Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2019 11:43 | Správy | Domáce správy

NDS o spolupráci s firmou, v ktorej zasahuje NAKA: Pri stavbe diaľnice to bol neustály boj

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) a Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) poskytnú maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní v súvislosti s preverovaním výstavby diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala.

Pre agentúru SITA to v pondelok uviedla rezortná hovorkyňa Karolína Ducká s tým, že ak bol porušený zákon, vinník musí byť potrestaný. "Potvrdilo sa, že rozhodnutie zastaviť výstavbu tunela Višňové bolo správne. Od začiatku tam boli problémy, ktoré súčasné vedenie rezortu zdedilo po svojich predchodcoch," poznamenala Ducká. "Opozícia volala po tom, aby sme taliansku firmu (Salini Impregilo) nechali dostavať Višňové, tu vidíme ich nekompetentnosť a odbornú neznalosť. Ak by sme stavbu na Višňovom nezastavili, stratili by sme ďalší rok," upozornila hovorkyňa.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v pondelok od skorých ranných hodín v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji vykonávali zaisťovaciu akciu s názvom „Tunel“. Ako informovala polícia na sociálnej sieti, akcia súvisí s výstavbou úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala. Bližšie informácie poskytne polícia, keď to umožní procesná situácia. "Informácie, ktoré bolo možné v tejto chvíli poskytnúť, sme zverejnili na policajnom facebooku," uviedol pre agentúru SITA hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

NDS naďalej pokračuje v príprave súťaže, aby výstavba na Višňovom začala čo najskôr a mohli sa na dostavbu dočerpať eurofondy. Súťaž na dokončenie úseku D1 s tunelom Višňové chce vyhlásiť do konca tohto roka. "Pre mňa je dôležitý fakt, že živnostníci, ktorým talianska firma dlhovala, sú vyplatení, a stavby, ktoré som rozbehol, idú podľa plánov," povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). Toho dôkazom je podľa neho sprevádzkovanie diaľnice D1 Budimír - Bidovce.

Poslanec NR SR Miroslav Ivan na zásah NAKA zareagoval tým, že keď sa podpisovala dohoda o ukončeni spolupráce medzi NDS a konzorciom, poukazoval na to, že štát v zastúpení NDS mal plné právo na odstúpenie od zmluvy a nie podpisovanie dohody. "Nebol na dohodu žiaden dôvod. A už vôbec nie, ak dohodou získalo len konzorcium a štát nič. Už vtedy som vyjadril podozrenie, že existuje dôvod na strane NDS, prečo pristúpila k tak nevýhodnej dohode," poznamenal Ivan pre agentúru SITA. "Akcia NAKA nám dá, dúfam, odpoveď aj na túto otázku. Pevne verím, že výsledkom vyšetrovania sa odhalí pozadie okolo výstavby tunela Višňové a ak sa preukáže poškodenie záujmov štátu, že budú vinníci potrestaní," dodal Ivan. Poslanec po odchode z klubu strany Sloboda a Solidarita vystupuje za mimoparlamentnú Demokratickú stranu.

NDS si bude u doterajšieho zhotoviteľa D1 s tunelom Višňové Salini Impregilo - Dúha uplatňovať všetky finančné nároky. "Bol to neustály boj s týmto zhotoviteľom, ktorý neustále niečo sľuboval," povedal nedávno na stretnutí s médiami generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin. Bývalý zhotoviteľ bol ochotný dokončiť diaľnicu, iba ak mu NDS zaplatí 160 mil. eur nad rámec kontraktu v objeme takmer 410 mil. eur bez DPH. "Potom z neznámych dôvodov to korigovali na 120 mil. eur. Keď sme zriadili komisiu medzinárodných expertov, talianska strana predložila svoj hlavný nárok vo výške 52,6 mil. eur," uviedol Ďurišin. Dôvodom nároku na dodatočnú platbu sú zhoršené geologické podmienky a nadvýlomy, pričom zhotoviteľ žiadal predĺženie lehoty výstavby.

"Komisia im po niekoľkých mesiacoch práce uznala predbežne 7,8 mil. eur," podotkol šéf NDS s tým, že komisia určila stranám dopočítať hodnotu nároku zhotoviteľa. NDS teraz so stavebným dozorom vypočítava, koľko z uvedenej sumy mu už vyplatila. Nárok zhotoviteľa na nepredvídateľnosť geologických podmienok a s tým súvisiace predĺženie lehoty výstavby podľa NDS komisia zamietla. NDS bude od zhotoviteľa žiadať desiatky miliónov eur a predpokladá, že po vyčíslení všetkých vzájomných nárokov bude doplácať zhotoviteľ a nie ona. Komisia pre riešenie sporov o nároku NDS ešte nerozhodovala.

Spoločnosť Dúha považuje zásah NAKA za bezpredmetný a účelový

Spoločnosť DÚHA, a.s. považuje zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v jej sídle za bezpredmetný a účelový. TASR o tom vo vyhlásení informovalo tlačové oddelenie stavebnej firmy. "Zamestnanci spoločnosti DÚHA, a.s. bez toho, aby boli zastrašovaní zásahom, ktorý je medializovaný, sú pripravení a inštruovaní poskytnúť všetky doklady ku dielu Višňové, ktorými DÚHA disponuje," informovala firma.

NAKA od rána zasahuje v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji. Vykonáva zaisťovaciu akciu s názvom "Tunel", ktorá sa týka výstavby diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka Višňové. Vedenie spoločnosti malo podľa vyhlásenia informácie o možných podozreniach, ktoré boli interpretované v rámci stavby. Nakoľko si firma nie je vedomá takýchto skutočností, pred časom podala trestné oznámenie na NAKA v Banskej Bystrici.

 

"Spoločnosť DÚHA, a.s. je pripravená poskytnúť všetky doklady a dokumenty k dielu Višňové a je pripravená plne spolupracovať. Má výsostný záujem, aby boli vyšetrené všetky kuloárne podozrenia, či už na strane zhotoviteľa, objednávateľa alebo stavebného dozoru. Zároveň sme rovnako za to, aby sa týmto spôsobom postupovalo vo všetkých prípadoch," dodala firma vo vyhlásení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec