Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2020 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Prevádzkar ikonického bufetu na Bielom Kríži: So Včelínom musíme odísť po 15 rokoch

Bude im veľmi chýbať! Bufet Včelín v Malých Karpatoch na Bielom Kríži bol roky tradičnou zastávkou turistov, cyklistov i bežkárov. Príjemný relax, milý personál a kopec rôznych podujatí ľuďom prirástli k srdcu. Vždy sa sem tešili na studené pivo, dobrý guláš či fazuľovicu po turistike.

Obľúbená prevádzka však po 15 rokoch definitívne skončila a mnohým priaznivcom aktívneho oddychu sa to nepáči. Nový Čas zisťoval dôvod zrušenia a či prevádzkar Včelína Pavol Kováč plánuje novú etapu na novom mieste. Pre niekoho oddych, pre iného miesto životného stretnutia. Takto nejako by sa dala charakterizovať takmer rozprávková chalúpka uprostred lesa, ktorú milovali obyvatelia Rače, ale aj ľudia z okolitých mestských častí.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Včelín na Bielom Kríži prežil aj požiar a neskôr sa presťahoval do chaty Klinec. Životom pulzoval celých 15 rokov až do okamihu, keď bol nútený uzavrieť bránu. „Dôvod je taký, že k tej chate došli ľudia, ktorí majú list vlastníctva a sú jej majiteľmi,“ prezradil prevádzkar Pavol Kováč, ktorého všetci volajú Šusťo. Či jeho nástupcovia chcú pokračovať ďalej v tom, do čoho roky vkladal dušu, netuší. Ale z celej situácie je mu smutno. „Nechal som na Včelíne kus života a srdca a verím, že nejaká stopa tam po mne zostala,“ napísal pred pár dňami na sociálnej sieti Pavol alias Šusťo.

Otvoriť galériu
Legendárny bufet, ktorý v roku 2013 po obrovskom požiari doslova vstal z popola, lákal ľudí nielen počas výletov, ale aj v bežné dni. Podľa prevádzkara si ľudia miesto obľúbili aj vďaka dobrej atmosfére a zábave, ktorá tu nikdy nechýbala. „Bolo to miesto stretnutí. Vedelo sa tam posedieť až do neskorého večera. Ľudí sme nikdy nevyháňali preč, práve naopak. Snažili sme sa im vyhovieť, aby si splnili chuťové požiadavky,“ vyznal sa zo svojho vzťahu k bufetu Pavol s tým, že na pomerne skromnú ponuku v bufete si ľudia veľmi nepotrpeli.

 

„My sme zásadným spôsobom neriešili kuchyňu. Celá ponuka bola postavená na výdatných polievkach a pagáčoch, ktoré ľuďom chutili, dodali im energiu a boli kvalitné,“ povedal Pavol. Zasýtili ich aj na niekoľko hodín. „Boli husté, sýte a bez zbytočných prísad,“ doplňa.

Otvoriť galériu
Do Včelína zvykli chodievať v skorých ranných hodinách najmä bežci a cyklisti, ktorých čakal bufetár Gabo. „Vždy vravievali, že je super si ráno takto odbehnúť, keď zvyšok rodiny ešte spí,“ priznal Pavol s úsmevom. Smútok nad stratou prírodného bufetu nedokázali skryť ani ľudia, ktorí boli jeho pravidelnými návštevníkmi.  „Je veľmi smutno a ‚plačlivo‘, že páni takto skončili. Mám len krásne spomienky,“ netajila Ľubica, ktorá sa na Včelíne stretla po rokoch so svojou pani učiteľkou.
Otvoriť galériu
Hoci Včelín na Bielom Kríži je už minulosťou, šance, že otvorí svoje brány na inom mieste, nie sú také mizivé. „Mám rodinu a zaberá to dosť času, teraz si chcem trošku oddýchnuť. Nevylučujem však, že aj vďaka pomocnej ruke od ľudí by sme mohli opäť pokračovať,“ sľubuje prevádzkar ikonického Včelína ktorý zároveň ďakuje každému, kto sa do pomoci pre obľúbený bufet angažoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Andrea Galajdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!