Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2019 03:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Najstarší organista Fridrich Kolarovič za klávesmi zabúda na útrapy: Hral tak dobre, že aj pánboh by sa potešil

Je legendou! Fridrich Kolarovič (99) zo Senca je vychýreným majstrom v hre na organ. Počas svojho života potešil tónmi tohto božského nástroja tisíce ľudí, mnohým zahral na poslednej ceste.

V Knihe slovenských rekordov je zapísaný ako najstarší aktívny organista. Ešte pred pár rokmi mu nerobilo problém zahrať vo viacerých obciach, do každej jazdil na bicykli. Dnes už nevládze, neposlúchajú ho nohy. 

Ak boh dá, v lete oslávi 100 rokov! Za celoživotný prínos v oblasti kultúry mu udelili Zlatú cenu Matice slovenskej a bulu kráľa Svätopluka. Je rodákom z Veľkých Kostolian (okr. Piešťany), no počas svojho života pôsobil kade-tade, usadil sa až v Senci.„Podľa záznamov v matrike som sa narodil 23. augusta 1920. Moja mama začala chorľavieť a zomrela. Nemala ani 23 rokov,” rozpráva pán Fridrich a do očí sa mu ešte aj dnes tisnú slzy. Keď mal 6 rokov, „dostal druhú mamu”.

„Pekne sa o nás starala. Na Veľkú noc sme dostávali nové šaty,” spomína. „Voľakedy, keď som dostal rožok, tak som ho najprv hodinu ovoniaval a potom som sa nad ním zmiloval a zjedol som ho,” hovorí s úsmevom. S manželkou vychoval v skromnosti 7 detí. „Boli sme spolu 70 rokov. Pred štyrmi rokmi mi zomrela. Mala Alzheimerovu chorobu, to je strašná choroba,“ zlomí sa mu hlas.

Otvoriť galériu
„Dvoch synov som už pochoval. Najmladší Andrej bol stavebným inžinierom. Dokonca pracoval ako diplomat v Leningrade. Ale dostal porážku, nebolo mu pomoci. A taký bol šikovný,“ rozpráva o strašných ranách od života. „Jednému zo synov som dovolil, aby vyštudoval seminár a šiel za kňaza, jediná dcéra je lekárkou. Ďalším synom sa tiež darí. Jeden podniká, ale predtým žil a pracoval vo Švajčiarsku, takže odtiaľ má aj dôchodok. Ďalší pracuje pre OECD,“ pokračuje hrdý otec.

 

Predali roľu, aby mohol hrať

Ako sa dostal k hre na organe? Jedného dňa k nim prišiel jeho učiteľ zo školy a jeho otcovi povedal, aby dal chlapca učiť hre na organe, že je šikovný. Otec vraj povedal, že nemôže, že majú dlhy. „A vtedy moja macocha povedali: ,Porozmýšľame. Predáme roľu a chlapec nech ide.‘ To bolo od nej krásne, nie?” opäť sa mu zlomil hlas pri spomienke na toľkú obetavosť.

Otvoriť galériu
„Mal som profesora, bol koktavý, a hovorieval: ,Z organu jjeeednotku mmôôže mať len Pán Boh, dvojku Fffranta Bbureš a trojku Žžžák Kolarovič.‘ Nakoniec mi tú jednotku dal,” hovorí pyšne. Organ sa stal jeho celoživotnou láskou a poslaním. Aj počas komunistického režimu hrával v kostole. „Špehovia ma v kostole sledovali a moju hudobnú činnosť pre cirkev nahlasovali na miestnych i okresných výboroch,” rozpráva o ťažkých časoch.

Pánu učiteľovi z lásky

Fridrich Kolarovič vyštudoval slovenčinu a hudobnú výchovu na bratislavskej Univerzite Komenského, promoval v roku 1947. Učiteľskú kariéru začal v Lužiankach, bol riaditeľom školy v Ludaniciach, pôsobil aj v Bernolákove. „Tridsať rokov som pôsobil v Zbore slovenských učiteľov. Už za komunistov sme precestovali krajiny ako Anglicko, Juhoslávia, Nemecko, Belgicko, Švédsko či Grécko,“ spomína pán Fridrich. „Ešte aj dnes ma pozývajú zo škôl na stretávky moji bývalí žiaci, už sú to dedkovia a babky,“ smeje sa Fridrich Kolarovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú