Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2019 13:56 | Správy | Zahraničné správy

Kultúrna vojna v Maďarsku? Ľudia protestovali, časť poslancov si nasadila čierne masky

Hlasmi poslancov maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil v stredu parlament v Budapešti novelu balíka zákonov o kultúre, ktorú opozícia označila za začiatok "kultúrnej vojny" v Maďarsku.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) sa novelou mení systém financovania divadiel, zriaďuje sa Národná kultúrna rada (NKT) a boli vymenované kultúrne inštitúcie strategického významu. Vláda prevzala kontrolu aj nad divadlami, ktoré prevádzkuje samospráva. Za návrh novely hlasovalo 115 poslancov vládneho bloku zo 199-členného parlamentu, proti bolo 53 opozičných poslancov a traja sa hlasovania zdržali.

 

Pri hlasovaní si časť poslancov opozičných strán na protest nasadila na tvár čierne masky. Najväčší odpor opozície i časti kultúrnej verejnosti vyvoláva skutočnosť, že štát podporí iba tie divadlá, v ktorých získa dostatočnú kontrolu. V pondelok proti zámeru vlády protestovalo v Budapešti na Madáchovom námestí niekoľko tisíc ľudí.

Členka predsedníctva Nezávislého združenia hercov (FEMSZ) Adrienn Zubeková pre Klubrádió uviedla, že aj na pravej strane politického spektra existujú takí, ktorí s takouto zmenou nesúhlasia. "Profesionáli vedia, že to nebude fungovať. Umenie nie je možné centrálne riadiť," podčiarkla Zubeková s poznámkou, že vláda nebude rušiť divadlá, iba chce nad nimi získať kontrolu. "Chce tam mať riaditeľov, ktorí vedia, čo sa od nich očakáva," dodala.

Internetové vydanie denníka Magyar Hírlap v pondelok uviedlo, že zámerom poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP je uzatvoriť dlhodobú finančnú dohodu so strategickými kultúrnymi zariadeniami. Podľa nich rastúca rozpočtová podpora kultúry umožňuje, aby najdôležitejšie kultúrne inštitúcie mohli dlhodobo a vyvážene plánovať svoju budúcnosť, preto je logické, aby s nimi kabinet uzatvoril päťročnú zmluvu.

Denník zdôraznil, že účelom NKT ako nového orgánu bude vypracovanie dlhodobej kultúrnej stratégie a že týmto krokom ale nezanikne súčasná Národná kultúrna nadácia, ako to tvrdia opozičné ľavicovoliberálne médiá. Predkladatelia novely z Fidesz-KDNP tvrdili, že nové zákonné podmienky vytvárajú jasné pravidlá, ktoré jednoznačne zaručujú nedotknuteľnosť umeleckej slobody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?