál. „To svedčí jednoznačne o tom, že teplotná krivka beží niekde nad dlhodobým priemerom,“ zhodnotil Iľko.

Otvoriť galériu

Oteplilo sa o 1 stupeň

Aj podľa klimatológa SHMÚ Pavla Faška otepľovanie prebieha stále rýchlejšie. „Najrýchlejšie sa zatiaľ otepľuje práve v druhej dekáde 21. storočia. Napríklad priemerná teplota vzduchu v januári v dekáde 2011 - 2020 bude v porovnaní s priemernou teplotou vzduchu v predchádzajúcom desaťročí (2001 - 2010) približne o 0,4 až 0,7 stupňa Celzia vyššia,“ vysvetlil.

„Za desať rokov je to veľmi výrazný posun v priemernej teplote vzduchu, pretože v klasických klimatických podmienkach rozdiely bývali za 30 rokov iba pár desatín stupňov Celzia, teraz to bude pol stupňa a ešte viac. A to je len január, v niektorých mesiacoch je ten rozdiel ešte väčší,“ dodáva. Aj na základe týchto údajov a pozorovaní odborník konštatuje, že posledné zimy sú aj o celý jeden stupeň teplejšie ako klasické zimy, ktoré kedysi na Slovensku bývali.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc