Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2019 08:59 | Správy | Politika
Foto

Od zrušenia vojenčiny ubehlo 14 rokov: Zaviedli by ju politici znova?

Vďakabohu či žiaľbohu? Včera ubehlo 14 rokov odo dňa, keď slovenské kasárne v Kežmarku a bratislavských Vajnoroch opustilo posledných 214 vojakov základnej služby.

Povinná vojenčina mala na Slovensku 137-ročnú tradíciu a tak niet divu, že za nou niektorí ľudia ešte stále cítia nostalgiu. Svoj názor na to majú aj politici. Kým jedni zrušenie vítajú, druhí ho považujú za predčasné.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. vydal rozkaz potvrdzujúci všeobecnú brannú povinnosť v decembri 1868. Povinná vojenská služba vtedy trvala tri a v námorníctve štyri roky a muži sa jej mohli vyhnúť iba ťažko. Po prvej svetovej vojne, rozpade Rakúsko-Uhorska a vzniku Československej republiky sa doba vojenskej služby niekoľkokrát menila.

Dĺžku menili, kedy sa im zachcelo

 

V roku 1920 bola vojenčina ustanovená na 14 mesiacov, keď sa však v susednom Nemecku chopil moci Adolf Hitler, predĺžila sa až na 24 mesiacov. Počas mobilizácie v roku 1938 mala v tej dobe rešpektovaná československá armáda k dispozícii približne 1,3 milióna mužov.

Mníchovská dohoda a následné odstúpenie takmer tretiny územia vtedajšej republiky Nemeckej ríši prakticky znefunkčnilo československý obranný systém a Československo na svoju obranu rezignovalo. Po obsadení Čiech a Moravy nacistickým Nemeckom a vytvorení Ríšskeho protektorátu Čechy a Morava vyhlásil Snem slovenskej krajiny samostatnú Slovenskú republiku, ktorá sa stala spojencom Nemecka.

Zomierať za vlasť nemohli všetci

Štát vyradil z vojenskej služby Rómov a občanov židovského vierovyznania, pre ktorých zriadil osobitné pracovné jednotky. Branná povinnosť sa vzťahovala na mužov od 20 rokov a vojenská služba sa stanovila na 24 mesiacov.

Po roku 1943 sa odvodový vek znížil na 19 rokov. Vysvätení kňazi štátom uznaných cirkví slúžili šesť týždňov. Po skončení druhej svetovej vojny a obnovení spoločného štátu platil až do roku 1949 predvojnový československý zákon. Po nastolení komunistickej diktatúry vstúpil do platnosti nový branný zákon, ktorý ponechal dvojročnú vojenskú službu a platil takmer 50 rokov.

Padol komunizmus, prišlo NATO

Ďalšiu zmenu zákona priniesli až novembrové udalosti v roku 1989, keď sa v marci 1990 novelizáciou skrátila na 18 mesiacov a zaviedla sa aj možnosť náhradnej civilnej služby. Pri vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa vojenská služba postupne skracovala na dvanásť, deväť a šesť mesiacov, až do jej oficiálneho zrušenia 1. januára 2006, keď sme sa stali členom NATO a hlavnú zodpovednosť za obranu štátu prevzala profesionálna armáda...

 

Zrušenie bolo predčasné

Anton Hrnko, SNS

- Myslím si, že to bolo nepremyslené a predčasné. Domnievam sa, že istá forma by mohla fungovať aj dnes, napríklad odvod, aby mali Ozbrojené sily SR evidenciu aspoň o zdravotnom stave. Aj v budúcnosti by sa mohla istá podoba povinnej vojenskej služby vrátiť, ale povedzme ako aktívne zálohy, kedy by boli tí ľudia lepšie motivovaní. Absolvovanie prípravy by umožňovalo následne sa uplatniť povedzme v polícii.

 

Bojím sa, že vojenčinu bude opäť treba

Jaroslav Naď, OĽaNO

- Bolo to dobré rozhodnutie, ale následne mali prichádzať kroky, ktoré by zlepšili podmienky pre profesionálnu armádu. Či už hovoríme o lepšom fungovaní aktívnych záloh, alebo o iných projektoch. Ak súčasné Ozbrojené sily SR neprejdú zásadnou reformou smerom k profesionalizácii, obávam sa, že bude potrebné vrátiť povinnú vojenskú službu a to by nebolo dobré.

Ako si na povinnú vojenčinu spomínate vy? Svoje fotky v uniformách nám pošlite na tip@novycas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva