Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2019 15:52 | Správy | Zahraničné správy

Etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali prevzal Nobelovu cenu za mier: Priznal, že dosiahnuť trvalý mier je ťažká práca

Etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali prevzal v utorok v nórskom Osle Nobelovu cenu za mier, ktorou bola ocenená jeho iniciatíva pri riešení pohraničného konfliktu Etiópie so susednou Eritreou.

Na slávnostnom odovzdaní ceny v budove osloskej radnice sa zúčastnili aj členovia nórskej kráľovskej rodiny. Vo svojom príhovore, ktorý zdieľala aj internetová služba YouTube, Abiy Ahmed Ali uviedol, že cenu preberá v prvom rade v mene národov Etiópie a Eritrey a ako ocenenie za ich snahy o obnovenie mieru a skončenie vojny.

Spomenul, že aj on sám v nej bojoval a zažil hrôzy, utrpenie a škody, ktoré konflikt prináša. Pripomenul aj okolnosti dosiahnutia dohody s Eritreou a hovoril o plánoch na rekonštrukciu svojej krajiny, posilnenie demokracie v nej a vybudovanie humánnej a tolerantnej spoločnosti. Informoval, že v jeho krajine sa čoskoro budú konať slobodné a transparentné voľby.

Priznal, že dosiahnuť trvalý mier je ťažká práca a prirovnal ju k starostlivosti o zasadený strom, o ktorý sa treba starať, aby priniesol ovocie. V súvislosti s obnovením pokoja etiópsky premiér odsúdil šíriteľov nenávisti, ktorí podľa neho v etiópskej spoločnosti spôsobujú chaos a vyvolávajú etnické nepokoje, a to aj pomocou sociálnych médií. Vyzval preto "spoločne neutralizovať toxín nenávisti."

 

Zdôraznil nutnosť, aby sa ľudia navzájom podporovali, pomáhali si, odpúšťali a žili v láske a súlade. Dodal, že takýto prístup by mal existovať aj vo vzťahoch medzi národmi a štátmi. Pripomenul aj bohatú históriu svojej krajiny, vrátane náboženskej, a záväzky, ktoré z toho vyplývajú. Zmienil sa aj o boji svojej krajiny proti zmene klímy. Vyzval svojich spoluobčanov, aby spolu s ním bojovali za rovnosť šancí a práv v Etiópii a vyzval aj medzinárodné spoločenstvo, aby mu pomohlo budovať trvalý mier a prosperitu v oblasti Afrického rohu.

Ocenený Abiy Ahmed Ali už vopred avizoval, že vzhľadom na vnútropolitické problémy vo svojej krajine - etnické napätie vyvolané paradoxne jeho snahou o otvorenie sa krajiny - bude nútený výrazne skrátiť svoj pobyt v Škandinávii a zrušil aj všetky stretnutia s novinármi, napísal v utorok denník Le Monde s tým, že najmä druhé rozhodnutie vyvoláva rozpaky. Rozhodnutie o udelení Nobelovej ceny za mier etiópskemu premiérovi bolo zverejnené 11. októbra. Veľkou favoritkou na jej získanie bola mladučká švédska aktivistka Greta Thunbergová.

Nobelov výbor sa však napokon rozhodol pre etiópskeho premiéra, aby ocenil jeho snahy o dosiahnutie mieru medzi Etiópiou a susednou Eritreou, ktoré boli korunované úspechom 9. júla roku 2018, keď v eritrejskej metropole Asmara podpísal s tamojším prezidentom Isaiasom Afwerkim zmluvu. Týmto aktom sa skončil 20 rokov trvajúci ozbrojený konflikt medzi ich štátmi. Po tomto formálnom kroku nasledovalo otvorenie veľvyslanectiev, budovanie hraničných priechodov, obnovenie leteckého spojenia a oživenie bilaterálnych rokovaní a spolupráce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí