Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2019 08:52 | Správy | Zahraničné správy

Rusi uzavreli prieliv pri Kryme: Ministerstvo chce dokončovať most

Ruské ministerstvo dopravy uzavrelo v sobotu plavbu cez Kerčský prieliv na štyri dni z dôvodu "dočasných prác".

"V čase od 00.00 h 21. decembra 2019 do 23.59 h 24. decembra 2019 sa plavidlám neodporúča vstupovať do oblasti Krymského mosta z dôvodu dočasných prác," informovalo ministerstvo. Podľa agentúry UNIAN má však Andrij Klymenko, šéf dozornej rady nadácie Majdan pre zahraničné veci a šéfredaktor portálu BlackSeaNews, iný názor.

"Ministerstvo dopravy Ruskej federácie sa 20. decembra 2019 len tak rozhodlo a jednoducho zablokovalo plavbu cez Kerčský prieliv na štyri dni - od 21. decembra do 24. decembra. Prečo? Pretože samotný ruský prezident pôjde 23. decembra vlakom cez (Krymský) most - a prvý vlak bude uvedený do prevádzky 24. decembra," vysvetlil Klymenko.

Podľa medializovaných informácií dorazí v utorok 24. decembra do Sevastopola na Kryme (anektovanom Ruskom) prvý vlak vypravený z Petrohradu.

 

Ako ešte v novembri informovala stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na správu agentúry TASS, prvé vlaky z pevninského Ruska na anektovaný Krymský polostrov po novovybudovanom moste cez Kerčský prieliv začnú premávať v decembri. Služby bude zabezpečovať súkromný železničný dopravca Grand Service Express, ktorý oznámil, že prvú vlakovú súpravu vypravia z Petrohradu do Sevastopola 23. decembra.

Táto trasa má dĺžku 2741 kilometrov, pričom vlak ju absolvuje za 43 hodín a 30 minút. Lístky sa už začali predávať a ich cena je v prepočte od 55 dolárov. Prvý priamy vlak z Moskvy do Simferopola - hlavného mesta tohto čiernomorského polostrova - vyrazí o deň neskôr, 24. decembra. Táto trasa má 2009 kilometrov a jazda bude trvať 33 hodín. Cestovné sa začína na 62 dolároch.

Most cez Kerčský prieliv slávnostne otvoril pre automobilovú dopravu 15. mája 2018 ruský prezident Vladimir Putin. Avizované vlakové spojenie bude premiérou železničného využitia Krymského mosta, ako znie jeho oficiálny názov. Most za 3,7 miliardy dolárov je so svojimi 19 kilometrami najdlhším mostom v Európe; prekonal tak Most Vasca da Gamu v Portugalsku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú