Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2020 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Bolestivý návrat väzňov do Osvienčimu: Príbehy nebohých z tábora smrti stále vháňajú slzy do očí

Ťažký návrat na miesto, na ktoré by najradšej zabudli! Viac ako 200 ľudí, ktorí prežili nacistický tábor smrti Auschwitz-Birkenau, sa zhromaždilo v Osvienčime pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia sovietskymi vojskami.

Politickí lídri celej Európy na čele s poľským prezidentom Andrzejom Dudom prišli spolu s nimi zapáliť sviečky na pamiatku viac ako milióna obetí. V modlitbách so slzami v očiach spomínali na svojich príbuzných. „Chceme, aby ďalšia generácia vedela, čím sme si prešli, a už by sa to nikdy nemalo stať znova,“ vyjadril sa David Marks (93), jeden z tých, čo zažili hrôzy tábora smrti. „Diktátor nepríde zo dňa na deň, deje sa to v mikrokrokoch. Ak to nebudeme sledovať, jedného dňa môže byť príliš neskoro,“ dodal.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pre niektorých je tábor v Osvienčime jediným pohrebiskom ich rodičov a starých rodičov. Preto sa prišli pomodliť Kaddish, židovskú modlitbu za mŕtvych. „Nemám hroby, ku ktorým by som mohla prísť, a viem, že moji rodičia boli zavraždení a spálení tu. Takto im vzdávam poctu,“ povedala Yvonne Engelman (92). Prišla s tromi generáciami svojej rodiny až z Austrálie. Spomína si, ako len o vlások unikla smrti v plynovej komore. Priviezli ju vagónom na prepravu dobytka z geta v Československu, vyzliekli ju, oholili jej hlavu a voviedli do komory. Akoby zázrakom komora v ten deň nefungovala. „Mladí by mali chápať, že nič nie je isté, že sa môžu vyskytnúť hrozné veci, a mali by byť veľmi opatrní. A Boh nás ochraňuj, aby sa to, čo sa udialo Židom, ešte niekedy zopakovalo,“ povedala Jeannette Spiegel (96), Newyorčanka, ktorá v tábore ako 20-ročná strávila 9 mesiacov.

Všade na svete sa znova dvíha vlna antisemitizmu. Poľský prezident vo svojom vyhlásení uviedol, že nesmieme nikdy zabudnúť na hrôzy, ktoré sa odohrali v tábore v Osvienčime a v mnohých iných roztrúsených po Európe. Pred davom vystúpil aj Ronald Lauder, prezident Svetového židovského kongresu. Predniesol modlitbu za mŕtvych a varoval: „Táto minulosť sa už nesmie nikdy nikomu zopakovať.“

 

Vyzval politických lídrov, aby robili viac pre boj s antisemitizmom, najmä pomocou zákonov. V Osvienčime bolo nacistami zabitých 1,1 milióna ľudí, z toho najväčšiu časť tvorili Židia, no boli medzi nimi aj Poliaci, Rusi či Rómovia. Tábor bol oslobodený 27. 1. 1945 sovietskou armádou.

Nacisti nemali zľutovanie ani s malými deťmi

Otvoriť galériu
Czesława bola mladá poľská katolíčka. Do Osvienčimu ju deportovali ako 14-ročnú v roku 1942 spolu s mamou, aby vytvorili priestor pre nemeckú kolóniu. Na uniforme má písmeno P a červený trojuholník, čo označuje politického väzňa. Krátko pred fotením ju zbila dozorkyňa, preto má rozrazenú peru. Zomrela po troch mesiacoch v tábore - zavraždili ju injekciou fenolu do srdca.

Otvoriť galériu
Narodil sa v rómskej rodine v obci Smrčná v Československu. Do tábora ho deportovali 29. 4. 1942. Daniel bol pridelený do pracovnej skupiny pracujúcej v chemickej továrni. Už 27. 5. 1942 sa pokúsil o útek šprintom cez pole. Svedkovia uviedli, že si počas behu vyzliekol pruhovanú uniformu a len v spodnej bielizni ušiel do lesa. Nikto ho nikdy viac nevidel. Zrejme ho v lese zabili strážcovia a nechali tak.

Otvoriť galériu
Narodil sa v roku 1940 v Maďarsku. Jeho otec Béla bol židovského pôvodu, mama Lívia konvertovala na protestantskú vieru. Syna pokrstili a vychovávali ako kresťana. Napriek tomu ich odviezli do geta a neskôr deportovali do tábora. Jeho mamu pridelili na prácu, no malý István s babkou putovali do plynovej komory. Lívia prežila a po vojne emigrovala do USA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, hla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!