Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2019 14:52 | Správy | Domáce správy

Transparency International tvrdí, že ministerstvo pomáha Smeru: Politická kampaň za štátne peniaze?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pomáha Smeru-SD s politickou kampaňou. Tvrdí to na svojom sociálnom profile Transparency International Slovensko (TIS).

Minister Ján Richter podľa TIS vytlačil a rozposlal vyše dvoch miliónov letákov „Pomáhame ľuďom“. Leták je skôr propagáciou Richtera a jeho ministerstva ako informačným dokumentom, dodáva organizácia.

Podľa TIS je takéto zneužitie štátnych peňazí na nepriamu volebnú kampaň porušením princípu férovej volebnej súťaže. „Okamžite preto podávame podnet volebnej komisii,“ napísala organizácia. Dodáva, že grafika a tlač letákov stála 66-tisíc eur. Vysvetľujú, že po minuloročnej zmene zákona o verejnom obstarávaní už na takéto objemy nemusia štátne inštitúcie robiť otvorené súťaže.

Dodávateľom bola podľa registra zmlúv firma Dolis Goen, ktorej predchodca podľa TIS v minulosti čelil podozreniam z nadmerne dobrej spolupráce so štátom. Tento rok dostala firma verejné zákazky už za 600-tisíc eur. Od roku 2011 to bolo viac než 20 miliónov eur, uvádza TIS. Agentúra SITA oslovila v súvislosti s vyjadrením Transparency International ministerstvo práce.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) zdôrazňuje, že ich informačný leták má verejnosť informovať o opatreniach, ktoré sú aktuálne účinné, respektíve budú účinné od roku 2020. „V niektorých prípadoch spomína dôležité zmeny z minulých rokov, ktoré sa však, napríklad vo svojej výške a nastavení, vyvíjajú podľa každoročných parametrov a aktuálnych ekonomických prognóz,“ napísalo v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Veronika Husárová.

Za posledné roky sa podľa jej slov mimoriadne množia najmä otázky občanov, ktorí sa pýtajú, čo sa mení v širokej oblasti pôsobnosti ministerstva práce, aké sú výšky jednotlivých sociálnych dávok, alebo na čo majú nárok. „Aj preto sa MPSVR SR rozhodlo verejnosti po uzavretí legislatívnych aktivít pre rok 2019 aj takouto formou pripomenúť, na čo majú nárok od štátu, či napríklad v práci, respektíve, čo sa mení v mimoriadne dôležitej a širokej sociálnej oblasti. Leták obsahuje najdôležitejšie opatrenia, ktoré sú v gescii ministerstva a na ktoré rezort najčastejšie odpovedá médiám a verejnosti,“ priblížila Husárová.

Ministerstvo podľa Husárovej vylučuje, že by išlo o volebný leták. „Ide o základný a štandardný informačný materiál ministerstva práce ako orgánu štátnej správy, na základe ktorého si každý človek môže priamo vyhľadať aj detailnejšie informácie, ktoré sa ho práve týkajú,“ tvrdila hovorkyňa. Verí, že tým prispejú k lepšej úrovni informovanosti verejnosti. „Ak by išlo o volebnú aktivitu strany, tak by bol materiál formulovaný výrazne inak a informácie by nesumarizovali legislatívne aktivity poslancov iných politických strán,“ uzavrela Husárová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polárna žiara nad obcou Krnča v okrese Topoľčany.
Vo vesmíre sa odohrala prvá extrémna slnečná búrka: Takúto nádheru priniesla
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Voliči musia brániť demokraciu: Prezidenti vyzývajú občanov, aby šli voliť v eurovoľbách
(ilustračné foto)
Riešenia pandémií stále nie sú známe: WHO nedosiahla žiadnu dohodu záväzných opatrení
Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
Ward pracuje ako operátor výroby vo firme East Midlands Pharma už 18 rokov.
Foto
98-ročný senior Ivor stále rád chodí do práce: Celý deň sedieť doma je smrteľné!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli