Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2020 05:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Do Bratislavy zavítali vo veľkom štýle traja králi: Centrom mesta sa promenádovala aj ťava

Oslava vo veľkolepom štýle! Sviatok Troch kráľov už tradične patrí aj k Vianociam, ktoré práve v tento deň oslavujú pravoslávni veriaci.

Hlavné mesto si návštevu múdrych panovníkov k novonarodenému Ježiškovi pripomenulo už druhýkrát sprievodom po uliciach metropoly. Tento rok si jednu z hlavných postáv okrem skúsených hercov vyskúšal aj mladý Etiópčan Fissuh Hailu Kelelom, ktorý už 6 rokov žije na Slovensku. S Novým Časom sa podelil o pocity, ktoré počas Veľkolepá oslava, radosť a živá ťava.

Aj takúto senzáciu si mohli počas sviatku Troch kráľov v uliciach hlavného mesta vychutnať Bratislavčania aj turisti z rôznych kútov sveta.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Po minuloročnom sprievode sa organizátori akcie Dobrá novina opäť rozhodli oživiť historickú udalosť. Oproti minulému roku sa však tradičný sprievod nezačínal pri Trojičnom stĺpe na Rybnom námestí, ale na veľkolepom priestranstve Bratislavského hradu. „Bol to skutočne šťastný ťah, preniesť to na Hrad. Malo to svoju malebnosť a tá cesta širokými ulicami sa ukázala ako správne riešenie,“ neskrýval nadšenie hlavný organizátor trojkráľového pochodu Pavol Hudák.

Hoci bol sprievod pestrý a nechýbali v ňom ani zvieratká, podľa slov organizátora to nie je vždy jednoduché zorganizovať bez problémov. „Tie kone patria k dvom najvycvičenejším na Slovensku a nie sú schopné fungovať s ťavou, pretože kone sa tiav veľmi boja,“ priznáva Hudák, podľa ktorého musia pred takýmto podujatím uskutočňovať takzvané zoznamovacie večierky, aby si zvieratá na seba zvykli. „Musia byť niekoľko hodín spolu, aby boli schopné kráčať jedno za druhým,“ prezrádza organizátor.

Herci aj nováčik

Počas sprievodu, ktorý by sa podľa slov organizátora mohol dobudúcna stať aj tradíciou hlavného mesta, sa v úlohách Troch kráľov predstavili dvaja skúsení herci aj nováčik. Rola najmladšieho kráľa Baltazára sa ušla Etiópčanovi Fissuhovi, ktorý na Slovensku žije s rodinou už 6 rokov. „Je to pre mňa obrovské privilégium a prišla sa na mňa pozrieť aj moja rodina,“ prezradil nadšený muž, ktorému nerobí problém ani jazda na zvierati, voči ktorému by mala väčšina ľudí rešpekt.

 

„Jazda na ťave mi nerobí problémy, pretože už som na nej zopárkrát jazdil,“ povedal Fissuh, ktorý pracuje v jednej zo švajčiarskych firiem. Radosť zo sprievodu neskrýval ani sympatický herec Ján Gallovič. „Z osobného hľadiska je to pre mňa veľká česť symbolizovať kráľa Gašpara a zároveň je to pre mňa ako herca práca,“ dodal s úsmevom Gallovič. V role kráľa Melichara, ktorý Ježiškovi priniesol zlato, sa predstavil Jaroslav Mendel. Dominantou veľkolepej atmosféry, ktorú si užili tisíce ľudí, bolo odovzdanie darov a koncert.

Otvoriť galériu

Čo symbolizujú?

- Je to označenie mudrcov, ktorí boli označení v Evanjeliu podľa Matúša. Boli to prví pohania, ktorí uverili v Ježiša a za čias Origena sa začínajú považovať za svätcov. Ich počet bol stanovený podľa troch darov, ktoré sú uvedené v Biblii. Gašpar priniesol Ježiškovi kadidlo ako symbol úcty a modlitby, Melichar priniesol zlato, ktoré symbolizuje majetok a Baltazár myrhu, ktorá je symbolom zdravia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!