Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2019 13:31 | Správy | Domáce správy

Prokurátor reaguje na trest Zoltána Andruskóa: Zúžil sa nám manipulačný priestor

Trochu sa nám zúžil manipulačný priestor ohľadom ďalších dohôd, povedal prokurátor na margo odsúdenia Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka.

Prokurátor pôvodne navrhoval 10-ročný trest, ktorý senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zvýšil. Podľa splnomocnenca Romana Kvasnicu nepovažuje Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Kuciakovej priateľky, trest za dostatočný, avšak je si vedomá, že má Andruskó ešte čo povedať.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

"Trochu sa nám zlimitoval manipulačný priestor ohľadom ďalších dohôd," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dodal, že Andruskó je stíhaný aj v iných trestných veciach. Narážal na hlavné pojednávanie v jeho daňovej kauze, ale najmä na prípravu vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica, z ktorej je obvinený.

"Bola tam úvaha nad tým, že by sme ho mohli postihovať ďalej," vysvetlil prokurátor, ktorý chápe, že sa mohol zdať verejnosti navrhovaný 10-ročný trest nízky. Dodal, že nevie povedať, či by sa polícia dostala k Alene Zsuzsovej a Marianovi Kočnerovi bez jeho svedeckej výpovede. Myslí si, že každý trest "začínajúci číslovkou je výhodný". V prípade odmietnutia modifikovanej dohody by Andruskóovi hrozilo na hlavnom pojednávaní 25 rokov alebo doživotie. "Ja si myslím, že pre rodiča zavraždeného dieťaťa žiaden trest nie je dostatočný, tým pádom ani spravodlivý," reagoval Kvasnica na 15-ročný trest pre Andruskóa. Podľa neho bolo zvýšenie z pôvodne navrhovaných 10 rokov na mieste a doplnil, že súd povedal to, čo si mysleli viacerí.

 

Predsedníčka senátu Pamela Záleská vo svojom pôvodnom zamietnutí dohody zdôvodnila svoje rozhodnutie tým, že bol trest desiatich rokov spravodlivý iba pre Andruskóa a nie pre poškodených a spoločnosť. "Obvinený Zoltán A. zobchodoval ľudský život a následne zobchodoval aj trest," uviedla. Obhajkyňa Andruskóa Lívia Kňažíková uviedla, že je trest vyšší, ako so svojím klientom očakávala, avšak doplnila, že ho nebolo treba veľmi presviedčať. "On si je sám vedomý, čoho sa dopustil," uzavrela.

Senát ŠTS v pondelok právoplatne odsúdil Zoltána Andruskóa na 15-ročný trest odňatia slobody v druhom stupni stráženia za úkladnú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Nič mu tak nebráni, aby svedčil na hlavnom pojednávaní ako svedok proti obvineným Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej, Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi Posledných dvoch menovaných si podľa obžaloby sám najal, aby Kuciaka zavraždili na objednávku Aleny Zsuzsovej, ktorá ju sprostredkovávala pre Mariana Kočnera. Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian K. ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?