Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2020 09:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Súd o vražde Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Kočner priznal prvý trestný čin

Cítia sa byť nevinní! Marián Kočner (56) a Alena Zsuzsová (44) na Špecializovanom súde v Pezinku opäť popreli, že by mali byť namočení do vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice. Mafiánsky podnikateľ sa však prekvapivo priznal aspoň k jednej veci - a to nedovolenému ozbrojovaniu.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Ani ďalšiemu obžalovanému Tomášovi Szabóovi (41) do reči príliš nebolo a svoju vinu odmietol komentovať. Najťažší pohľad bol v súdnej sieni na zronených rodičov zavraždených snúbencov, ktorí žiadajú okrem spravodlivého trestu aj milión eur ako odškodné.

Otvoriť galériu
Zsuzsová: Od Andruskóa som si objednala pizzu

Alena Zsuzsová od začiatku svoj podiel na brutálnej vražde mladej dvojice odmieta. Aj pred sudcom zopakovala, že sa cíti nevinná. Počas pojednávania vzniesla námietku zaujatosti voči advokátovi Kuciakovcov Lipšicovi. „My sa s Danielom Lipšicom aj osobne poznáme,“ narážala na vzájomnú komunikáciu, ktorá prebehla médiami a ktorú advokát poprel. Hoci pred svojím zatknutím nepracovala a jej príjmy záviseli len od jej donora Kočnera, vyvstala na súde otázka, či jej obhajobu platí práve on. To ale jej právni zástupcovia odmietli. O piatej večer začala vypovedať Zsuzsová.

 

Odmietla, že by sa poznala s Marčekom, Szabóom či Kuciakom. „Zo spoluobžalovaných okrem pána Kočnera nepoznám nikoho. O pánovi Kuciakovi som počula, keď podal trestné oznámenie vo veci vyhrážania sa zo strany pána Kočnera,“ povedala. Na adresu Andruskóa, u ktorého si mala objednať vraždu, povedala žoviálne: „U pána Andruskóa som si v živote objednala tri veci: pizzu alebo denné menu, čistenie bazéna a prerábku izby mojej mamy." Ďalej sa snažila presvedčiť súd o tom, že peniaze od Kočnera nedostávala ona, ale jej dcéra, ktorej bol krstným otcom. „Bolo mi nepríjemné, že mi pán Kočner finančne pomáhal a prispieval na svoju krstnú dcéru,” hovorí, no na druhej strane ho bráni.

Nedovolené ozbrojovanie Kočnera

Dôležitým bodom pojednávania bola výpoveď Mariána Kočnera, ktorý v prípade vraždy figuruje ako objednávateľ. Kuciaka mal v zuboch, pretože písal o jeho nekalých kšeftoch. „Ako novinár poukazoval na rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť magistra Mariána Kočnera,“ povedal na súde prokurátor Novocký. Okrem toho Kočner vypovedal aj v prípade nedovoleného ozbrojovania. Počas domovej prehliadky u neho našli policajti 60 kusov nábojov. Držal ich bez povolenia. „V bode 3 priznávam vinu, som vinný, v bode číslo 1 som nevinný,“ povedal Kočner, čím odmietol objednávku vraždy, no priznal nedovolené ozbrojovanie. Za tento trestný čín hrozí Kočnerovi 1 až 5 rokov. Kočner povedal, že náboje pochádzajú ešte z čias základnej vojenskej služby.

Otvoriť galériu

Szabó hádže vinu na bratranca

Po Marčekovi sa pred súd postavil jeho bratranec Szabó, ktorý v prípade figuruje ako šofér. Na úvod povedal, že Kočnera nepozná, ale Zsuzsovú áno: „Nakoľko som bol policajt v Komárne, tak som ju tam vídaval.“ Uviedol aj to, že s Andruskóom sa stretol v pizzérii v Komárne. Oslovil ho s otázkou, či nepozná niekoho, kto by zbil, respektíve prefackal jednu osobu. V ten večer, keď sa stala vražda, si mal podľa Szabóovej verzie Marček zobrať so sebou aj akýsi kovový obušok. Marček pritom od svojej výpovede tvrdil, že mal zbraň s dlhým tlmičom a Szabó o tom vedel. „Marček mi povedal, že obušok má na to, že Ján Kuciak je vraj bývalý boxerista,” uviedol „S vraždou nemám nič spoločné,” povedal.

Pozostalí chcú po milióne eur

Smrť Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka zasiahla najviac ich rodičov. Počas pondelkového súdneho pojednávania len ťažko zadržiavali slzy. Sklonené hlavy a bolestný výraz v tvári jasne hovorili, čo prežívajú počas toho, ako musia počúvať detailný opis vraždy ich detí. Matka zabitej archeologičky Zlatica Kušnírová priznala, že sa to nesie veľmi ťažko. Právni zástupcovia oboch rodín na súde uviedli, že si rodiny uplatňujú nemajetkovú ujmu po milióne eur „Vražda otriasla Slovenskom, Európou, svetom. Žiadame preto náhradu škody za majetkovú aj nemajetkovú ujmu. Navždy prišli o najvýnimočnejší vzťah v živote, vzťah rodičov k vlastnému dieťaťu,“ povedal Lipšic, ktorý zastupuje Kuciakovcov. Rovnakú sumu žiada aj právnik Kvasnica pre Kušnírovú. Ak sa jej milión podarí vysúdiť, chce ho darovať na charitu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, len, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky