Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Nikola bojuje o každý deň života, zúfalo plače, že nechce umrieť: Krásna tvár skrýva hrozné trápenie

Mala by chodiť do školy, smiať sa s kamarátmi a užívať si život. Namiesto toho Nikola Štefániková (18) z Dolného Ohaja (okr. Nové Zámky) o život bojuje.

Už päť rokov totiž zápasí s neúprosnou diagnózou - cystickou fibrózou. Mladé dievča žije striedavo doma s rodičmi a v nemocnici, nesmie ísť medzi ľudí, je zavalené kopou liekov a každý záchvat kašľa môže preň dopadnúť fatálne. Nádej Nikole môže priniesť prístroj na odhlienenie pľúc Simeox, ktorý však poisťovňa neuhrádza. Milujúci rodičia tak musia bojovať o každý cent na jeho kúpu.

Všetko sa to začalo, keď mala Niky 13 rokov. Dovtedy zdravé dievčatko zrazu veľmi schudlo a stále kašľalo. Obvodná lekárka však nič nezistila. „Až na pľúcnom vyšetrení nastal šok, doktorka povedala, že to je hrozné, čo tam vidí,“ spomína mamina Ľubica (41). Ďalšie vyšetrenia už potvrdili, že ide o cystickú fibrózu. „Ani v najhoršom sne by nám to nenapadlo. Bratova dcérka má tiež túto chorobu od narodenia, ale iné príznaky. Niky má inú mutáciu, preto aj určenie diagnózy bolo zdĺhavé a nejednoznačné. Hoci testy boli hraničné, 4 roky ju sledovali a liečili na alergiu,“ dodáva mamina.

Otvoriť galériu

Šialený boj

„Nikolka je striedavo v nemocnici v Bratislave na špecializovanom pracovisku a doma. Užíva množstvo liekov, má pomôcky na dýchanie. Máva záchvaty kašľa, pri ktorých vykašliava krv, horúčky a k tomu iné choroby, ako sú akútna pankreatitída, keď sa musia vysadiť všetky lieky, zápaly či plesne. Často sme si mysleli, že je už koniec. Keď vidíte vlastné dieťa, ako sa trápi, má niečo vyše 40 kg a neviete mu pomôcť, to je strašné,“ s plačom opisuje statočná Ľubica. Ani na chvíľu si však nepripustí, že jej jediná dcéra nebude žiť.

 

Nová nádej

Nikolka žije doslova asketickým životom. Skončila základnú školu a pokúša sa študovať strednú, do ktorej však nemôže chodiť. „Nikto si nevie predstaviť, aké to je, keď vám dcéra plače, že nechce zomrieť,“ vraví mamina. Pohľad na lieky, z ktorých sa mnohé podávajú do žily, a pomôcky na dýchanie až desí. Nikolkine zahlienené pľúca sa totiž hlienov nevedia zbaviť.

„Pomôcť by jej mohol prístroj Simeox, ktorý pomocou vibrácií stimuluje štruktúru hlienu na kvapalný, a tak ho môže vykašľať. Poisťovňa ho však neuhrádza a my naň pri tom všetkom naozaj nemáme,“ prosí o pomoc. V Amerike sú na túto chorobu aj lieky, u nás však nie sú kategorizované. „Požiadali sme o mimoriadny dovoz, ministerstvo zdravotníctva ho už schválilo, čakáme na poisťovňu. Pri sume 16-tisíc eur mesačne si však pravdepodobne budeme musieť aj sami niečo doplácať a Niky ho bude musieť užívať celý život. Nemáme na to, ale veríme, že peniaze na všetko zoženieme,“nevzdáva sa Ľubica a so smútkom v hlase dodáva, že aj keď oslovili vplyvných ľudí, nikto im, žiaľ, nepomohol.

Otvoriť galériu
Dýchať jej pomáhajú takéto pomôcky
Zdroj: Michaela Farkašová
„Pomáhajú nám hlavne rodina, priatelia, známi a sme za to nesmierne vďační. Preto prosíme tých, ktorí môžu čo i len po trošku. Nám ide o všetko, naša jediná dcéra si zaslúži žiť, iné ani nepripúšťame,“ tíško zakončí milujúca matka.

Cystická fibróza

Geneticky podmienené závažné a nevyliečiteľné ochorenie. Prejavuje sa častými infekciami dýchacích ciest, ktoré postupne spôsobujú okrem iného aj trvalé poškodenie pľúc. Pri cystickej fibróze sa v dýchacích cestách (ako aj iných orgánoch) tvorí hustý hlien, v ktorom sa dobre usídľujú baktérie alebo plesne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte