Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2020 07:17 | Šport | Tenis

Polášek si v Melbourne o titul nezahrá, napriek tomu bude svetovou päťkou

Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom neuspeli v semifinále štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Ako nasadené štvorky prehrali s domácim párom Max Purcell, Luke Saville 7:6 (7), 3:6, 4:6. Polášek, ktorý v zápase päťkrát za sebou stratil vlastné podanie, v Melbourne vyrovnal svoje grandslamové maximum z vlaňajšieho Wimbledonu.

Slovenský deblista prišiel o šancu stať sa druhým slovenským šampiónom na úvodnom podujatí veľkej štvorky po Daniele Hantuchovej, ktorá v roku 2002 triumfovala v mixe po boku Kevina Ullyetta zo Zimbabwe. Hantuchová bola v rokoch 2009 a 2002 aj vo finále ženského debla, v oboch prípadoch však ťahala za kratší koniec. V singli sa v roku 2014 dostala do finále Dominika Cibulková, v rozhodujúcom súboji nestačila na Číňanku Na Li.

V úvode semifinálového zápasu mužskej štvorhry si Polášek s Dodigom i Austrálčania bez problémov vyhrávali svoje podania. Za stavu 3:2 sa chorvátsko-slovenský tandem po dvoch skvelých reakciách slovenského reprezentanta na sieti dostal k prvému brejkbalu, no Purcell so Savillom ho odvrátili. V deviatom geme mali šancu na zisk súperovho podania Purcell so Savillom, Polášek však vytiahol kvalitný prvý servis a o osude setu napokon rozhodol tajbrejk. V ňom mali Austrálčania k dispozícii dva setbaly, no nevyužili ich. Saville spravil za stavu 7:7 dvojchybu a slovensko-chorvátsky pár následne využil hneď prvý setbal.

 

V druhom dejstve sa Purcell so Savillom výrazne zlepšili na returne, v druhom geme čistou hrou zobrali Poláškovi podanie a po potvrdení brejku si vybudovali náskok 3:0. Vlaňajší wimbledonskí semifinalisti síce následne znížili na 2:3, no v šiestom geme Polášek na podaní opäť nezískal ani fiftín a druhý set sa stal korisťou Purcella so Savillom. V deviatom geme využili Austrálčania v poradí piaty setbal.

Aj na začiatku rozhodujúceho dejstva Polášek prišiel o servis. V ďalšom geme sa vďaka výbornej hre Dodiga podaril nasadeným štvorkám rebrejk, no za stavu 2:2 Polášek opäť zlyhal na servise a Purcell so Savillom, ktorí v minulom roku hrávali najmä na challengeroch, boli blízko k životnému úspechu. Polášek s Dodigom síce ešte vyrovnali z 2:4 na 4:4, no slovenský tenista v deviatom geme piatykrát v sérii prišiel o podanie a austrálski držitelia voľných kariet, ktorí od októbra 2019 nenašli premožiteľa, už dotiahli zápas do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenili v poradí druhý mečbal.

Vo finále nastúpia v nedeľu ráno o 6.00 SEČ proti americko-britskému páru Rajeev Ram, Joe Salisbury.

Polášek bude napriek semifinálovej prehre na Australian Open figurovať v pondelňajšom vydaní svetového deblového rebríčka ATP na piatom mieste - najvyššie v kariére. S Dodigom si vlaňajší víťazi turnajov v Cincinnati a Pekingu odnášajú z Melbourne spoločnú prémiu 200.000 austrálskych dolárov pred zdanením a 720 bodov do deblového renkingu.

Muži - štvorhra - semifinále:

Max Purcell, Luke Saville (Austr.) - Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (4-Chor./SR) 6:7 (7), 6:3, 6:4.

Semifinále - ženy:

Sofia Keninová (14-USA) - Ashleigh Bartyová (1-Aus.) 7:6 (6), 7:5.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj je pripravený rokovať o mieri: Koniec vojny na obzore? Takýto je plán
Foto
Obrovská tragédia: Futbalový reprezentant († 26) zomrel počas dovolenky!
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegriniho inauguráciu pozorne sledovali aj zahraničné média: Aha, čo napísali o novom prezidentovi
Kolóna izraelských vojenských vozidiel opúšťa Pásmo Gaz v stredu 12. júna 2024.
Výbuch neďaleko mesta Rafah: Izrael hlási jednu z najväčších strát pre armádu
ilustračné foto
Aktualizované
Hrôza pri Žiline: Neďaleko škôlky našli telíčko novorodenca
Foto
Mladej mame diagnostikovali RAKOVINU, teraz varuje: TÚTO vec z kúpeľne vyhoďte!
Foto
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzi opäť v uliciach, neodradilo ich ani sychravé počasie: Neuveriteľné, koľko ľudí demonštrovalo
Odborníčka si posvietila na to, o čom sa členovia kráľovskej rodiny rozprávali počas osláv.
Foto
Odborníčka ODČÍTALA z pier Kate, detí i Karola: HÁDKA na balkóne a priznanie kráľa!
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Bača má na takéto situácie asi šťastie.
Foto
Juraj Bača NEVERIL vlastným očiam: Už ZASE?! Musel okamžite KONAŤ
Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho.
Šutaj Eštok po inaugurácii: Slovensko má najlepšiu hlavu štátu, akú môže mať