Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Košičanka na izolačke po návrate z Wu-chanu! Mladá žena mala príznaky podobné smrtiacemu koronavírusu

Prežila hodiny strachu. U mladej Košičanky (30) po návrate z Číny existovalo podozrenie na nebezpečný koronavírus, a preto sa ocitla na izolačke Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP). Vyšetrenia našťastie potvrdili, že má len chrípku typu B.

Primár kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný pre Nový Čas potvrdil, že spomínanú pacientku už prepustili do domáceho liečenia. Pracovne bola v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa začal šíriť koronavírus, a po návrate domov sa u nej objavili teploty a respiračné príznaky. „Po celý čas bola v stabilizovanom stave a izolovaná. Vzhľadom na cestovateľskú anamnézu boli jej vzorky v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Košiciach odoslané na vyšetrenie koronavírusu,“ uviedla hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková a doplnila: „Testy tento vírus vylúčili, jej klinické príznaky ustúpili.“

Otvoriť galériu

Primár kliniky doplnil, že dôležitá je cestovateľská anamnéza. „Pacient musí byť z lokality, kde potvrdili výskyt infekcie koronavírusom u ľudí. Ak bol niekto v Ázii, to ešte neznamená, že musí mať koronavírus. Taktiež je nutné, aby vykazoval klinické príznaky ochorenia,“ spomenul Novotný. Pacientom odporúča, aby lekára vyhľadali, ale pripomína, že teraz je u nás chrípkové obdobie a najčastejšou príčinou respiračných infekcií je teda chrípka.

V súčasnosti sa pri podozrení na infekciu novým koronavírusom vzorky odosielajú cestou Národného referenčného centra (NRC) pre chrípku na Úrad verejného zdravotníctva do Berlína. V budúcnosti budú tieto vyšetrenia realizované priamo v NRC pre chrípku v Bratislave. „Bežný človek sa v tomto momente koronavírusu nemusí obávať. Situácia sa zmení až vtedy, keď sa nejaký prípad potvrdí u nás alebo v susedných krajinách. Ani to však ešte nie je dôvod na paniku,“ vysvetlil primár. Dodal, že ak sa človek vráti z cesty v postihnutej oblasti a nemá zdravotné ťažkosti, nie je potrebné, aby išiel na preventívne vyšetrenie.

 

Opatrenia na letiskách

V príletovej a odletovej hale Letiska Košice v týchto dňoch umiestnia plagáty s informačným materiálom pre cestujúcich. Dozvedia sa z nich spôsoby prevencie proti koronavírusu v slovenčine a angličtine. „Na letisku Košice je infekčná miestnosť a taktiež stojisko pre lietadlá pripravené na krízové situácie,“ informovala hovorkyňa letiska Košice Karolína Linhartová. Na bratislavskom letisku podľa hovorkyne Veroniky Ševčíkovej v rámci prevencie rozdávajú pasažierom informačné letáky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?