Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2019 15:44 | Správy | Domáce správy

Chcete voliť poštou zo zahraničia? Musíte si pohnúť, na žiadosť máte už len pár dní

O voľbu poštou zo zahraničia treba požiadať do 10. januára budúceho roka.

Ministerstvo vnútra už eviduje okolo 700 žiadostí. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová zdôraznila, aby si voliči voľbu poštou nenechávali na poslednú chvíľu. Obálka s odovzdanými hlasovacími lístkami musí byť doručená najneskôr do 28. februára 2020.

"Hneď ako volič dostane obálku s hlasovacími lístkami, nemal byť otáľať, ale mal by obratom upraviť hlasovací lístok, zabaliť, zalepiť a poslať späť. Neodkladať to na poslednú chvíľu, pretože existujú vždy určité zlyhania, po ceste sa môže niečo stať a doprava z niektorých krajín trvá dlhšie," skonštatovala Chmelová na diskusii organizovanej Centrom pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku. Poštou môžu voliť plnoletí občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku, ale aj občania s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v krajine v čase volieb nebudú. Žiadosť nájdu na webstránke ministerstva vnútra, zaslať ju môžu elektronicky alebo listom. Volič s trvalým pobytom na Slovensku musí poslať žiadosť o voľbu poštou obci, kde má trvalý pobyt.

Volič bez trvalého pobytu na Slovensku musí žiadosť v listinnej podobe doručiť na adresu odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Elektronickú žiadosť treba posielať na emailovú adresu volby@minv.sk.

 

Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi prídu najneskôr 35 dní pred dňom konania volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.

Chmelová v tejto súvislosti dodala, že ani ministerstvo si nenecháva zasielanie hlasovacích lístkov občanom žijúcim v zahraničí na poslednú chvíľu, teda po 10. januári. So zasielaním začne hneď, ako mu doručia hlasovacie lístky.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí vo svojom stanovisku uviedlo, že v roku 2016 volilo poštou viac ako 17.000 Slovákov zo zahraničia, podľa odhadov združenia ďalších 30.000 pricestovalo a odvolilo na Slovensku. Združenie navrhuje, aby sa dalo voliť aj na zastupiteľských úradoch. Požiadavkou združenia tiež je, aby sa skrátili lehoty na voľbu poštou a aby sa táto možnosť rozšírila na prezidentské voľby. V budúcoročných voľbách odhaduje združenie nárast voličov poštou na 25.000, pričom pricestovať na Slovensko by ich mohlo 45.000.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu